Kokt i hodet? Det vrimler av gode bademuligheter i Oslo, uansett om du foretrekker et idyllisk skogstjern eller vil ut i fjorden.

Sjekk:

Katten

🎶Det er 20 graders vann på Katten. I hvert fall er det sikkert mer enn 18 sang Lillebjørn Nilsen.

Klar for kveldsdypp og kos på Katten? Katten er en av flere badeplasser som ligger langs Mosseveien nedenfor Ljan. Ikke langt unna ligger Nordstrands Bad og Sæterstrand badebrygge. Katten byr på deilig barnevennlig sandstrand, svaberg, gresslette og stupebrett med badetrapp og fastgrill i eget område. Toalettanlegg og benkebord fra 2009.

Slik kommer du deg hit: Det er bussholdeplass på begge sider av veien og undergang for fotgjengere, bare 50 meter fra stranda. Fra Oslo sentrum kan du ta flere busser til Katten. Det går også sykkelvei langs Mosseveien hit. Hvis du ønsker å ta toget så går det en gangsti ned til stranda fra Ljan jernbanestasjon.

Kos på katten i sommer

Kveldskos på Katten!

Langøyene

Dette var en gang i tida Oslos søppelfylling, som senere ble dekket over og omgjort til friluftsområde med en stor sandstrand. Med tildekkingen var ikke god nok, og miljøgifter rant ut i fjorden. Nå har kommunen gjort tildekkingen på nytt, og samtidig rustet opp fasilitetene kraftig. Øya ble gjenåpnet for publikum i 2022 etter å ha vært stengt i to år. Både kaia, toaletter, kiosk, strandvolleyballbane, gangveier og strand er fornyet. I tillegg er det satt opp dusjer og garderober, og Langøyene nå tilkoblet drikkevannssystemet på fastlandet. Det er eget område for naturister på sørøstsiden av øya.

Slik kommer du deg hit: Øybåtrute B2 fra Aker brygge

Langøyene fotografert ovenfra, med sjø og himmel rundt
Dusj på Langøyene.
Hus med toalett og garderobe på Langøyene

Tryvann

Her har de fleste kanskje bare vært om vinteren for å kjøre på ski eller snøbrett, men både Store Tryvann og Lille Tryvann er også godt tilrettelagt for bading. Her finner du flytebrygger m/stige, rasteplass og sykkelparkering. Tryvannsstua ligger like ved, hvis du trenger servering eller å gå på do.

Vannliljer i vannet omringet av grønt og trær. Blå himmel og skyer.

Hva med et bad på Tryvann en idyllisk sommerdag?

Rastemuligheter ved Store Tryvann.

Vakkert ved Store Tryvann.

Stensrudtjernet

På Klemetsrud, sørøst i Oslo, ved Enebakkveien, finner du en av favorittene. Stensrudtjern badeplass er en super badeplass for hele familien. Her finner du flere flytebrygger du kan svømme ut til, og en fin sandstrand, hvor både barn og voksne kan boltre seg.

Rundt tjernet finnes det store gressområder som passer til soling, ballspill eller piknik. Det er også et sitteområde med benkebord og fastgriller som sikrer en perfekt dag ved tjernet. Det finnes to toaletter (utedo) fordelt på to ulike steder, som er åpne i sommersesongen.

For den som liker å bade i ferskvann er dette tjernet midt i blinken. Tjernet er omgitt av idyllisk natur, og det er også muligheter for å fiske i tjernet. Det finnes suter og karuss av betydelig størrelse i tjernet, så hvis du er en ivrig fisker kan du få en god fiskeopplevelse her!

Slik kommer du deg hit: buss 550 mot Lillestøm. Hvis du kjører bil finnes det en liten uopparbeidet parkeringsplass rett ved tjernet.

Tre personer som bader. Den ene slenger seg uti med et tau.

