Ta en omvei og oppdag mer av byen!

Hvorfor gå rett frem når du kan ta en omvei? En liten avstikker er alt som skal til for å finne nye opplevelser der du bor. Her er noen tips til hvor du kan utforske Oslo til fots.

Tekst Marianne Alfsen Foto Fredrik Naumann

– Ensjøbyen er full av fine omveier det er verdt å ta seg tid til å utforske, sier Per Øyvind Eriksen entusiastisk.

I snart 12 år har han skrevet blogg om hvordan en helt ny bydel har vokst frem i et område som i generasjoner har vært dominert av næringsbygg og biler. Den største arbeidsgiveren på Ensjø var en gang Tiedemanns tobakksfabrikk. Narvesen hadde sitt hovedkvarter og lager her, og bilforhandlerne har i mange tiår satt sitt preg på området.
– Men nå er «bilbyen» blitt til «boligbyen», forteller Per Øivind.

Elsker omveier: Portrettbilde av Per Øyvind Eriksen

Per Øivind Eriksen har i 12 år skrevet blogg om utviklingen av den nye Ensjøbyen.

I den nye Ensjøbyen, med opp til 7000 nye boliger, er navet fortsatt Tiedemanns – men nå i form av Tiedemannsparken. Den gamle fabrikkpipa er blitt et fredet landemerke i den nye bydelsparken. Herfra er det mulig å ta omveier i alle retninger. Per Øivind oppfordrer til å svinse rundt på kryss og tvers, krysse sine spor og gå i sirkel – ikke bare holde seg på hovedstien på tvers, turvei D2. For mellom sameier og borettslag er det et utall fine fellesarealer, parker, torg og stikkveier. For ikke å snakke om vannveier, som er med å gi området sitt særpreg.

Omvei langs bekken gjennom Tiedemannsparken

Tiedemannsparken åpnet i 2013, og er hjertet i den nye Ensjøbyen.

Med Hovinbekken som guide

Vi begynner ferden med å krysse gangbrua fra Tiedemannsparken, over Grenseveien mot nord. Ved vakre Hovindammen tar vi grusstien til venstre ned mot Teglverksdammen – Per Øyvinds favoritt. Her er Hovinbekken hentet opp i dagen igjen, etter å ha vært skjult i rør i årtier.
– Er det noe som er verdt en omvei, så er det dette. Her må du ta deg tid til å stoppe og se på dyrelivet, sier Per Øivind, og viser oss den rødlistede sothøna som svømmer rundt med to nyklekte unger.

Vi er tilbake ved Grenseveien, krysser overgangsfeltet og følger Hovinbekken der den slynger seg gjennom boligblokkene, før vi krysser våre spor inn i Tiedemannsparken.

– Tar du en omvei til høyre inn Bertrand Narvensensvei, og så inn til Tiedemannsjordet sameie, kommer du gjennom et hyggelig lite område med nye townhouses. Fortsetter du videre den veien, anbefaler jeg en omvei via Lille Tøyen Hageby, som er bygget etter samme mal som Ullevål Hageby. Begge områder er åpne for alle, ikke bare dem som bor der, påpeker Per Øivind.

Levende by
Dra på parksafari i byen!

Parkene viser vei

Vi tar heller til venstre, ned Sigurd Hoels vei, videre til høyre over Tidemannstorget, og svinger rundt den vernede, gulmalte Petersborgvillaen og inn i Petersborgsparken. I den setningen skjuler det seg et godt tips: Ta for deg kartet, og naviger etter nettopp de mange nye parkene og torgene i Ensjøbyen.

I bunnen av Petersborgparken støter vi på det som snart skal bli Vestre parkdrag, men akkurat nå er en byggeplass. Her tar vi til venstre igjen, opp forbi husene mot Stålverksparken, før vi skjærer ut i Gladengveien, der Hovinbekken sildrer videre ned til vannspeilet på Ensjø torg, ved Ensjø T-bane.

Enda mer tid? Ta en avstikker opp Ensjøveien, via Frelsesarmeens Ensjø Omsorg+ boliger til historiske Malerhaugen, der vakre tomannsboliger og villaer dominerer. Fra Malerhaugen fortsetter vi videre ned Stålverksveien, og velger stien langs de nye blokkene der Lillebergbekken er hentet frem igjen. For tredje gang krysser vi Grenseveien, og kommer inn i Lilleberg borettslag. Vi tar stien til høyre, og følger Lillebergbekken videre – og vipps, så er vi tilbake ved vakre Hovindammen, der en svanemor akkurat har ruget frem et nytt kull.

Omvei fra Hovin til Teglverket

VIDEO: Bli med Per Øyvind Eriksen på tur!

