Det er ikke så langt fra leiligheten på Fossumberget til jobben ved Fossum Kirke for Sadia Amer. Likevel rekker hun å gå gjennom en liten skog, forbi en kunstgressbane, to barnehager og mellom noen store boligblokker. Amer nyter hvert skritt og tar inn både lyder og lukter på vei til jobben som frivilligkoordinator for Kirkens bymisjon.

– Det er veldig fint her på Stovner, og jeg liker å gå i området. Jeg blir i godt humør av det, og føler meg yngre, forteller trebarnsmoren.

Det var i fjor sommer at Amer begynte å bruke beina for å komme seg til jobb. Hun hadde blitt fortalt at dette var bra for både skjelett og muskulatur, og ønsket å teste en mer aktiv livsstil.

– Jeg merker at jeg har fått bedre kondisjon etter at jeg begynte å gå til jobben. Det er god mosjon som er skånsomt for kroppen. Og så er det helt gratis, legger hun til.

Patruljerte på jobb

Familien til Amer har en bil, og det hender den blir brukt – spesielt når det er is og snø på bakken. Likevel foretrekker hun alltid dagene som begynner med en spasertur.

to par kvinneben, gange

– Jeg tar meg tid til å nyte været og naturen. Jeg er opptatt miljøvern, og vil gjerne bidra til at det blir mindre biltrafikk og eksos i byen, forteller hun.

Da koronaviruset kom til Norge i våres ble også Amers arbeidsplass påvirket, men på litt annen måte enn mange andre. I motsetning til mange som ble sittende inne med hjemmekontor, fikk Amer og hennes kollegaer i oppgave å patruljere i nærmiljøet. Som representanter fra Kirkens bymisjon gikk de gatelangs for å fange opp om noe trengte hjelp, støtte eller bare en prat i en vanskelig periode.

– Vi bor i en bydel med mangfold, og det var en periode det var mye oppblussing av smitte her. Når vi var ute og patruljerte ga vi mye informasjon om koronaviruset og smitteverntiltak. Da fikk jeg ikke bare gått til jobb – men også i jobben! Det var veldig hyggelig, og det var mange som var takknemlige for å se oss, forteller hun.

 

Trim i trapp

Etter et år med gange til jobb, har formen blitt bedre. Det har også gjort lysten større til å være aktiv etter jobb.

VIDEO: I vanlige klær og uten joggesko, får likevel Amer god treningseffekt på turene sine.

 

– Jeg har begynt å ta med barna ut i skogen, for vi bor jo så nærme marka. Da tar vi med oss en god niste og koser oss. I fjor fikk vi også ny og lang steintrapp like ved som er fin trim å gå oppover, forteller hun.

Steintrappa heter Liabratten og er 270 tonn med skifer som utgjør 333 trappetrinn. Den 260 meter lange trappa er 70 meter høy, og en populær destinasjon for trappeløping. Det er imidlertid ikke noe som frister Amer, som liker best den aktiviteten hun kan gjøre med vanlige sko og klær. Hun slår rett og slett et slag for hverdags-trimmen.

– Av og til når jeg ser på barna trene fotball, hender det jeg går fort rundt banen sammen med ei venninne. Det er ingen grunn til å bare stå stille og se på at andre kommer i form. Det er mye morsommere å gjøre det selv! sier hun med et smil.