Det kan være vanskelig å holde oversikt over frukt og grønt i en hektisk hverdag, dermed ender mye opp i søpla. Kjenner du deg igjen?

Du er ikke alene: I Norge ender 20 prosent av all spiselig mat i søpla, og frukt og grønnsaker er blant det vi kaster aller mest av.

Oppbevarer du frukt og grønt riktig kan du unngå mye matsvinn, i tillegg beholder du friskhet, konsistens og smak. Så, hvor trives egentlig ulike frukt og grønnsaker best?

Disse trives i kjøleskapet

🍒Steinfrukter (plommer, moreller kirsebær)

🍎Eple og pære

🥦Brokkoli

🌶Paprika

🍄Sopp

🥕Gulrøtter, poteter og andre rotgrønnsaker

Hvorfor? Lavere temperatur bremses modningsprosessen, som gjør at maten holder lenger. De fleste grønnsaker vi kjøper i butikken er ferdig modnet og oppbevares med fordel kaldt.

Frukt og grønt - slik oppbevarer du det riktig

Frukt som er umoden når den høstes bør oftest lagres i romtemperatur. Da modnes de på kjøkkenbenken og utvikler saftig og god smak. Enkelte av disse kan også ta skade av å lagres for kaldt. Dette gjelder blant annet banan, melon, papaya og avokado.

Disse trives i romtemperatur

🧅Løkvekster (alle typer rund løk, hvitløk og purreløk)

🌱Basilikum

🍅Tomat

🥒Agurk

🏵Artisjokk

🍆Aubergine

🥒Squash

🥑Avokado

🍌Banan

🥭Mango

🍉Melon

🍈Papaya

Hvorfor? Noen frukter fortsetter modningsprosessen etter de er høstet, og skiller ut et plantehormon som heter ethylen. Dette fremskynder modningsprosessen og gjør også at nærliggende frukt modnes raskere og lettere blir overmoden.

tomater på et trefat

Å legge epler, bananer, pærer, tomater og kiwi i en stor skål på kjøkkenbenken er fargerikt og fresht, men ikke det beste for holdbarheten. Legg tomater og epler i skåler for seg – da holder de lenger.

Disse bør oppbevares adskilt

🍎Eple

🍌Banan

🍐Pære

💛Aprikos

🍑Fersken

🥭Mango

🍈Papaya

🧡Pasjonsfrukt

🥑Avokado

🍅Tomat

Tips: Dette kan også brukes til din fordel om du ønsker at en umoden frukt, la oss si en 🥑 skal modnes raskere, kan du legge den sammen med en moden frukt  – f.eks en 🍌.

 

Slik bevarer du frukt og grønt

Her er noen smarte råd for deg som vil ha grønnsakene til å holde så lenge som mulig 

💧 Unngå å forhåndsvaske frukten og grønnsakene. Vask heller rett før det skal spises.

🥕Oppbevar hele grønnsaker. Dersom du må kutte opp – oppbevar dem i en lukket boks i kjøleskapet og ikke vent for lenge før det brukes.

📦Legg grønnsakene i bokser eller papirposer uansett om de holdes kjølig eller ikke.

☀ Unngå å la maten stå i direkte lys.