Oslofolk vil gå mer

  • 52 prosent mener det er sannsynlig at de vil gå mer de neste to årene
  • Ytterligere 31 prosent svarer at de allerede har begynt å gå mer

Kilde: Klimaundersøkelsen 2020

Omvei med mål og mening

Der Per Øivind oppfordrer til å svinse i alle retninger for opplevelsens skyld, oppfordrer Ingvill Størksen til å ta omveier med mål og mening.

Portrett av Ingvill Størksen

Ingvill Størksen tar en omvei med mål og mening hjem fra jobb – via butikker med gode disker med nedpriset mat, som er i ferd med å gå ut på dato.

– Trikk og buss går fra dør til dør, fra jobben på Solli Plass til leiligheten på Grünerløkka. Men så fant jeg en grunn til å gå fremfor å ta kollektivt: Jeg legger veien om butikker jeg vet har gode disker med nedprisede varer, som er i ferd med å gå ut på dato. Da ender jeg gjerne med å kjøpe ting jeg ikke normalt ville kjøpt, og får prøvd noe nytt. Samtidig sparer jeg penger og bidrar til å hindre matsvinn, forteller Ingvill, med et vinn-vinn-vinn-smil.

Favorittene er Coop Mega på Bislett og Meny på Ringen. Men hun er stadig på jakt etter nye muligheter, og er ikke fremmed for å ta omveier i enda større sirkler. For bonusen, utover de smakfulle, er etterlengtet alenetid.

 

– På jobben er jeg omgitt av mennesker, og hjemme venter mann og to barn med utestemmer. Å gå omveier hjem fra jobb er blitt en kjærkommen pustepause med egentid i hverdagen, forteller Ingvill, som gjerne hører lydbok og bruker dobbelt så lang tid på rusleturen hjem som hun brukte på veien til jobb.

– Det ungene ikke vet, er at jeg gjerne bevilger meg en is på veien også. Og så skjuler jeg alle spor før jeg kommer hjem til Løkka, ler hun.

Parkveien

VIDEO: Ta en omvei med Ingvill Størksen!

En omvei for helsa

På Haugerud i Oslo øst tar Ali Saki omveier for helsas skyld. Det oppfordrer han flere til å gjøre.

Portrett Ali Saki

Brutal behandling i iransk fengsel har satt seg i kroppen. Å gå daglige turer hjelper på smertene for Ali Saki.

– Når jeg har vært på tur så sover jeg bedre og smertene blir mindre, forteller Ali. Kroppen bærer nemlig fortsatt arr etter brutal behandling gjennom fem år som politisk fange i fengsel i Iran. I Norge har han bodd siden 1991.

Hver dag er han ute og går i nærmiljøet. Ali viser vei fra Haugerud T-banestasjon, langs Haugerud senter, forbi kirken og til Solfjellet Borettslag. Her deler turveien seg i fire, og Alis eldorado bretter seg ut. De to stiene i midten leder opp til Østmarka, til venstre går veien mot Furuset, til høyre mot Hellerud og Tveita. Vi tar den siste, en av Alis faste omveier til butikkene på Alna senter.
– Er det fint vær, så går jeg gjerne denne omveien, fremfor å gå direkte ned til Alna Senter, forteller Ali.

En vakker allé tar oss gjennom Haugerud borettslag. En travel gangsti med flere fine stopp underveis – et lite skogholt, lekeplasser, sittegrupper, en tuftepark. Her er det stadig nye muligheter for å ta avstikkere langs stier som fører til skogs også.

Ved Kiwi Hellerudveien svinger vi tilbake langs Tvetenveien, og tilbake til Haugerud T-bane. Her krysser vi sporet og tipper ned mot Haugerudhagan, før vi svinger inn til høyre ved Hagapynten, langs en grusvei som etterhvert munner ut i en sti. Du hører trafikken fra E6 før du ser den. Så ligger Alnabru for våre føtter.

Byvettregler

Her er Oslo kommunes byvettregler under koronaepedemien:

  • Bruk hele byen
  • Oppsøk steder uten trengsel – det er ingen skam å snu
  • Hold minst en meters avstand til andre
  • Vask hendene godt og ofte
  • Hold deg hjemme hvis du er forkjølet
  • Tenk på at du også kan smitte de du bor sammen med
  • Kontakt fastlege eller ring koronatelefonen hvis du får symptomer på smitte

­– Oslo må være den grønneste hovedstaden i verden! Og å gå tur, det det gir mening i livet, det, mener Ali, og oppfordrer Oslofolk fra andre deler av byen til å ta en omvei via Haugerud en dag de har tid.
– Jeg elsker dette området, og jeg lover det er verdt turen!

VIDEO: Derfor er fotturene viktige for Ali!