Kjøp mindre nytt, i stedet ... 

  • Forleng levetiden til tingene du allerede har, ved å reparere og vedlikeholde dem, i stedet for å erstatte dem med nye. 
  • Kjøp brukt. Utforsk lokale loppemarkeder, bruktbutikker, byttearrangementer og gjenbruksstasjoner for å finne unike og rimelige gjenstander. Sjekk ut denne Osloguiden!
  • Leie enn å eie. Det finnes gode muligheter for å leie både verktøy, klær, bil og annet utstyr.  
  • Kjøp kvalitet om du skal kjøpe noe nytt. Invester i gode materialer, kvalitet og gode produksjonsforhold. Når en støtter oppunder mer bærekraftig produksjon, bidrar en til en positiv forskjell. 
  • Klag, klag og klag. Levde ikke tingen opp til forventningene? Da er det viktig å klage. Slik gjør man det mindre lønnsomt å produsere ting av dårlig kvalitet. 

Visste du at du har minimum 2 års klagerett på klær og sko? Og minst 5 års reklamasjonsfrist på småelektriske apparater som telefon, hodetelefoner, hårføner og drill? Sjekk Forbrukerrådets nettsider for å se hva du har rett på.  

Vi nordmenn har et forbruk langt over det globale og europeiske gjennomsnittet. Vi skiller oss særlig ut innen forbruk av klær og sko, og forbruk av møbler, husholdningsartikler og vedlikehold. Dette er kanskje ikke så overraskende når vi i snitt har 359 klesplagg i klesskapet og er dem som renoverer mest i verden. Vi er også i verdenstoppen når det kommer til forbruk av teknologi, og kjøper i snitt 1,6 millioner telefoner årlig.  

Spis mindre kjøtt, i stedet ...

  • Utforsk vegetariske oppskrifter og erstatt kjøttet med plantebaserte proteinkilder som belgfrukter, nøtter og frø. 
  • Spis frukt og grønt i sesong. Planlegg måltidene rundt hva som er i sesong. Dette reduserer miljøpåvirkningen av importerte varer, i tillegg er det som regel mye billigere. 
  • Gjør kjøttbiten mindre og la grønnsakene spille hovedrollen på tallerkenen.  
  • Velg fisk eller hvitt kjøtt over rødt kjøtt, det har lavere klimapåvirkning. 
  • Kjøp lokalprodusert mat. Flere steder i landet finner man utsalgssteder eller marked hvor man kjøper direkte fra bonden.  

Har du hørt om REKO-ringen? Landet over finnes det flere lokale REKO-ringer, som er omsetningskanal for lokalprodusert mat. Din nærmeste REKO-ring finner du på rekonorge.no. 

Redusert kjøttforbruk er en nøkkel til store klimakutt i Norge. Årsaken til det er at kjøtt, særlig det røde, har større klimapåvirkning enn frukt og grønt. Rommet for reduksjon i kjøttforbruket er stort, da vi i snitt spiser mer enn dobbelt så mye kjøtt som på 60-tallet. I dag brukes også mesteparten (oppimot 90 prosent) av jordbruksarealet i Norge til å produsere dyrefôr, men andelen grøntproduksjon kan også økes betydelig. Om vi spiser mindre kjøtt og mer fisk, grønnsaker, frukt og korn bidrar det til lavere utslipp. 

Kast mindre mat, i stedet ... 

  • Lag restemiddag. Kanskje kan du eksperimentere og trylle retten om til noe nytt? Ikke bare begrenser du matsvinnet, men du kan også utvide din egen mathorisont. 
  • Frys ned restene, da har du også et kjapt måltid til en senere anledning.  
  • Få oversikt over kjøleskapet. Har du kanskje allerede en rømmeboks liggende, eller ett par slitne gulrøtter nederst i grønnsaksskuffen? Vær forut for matsvinnet ved å vite hva som burde brukes opp og når. 
  • Oppbevar maten riktig slik den holder seg lenger. Få tips til hvordan du bør oppbevare frukt og grønt her. 
  • Se, lukt og smak. Mange lar seg skremme av «Best før» datoen, men dette betyr ikke at den nødvendigvis er dårlig etter. Ofte kan matvaren holde seg god lenge etter utløpsdato. «Siste forbruksdag» betyr derimot at man ikke skal spise etter utgått dato grunnet helsefare. 
  • Sjekk billigkroken. Her kan du gjøre et kupp! Et godt tips kan være å sjekke billigkroken aller først på handleturen, så kan du planlegge middagen rundt det du finner der. 

Å produsere mat krever mye, både i form av energi, ressurser og klimagassutslipp. Da er det bortkastet å kaste så mye mat som vi gjør i dag: I 2021 ble det totalt kastet 450 000 tonn mat i Norge. Husholdningene sto for rundt halvparten av dette, som tilsvarte rundt 41 kg per person. Mye av maten som blir til svinn er særlig brød, frukt og grønt, som kunne blitt et godt måltid hadde det blitt spist i tide. 

Fly og kjør mindre, i stedet ...

  • Velg tog eller buss når du reiser innenlands. 
  • Gå, sykle eller ta kollektivt istedenfor å kjøre bil. 
  • Velg elbil istedenfor fossil om du må kjøre. Det finnes også gode deleordninger for bil slik at du slipper å ha egen.   
  • Opplev nærområdet. Se etter lokale turstier, parker og naturområder som er tilgjengelige med offentlig transport eller til fots. Man må ikke alltid reise langt for gode opplevelser. 
  • Gå for kortreiste opplevelser. Legg heller turen til nærliggende destinasjoner. Dette reduserer karbonavtrykket, samtidig kan opplevelsene være minst like fine selv om man ikke reiser jorden rundt. 
  • Nyt en tregere reise. Husk at bærekraftige alternativer som tog og sykkel er en helt annen måte å oppdage land, byer, bygda, marka og parken. Med fly handler det som regel ikke om selve reisen, men heller om destinasjonen. 
  • Prioriter reisene som betyr mest, fremfor dem som kanskje ikke er like viktige. Da kan du kanskje også unne deg å være borte lengre og oppleve mer. 

34 % av utslippene i Norge kommer fra transport, hvor om lag halvparten kan tilskrives veitrafikken. Samtidig er Norge det landet i Europa med desidert flest innenlands flyvninger per person. Å fly har langt større utslipp per passasjerkilometer sammenlignet med tog.