Stensrudtjernet: ønsker du en mer utfordrende badeopplevelse, er det satt opp et tau som du kan bruke til å slenge deg ut i tjernet med

Bekkelagsbadet

Bekkelagsbadet er en annen perle som har kommet til mellom containerhavnen og Ormøya på nedsiden av Mosseveien. Her er det både trebrygge, stupetårn, sandvolleyballbane og ballbinge.

En dusj det kommer vann ut av. Folk og havet i bakgrunnen.
Utendørs dusj og mennesker i bakgrunn
Lite hus med toaletter,
To avfallsbeholdere.

Dusjene er plassert mellom badebrygga og toalettene.

Gjennomført og lekkert design på hele anlegget, og toalettene er ikke noe unntak.

Heller ikke her finnes det noen unnskyldning for å forsøple.

Årvolldammen

For barn som ikke kan svømme ennå er Årvolldammen et fint sted å øve seg. Kun i det sør-østre hjørnet er det så dypt at de ikke bunner. Bunnen er asfalt og det er store gressbakker rundt dammen. Årvolldammen er en sertifisert Blått flagg-strand. Det betyr at du kan være trygg på at den har rent badevann og omgivelser, tilgjengelig livredningsutstyr og toalettfasiliteter – også for handikappede.

 

Slik kommer du deg hit: Buss 25, 31 og 33, gå av på Stig eller Tonsenhagen torg. 

Årvolldammen med mennesker som bader og flyter med badeleker.

Skomakertjern

Ved skiheisen opp til Tryvann ligger Skomakertjern. Et lite vann, med mulighet for å bade – spesielt bra er muligheten rett ut fra grusveien som går forbi vannet. Sett fra deg sykkelen ved kanten og gå den siste meteren bort til vannkanten for en avkjølende dukkert på sykkelturen i Nordmarka.

Vannet ligger like ved Tryvannene, bare hundre meter unna Store Tryvannet. Vannet har ingen tilrettelegging, men er lett tilgjengelig fra grusveien.

 

Slik kommer du deg hit: Cirka halvannen kilometer unna Tryvannshøgda parkeringsplass, omtrent to-tre kilometer fra Frognerseteren 

Skomakertjern omringet av gress, grønne trær og blå himmel med skyer.
Vannet med grusvei til høyre side. Omringet av trær, blå himmel og skyer.

Idylliske Skomakertjern

Vannet er lett tilgjengelig fra grusveien.

Steinbruvann – Lillomarka

Ferskvann i kort avstand fra Grorud. I gamle dager var dette drikkevannskilde og strengt forbudt å bade i, men i dag er det lov å både bade og fiske her. Flere flytebrygger og mange små bukter gir gode muligheter for å finne en plass for seg selv.
Du kommer til Steinbruvann ved å følge turstien forbi Badedammen. Hvis dette ikke blir privat nok, kan du fortsette videre innover mot Skytta til du kommer til Romstjern.

Slik kommer du hit: T-bane 5 til Grorud, buss 31,66,68 eller 79 til Grorud T. Kjør til parkeringsplassen ved Badedammen.

Oslo kommune måler badetemperatur og vannkvalitet for noen av strendene og badestedene i Oslo. Daglige oppdateringer legges ut i juni, juli og august. Følg med på siden for badeplasser og temperaturer.

Steinbruvann med tre i forgrunn
Badebrygge på Steinbruvann med kvinne

Idyllisk solnedgang ved Steinbruvann.

Steinbruvann er omringet av skog, med en tursti langs hele vannet.

Det er ikke vanskelig å finne roen her.

Nøklevann og Ulsrudvann

Bli med til Østmarka og hopp i vannet! Ulsrudvann ligger ikke  langt fra T-banen på Ulsrud, og sies å være ett av Østmarkas varmeste badevann. Her er det flere badebrygger og fine svaberg. Innerst i bukta er det det en liten barnevennlig sandstrand. Vil du videre innover kan du følge den fine og slake skogsveien sørover. Snart har du Haraløkka idrettsanlegg på din høyre side, og til venstre ligger den gamle gården Sørli, og du nærmer deg Nøklevann. Etter noen få svinger og bakker, er du på Bråten.

