Restefest med kalkun

Stadig flere spiser kalkun på nyttårsaften. I år blir det kanskje ikke så mange gjester rundt bordet, og da kan det bli mye mat til overs. Heldigvis er kalkun ypperlig også som restemat.

Tekst Lise H. Eide Foto Simen Øvereng

 

Kalkun-fakta

  • Det produseres over 1 million kalkuner i året i Norge.
  • Forbruket av norsk hvitt kjøtt (kylling og kalkun) øker stadig, og vi spiser nå i gjennomsnitt 10 kilo i året. Dette er korrigert for svinn som bein og skjæreavfall.
  • Hvitt kjøtt er det magreste kjøttet fra husdyr, og gir størst andel umettede fettsyrer.
  • I Norge er det litt flere enn 50 bønder som produserer kalkun.

 

(kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt)

Jul og nyttår er høytid for så mangt, også for kasting av mat. Det er det imidlertid enkelt å gjøre noe med. Med litt planlegging kan man spare både tid og penger på å bruke de gode råvarene i restemåltider. En hel kalkun veier sjelden mindre enn 6 kilo, og det er derfor ikke uvanlig at det blir en del igjen. Her er tre gode oppskrifter som du kan bruke det magre og smakfulle kjøttet til.

Grønn salat med kalkunbiter

Etter en lang julefeiring med mye kos, er det mange som har forsetter om å leve sunnere i januar. Heldigvis er det mye mat som både er mager, sunn og veldig god. Denne salaten med kalkunrester er også mettende, med flere ingredienser som godt kan ha ligget over fra gårsdagens middag.

Slik gjør du:

  • Vask og riv salatblader i passende størrelse og mengde.
  • Del opp brokkoli, asparges og sukkererter. Agurk, grønne druer og avokado kan med fordel også brukes.
  • Hakk cirka ½ dl valnøtter og hell over.
  • Server med vinaigrette og godt brød ved siden av.

Vinaigrette:

  •  Bland 2 ss eplecidereddik, 2 ss vann og 1 ss dijonsennep.
  •  Tilsett 1 dl olje og rør godt.
  • Smak til med salt og pepper.

Pasta «carbonara» med kalkun

Kakunkjøttet kan bli litt tørt, og gjør seg derfor godt i en kremet rett som denne. Bruk kalkun i stedet for bacon i pastaklassikeren. Den milde smaken er lett å like, også for barn.

restemat fra jula: ribbe
Smarte folk
Tre retter med ribberester

Slik gjør du:

  • Kok opp pasta i ønsket mengde.
  • Del kalkunkjøttet opp i biter og stek i panne.
  • Visp sammen 4 egg, 2ss vann, 1 dl fløte og 3 dl parmesan til en saus.
  •  Kok opp erter, eller varm opp det du har av rester og tilsett i sausen.
  • Bland pasta og saus og server.

Pytt-i-panne

Dette er den optimale resteretten som gir mulighet til å bruke mange av råvarene som ligger i kjøleskapet. Basisen for retten er poteter, løk og kjøtt, men flere ingredienser kan tilsettes. Her er en variant med speilegg på toppen, inspirert av den danske varianten «biksemad».

bolle med grøt
Smarte folk
Godt og enkelt med grøtrester

Slik gjør du:

  • Skjær opp 1 løk og stek i panne på høy varme.
  • Del poteter, gulrøtter og kålrot i terninger, og stek i panna. Andre ingredienser som kan brukes er squash, sukkererter, rosenkål, rødbet og lignende.
  • Stek et egg og server det på toppen av retten.
kalkun

VIDEO: Stekt kalkun i nye retter

Les også: Slik kildesorterer etter julefeiringen!
isterningbrett
Smarte folk
Kast mindre – frys ned mer!