– Det er stor forskjell på ulike typer matvarer, og også store forskjeller innen samme varekategori. Oppdager du mugg på en myk ost, typisk brie, så må hele kastes, uansett. Har muggen dannet seg på en litt hardere type ost, for eksempel en Jarlsberg eller Norvegia, kan du skjære vekk minst 1 centimeter inn fra der muggen sitter. Mugg på en hard ost som parmesan kan du derimot bare kutte rett av, men ikke bruk ostehøvel. Skjær av med en kniv.

Rådene kommer fra muggforsker Ida Skaar. Hun leder forskningsgruppe kjemi og toksinologi ved Veterinærinstituttet.

 

Selv om de fleste av oss må bli flinkere til ikke å kaste mat, og mange matvarer er like gode etter utgått dato, må vi passe på matens tilstand. Dukker de hvite, grønne eller gråbrune flekkene opp på matvarene, er det stort sett point of no return.

Ida Skaar forsker på mugg

Muggforsker Ida Skaar.

Mat møter mugg - ost

Sopp er blant de nedbrytende organismene i naturen. Vi kjenner til mer enn 1000 000 forskjellige sopparter, men regner med det finnes mange flere. Muggsoppene er mikrosopper, og muggsoppgifter kalles mykotoksiner. Den er årsaken til at muggen mat ikke bør spises:

Les mer om sopper og mykotoksiner.

– Mykotoksiner kan påvirke organene i ulik grad, avhengig av hvilket mykotoksin det dreier seg om, sier Skaar. Hun mener det er god grunn til å ta muggen på alvor, da giftstoffene de lager verken lukter eller smaker, og tåler både varme og kulde. Det er rett og slett vanskelig å fjerne mykotoksiner fra mat eller fôrvarer.

 

Mugne fakta

Muggsopp er mikroskopiske sporedannende sopper som oftest danner synlige kolonier. Noen muggsopp produserer muggsoppgifter, såkalte mykotoksiner.

Mykotoksiner er hovedårsaken til at muggen mat som regel ikke bør spises.

Dersom muggen vokser på mindre begrensede områder på harde oster eller grønnsaker, kan man skjære bort disse flekkene. Da anbefales det at man også fjerner en god del rundt muggsoppveksten for å sikre at ikke noe mugg eller muggsoppgifter inntas.

Hva med brødet?

En ikke helt uvanlig problemstilling: Du oppdager mugg på en av de oppskårne brødskivene i posen, eller et av polarbrødene i pakken. Spørsmålet er da: skjære av den lille muggflekken, og spise resten, eller kaste hele brødposen?

Mat møter mugg - brød

Ser brødet sånn ut? Da anbefaler vi grønn pose umiddelbart.

Ekspertrådet er å kaste skiva med mugg (hele), men dersom de andre brødskivene ser fine ut, kan de fint spises. Men husk: det tar neppe lang tid før det dukker opp mugg på de andre, så skynd deg å spise opp resten.

– Etter du har kastet brødskiva med muggflekker kan du bytte emballasje for å forsinke mugningsprosessen ytterligere, råder Skaar.

Det kan være lurt å oppbevare brød i papir hvis du skal unngå muggdannelse. Det er bare en ulempe: brødet blir fortere tørt i papir enn plastinnpakning.

Har skaden skjedd og du har spist en brødskive med mugg?

– Det er ikke noe å gjøre med det. Muligens kan du få en reaksjon i form av magetrøbbel som diaré, smerter eller oppkast. Men som regel vil du ikke oppleve akutt sykdom, beroliger Skaar.

Men får du i deg mugg jevnlig vil det selvsagt være skadelig.

 

… og frukten?

Hvorfor blir det raskere mugg på noen matvarer? 

Mugg og andre mikroorganismer sprer seg hurtigere i flytende stoffer enn i faste. Saft, juice og syltetøy blir raskt ødelagt av mugg, mens en gulrot med litt mugg eller forråtnelse i den ene enden kan du bare skjære bort.

Et annet typisk «mugg-øyeblikk» på kjøkkenet er når du innser at et av jordbærene eller blåbærene i kurven har fått et hvitt mugg-lag. Må alt hives?

Råttent eple

– Kast det råtne bæret og de som har ligget tett inntil. De andre kan fint spises, forteller Skaar.

Her er en kort oppsummering du kan merke deg

MatvareOKKast
🥕GulrotX
🍓Blåbær/jordbær/bringebærX
🧀Ost, hard (eks parmesan, Norvegia)X
🍇🥄SyltetøyX
🧀Myk ost (eks brie)X
🍊🧃JuiceX
🍖Leverpostei X
🍞Brød X
🥛Yoghurt/rømme X

Slik unngår du mugg

En tacolefse inneholder mye vann, men det gjør ikke kjeks og tørre kaker – derfor har de lengre holdbarhet. Vann er avgjørende dersom  mikroorganismer skal vokse. Men dersom vannmolekylene er bundet til for eksempel salt (soyasaus) eller sukker (som i seigmenn), vil ikke vannet brukes i forråtnelsesprosessen.

– Vil du øke holdbarheten til matvarer kan de tørkes, fryses eller saltes. Husk at muggen trives i mye fuktighet og i romtemperatur. Det er også lurt å unngå kondens, så ikke sett varm mat i kjøleskapet, råder Skaar.

Hun minner om at folk ikke må glemme å bruke sansene sine på mat som har utgått best før-dato:

– Ser det bra ut, og lukter bra, så trenger det ikke kastes.