Bråten er den mest tilrettelagte badeplassen ved Nøklevann. Her er badebrygge, stupebrett, HC-rampe og en nydelig spiseplass på en liten topp ved vannet. Ved Rustadsaga er det en koselig og barnevennlig badestrand.

To jenter på vei ut i vannet.

Hva med et avkjølende bad i Nøklevann?

Malmøya

Sugen på smale veier, frodig skog og utsikt mot blått hav? Malmøya er en nydelig øy, som er en relativt kort sykkeltur unna! På øya ligger det tre ulike bademuligheter: Solvikbukta badeplass, Oslos eneste bade- og campingplass for bevegelseshemmede, bittelille Sundveien badeplass og helt i sør og svaberg for deg som ønsker å bade litt utenfor allfarvei.

 

På Malmøya er det begrensede parkeringsmuligheter. Du kommer dit ved å sykle Mosseveien forbi Sørenga. Rett etter Bekkelagsbadet kommer du til en vakker og bevaringsverdig smijernsbru fra 1922, Ormsundbrua. Snart kommer du til enda en bru, Malmøyabrua.

Sti på Malmøya med gjerde og gelender. Havet i bakgrunnen.
Bad- og båtplass ved Malmøya. Lite båthus ved vannkanten.

Store deler av Malmøya er vernet på grunn av geologi, vegetasjon og betydning for sjøfugler.

Malmøya er et utmerket sted å tilbringe en solvarm dag.

Sundveien badeplass

Fra Malmøybrua følger du Sundveien langs sjøen til Sundveien badeplass, som ligger rett før Ormsund roklubb. Store deler av strandsonen på Malmøya er utilgjengelig for publikum, men her har kommunen kjøpt en strandeiendom for å anlegge en liten badeplass. Her er det bord og benker der du kan nyte nista di, ellers er det sparsommelig med fasiliteter.

Fra Sundveien badeplass kan du ta en liten snarvei som tar deg opp bakken til Malmøyveien. Etter hvert går Malmøyveien over til Korallveien, og nederst i bakken, litt skjult inni skogen, finner du en kyststi. Herfra er det naturreservat, så du må parkere sykkelen. Nå er du på sørspissen av Malmøya hvor det er lite bebyggelse, kun svaberg, blomster og vakker sjøutsikt.  Strandstien fortsetter til Solvikbukta badeplass.

Solvikbukta badeplass

Solvikbukta badeplass er Oslos eneste camping- og badeplass spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Mange av gjestene bor i campingvogna hele sommeren, i det som er et mini-samfunn med små ”gater”, butikk, kafé og badeplass.

Kvinne på vei ut av vannet i Solvikbukta.

Idylliske Solvikbukta.

Lutvann

Helt nord i Østmarka ligger store og flotte Lutvann, med sitt magisk krystallklare vann. De beste bademulighetene finner du i nordenden av vannet. Her er det tilrettelagt med rampe et stykke ned i vannet.  Psst: Dette er også et ypperlig vann å padle i, med kano eller kajakk. Det er lov å fiske med stang fra kano/robåt i vannet.

Slik kommer du deg til Lutvann: Det går grussti fra Trosterud, ved Lutvann leir, cirka én kilometer inn. Det går grussti kun til nordenden av vannet. Resten av vannet er vanskeligere å komme til, her er det bratt og ulendt om du ikke følger blåmerket sti. 

Badeperlen Lutvann

Lutvann er kanskje ikke markas varmeste badevann, siden det er 55 meter dypt, men likevel en deilig opplevelse og god nedkjøling i sommervarmen

Lutvann badeperle

Lutvann har sandstrand, offentlig godkjent bålsted og tilrettelagt mulighet for å komme ut i vannet.