Sørenga, en tirsdags formiddag i juli: Været er skiftende, men varmt. Åtte spente kursdeltagere venter utenfor Friluftshuset til Den norske Turistforening, klare for å ta Kajakk Introkurs og dermed få våttkort for havkajakk. Det må man nemlig ha for å kunne leie kajakk – nesten uansett hvor du leier.

­– Disse tretimers kursene er superpopulære, forteller butikksjef på Friluftshuset Harald Orsten. – Kajakkinteressen her i Oslo har vært bratt stigende de side 5–6 årene. Det blir bare mer og mer og mer.

Kurset i dag er et ekstrakurs som ble satt opp på grunn av stor pågang, noe Mari Østvoll er veldig glad for.

Mari Østvoll med kajakk

Mari Østvoll

– Jeg har lenge tenkt på å få tatt kurset, men det har vært fullt. Så nå endelig ble det ledig her, sier Mari. Hun er fra Oslo og tar kurset sammen med kjæresten.

– Det ser så veldig fint ut å være ute med kajakk. Jeg elsker å være på sjøen, men vi har ikke båt selv, så da er dette en super mulighet til å få flotte opplevelser.

Må i vannet

Instruktør Kristina Antal tar kursdeltakerne med til utstyrsrommet, der alle får hentet kajakk, åre og vest. Det skal testes og forklares før alle kommer seg på vannet, forberedt på at de må trene på å gå rundt og dermed teste badevannet.

– Det blir bare deilig, nå er det ikke så kaldt i vannet. Og det er fint å ha erfart det før du opplever det og det er krise «på ordentlig», sier Lidunn Tveito Evensen, som tar kurset sammen med samboeren.

– Vi skal til Senja og padle i ferien, så det er kjekt å ha det våttkortet, selv om vi har padlet litt før, sier Lidunn.

Samboerparet, som bor på Godlia i Oslo, ser for seg å padle både på Nøklevann og på fjorden i sommer.

– Det er så deilig å være på havet, så nært på vannet, sier Lidunn.

to personer på huk foran kajakker med vannet i bakgrunnen

Julius Jørgensen og Lidunn Tveito Evensen

Kajakk-kurs / våttkort

For å leie kajakk i Oslo, må man altså ha våttkort, men dette kan man ta flere steder. Her er en oversikt over noen kurstilbydere:

Leie kajakk

Har du våttkort, er det bare å leie kajakk og nyte en padletur på fjorden når det passer deg. De fleste utleiere har både forhåndsreservering og drop-in. Her er noen av utleiestedene:

Leie SUP

Stand up paddleboard, eller SUP, er også blitt veldig populært de siste årene. Du trenger kun å være svømmedyktig, være over 16 år, og ha på en redningsvest for å padle et slikt brett. Det finnes flere steder å leie, her er noen eksempler i Oslo:

  • 4 elements, Sognsvann. Til grupper på minst 8 personer. Tilbyr også kurs.
  • DNT, Sørenga.  Tilbyr også kurs.
  • Madgoat, Sukkerbiten og Tjuvholmen. Tilbyr også kurs.

Låne kajakk, kano, SUP og båt

Akerselva padleklubb (Olafiagangen /Vaterland) tilbyr gratis utlån av kajakk, kano og SUP til medlemmer, og leie av utstyr til ikke-medlemmer.

I samarbeid med JOY båtutlån tilbys det også utlån av 5 stk robåter med elmotorer til barnefamilier og andre.

Det finnes mange andre kajakk-klubber i og rundt Oslo som låner ut utstyr til medlemmer, til varierende pris på medlemskap. Eksempler:

Nøklevann ro- og padleklubb

Oslo kajakklubb, Vækerø

Leie kano

Leie (og utleie) av båt

Båtdeling er en form for båtleie som nå dukker opp hos ulike aktører. Om du ikke ønsker eller har mulighet til å eie båt selv, eller du ønsker å leie ut båten din, kan dette være et alternativ.

Stort sett må man være medlem og betale en god sum hver måned, så vi snakker ikke om impuls-løsninger her. Og hos flere er kapasiteten i år ganske sprengt. Men sjekk det ut, så kanskje kan det være en mulig løsning neste år?

Boatflex: Base med privateide båter til utleie, i Norge og flere andre land. Seilbåter og motorbåter i ulike prisklasser. Krever registrering.

Skipperi: Her kan du også leie en båt, eller leie ut båten din. Du kan også bli medlen i Skipperi Fleet, der du får ubegrenset tilgang på båt mot en månedsavgift.