Kast mindre – frys ned mer!

Hvem skulle tro at et brett til isbiter kunne bidra til redusert matavfall? Her er noen smakfulle tips til hvordan du kan spare både penger og miljøet ved å ta vare på restene.

Tekst Lise H. Eide Foto Simen Øvereng

På verdensbasis kastes 1/3 av all maten som produseres! I Norge hiver hver av oss rundt 43 kilo mat årlig. Matsvinn utgjør således 8% av menneskeskapte klimagassutslipp globalt sett.

En stor del av utslippene kommer fra private husholdninger, så her er det mye du og jeg kan bidra med i vårt eget hjem. Å ta vare på restene er en god start. Bruk fryseren og fantasien, så havner mindre i den grønne posen.

1 – De sterke små

ingefær og sitron

Både ingefær og sitron smaker godt i te – i små mengder. Ta vare på resten i et isterningbrett.

Sitron, lime og ingefær er typiske eksempler på frukt og grønt som man ofte trenger bare litt av. Hvor mange oppskrifter er det ikke som skal ha «en skive» eller bare noen dråper sitronsaft, for ikke å glemme en liten centimeter med ingefær? Problemet er at det kan bli lenge til neste gang du trenger ingrediensen, og da er det smart å fryse den ned.

2 – Spar på eggene

Mange oppskrifter krever enten eggeplomme eller -hvite, og da kan resten av egget enkelt fryses ned i et isterningsbrett. På denne måten øker holdbarheten med flere måneder. Du kan også fryse ned hele egget – både plomme og hvite sammen. Sørg bare for å få det ut av skallet, for det kan sprekke.

3 – Verdifulle dråper

vin i isterningbrett

God drikke kan gjøre god mat enda bedre.

Sauser og gryter trenger ofte bare en liten skvett vin, eller andre dyrebare dråper, for å heve smaken. Det er ikke alltid man har en åpnet flaske, så da er det lurt å fryse ned noen skvetter når man først har det. På den måten går ingen ting til spille av favorittflaskene.

4 – Urtesmør

Pottene med krydderurter som man får kjøpt i dagligvaren er ofte tettpakket med blader, og det er ikke alltid man får brukt opp alt. Da kan det være lurt å knipe av noen blader mens de ennå er friske, og fordele dem i et isterningsbrett. Hell smør eller olje over, så har du urtesmør eller urteolje klar til stekepanna, grillmiddagen eller i den bakte poteten.

barn lager restemat
Mat
Slik får du mer ut av maten

5- Den siste skvetten

kaffe som isbit

Frossen kaffe + frossen melk = deilig iskaffe

Hvor ofte har man ikke litt kaffe igjen på kanna, som blir kald og aldri drukket? Vel, det er ingen grunn til å helle den ut. Frys heller ned kaffeskvettene i et isterningsbrett og bruk den til å lage iskaffe. Gjør gjerne det samme med melk som nærmer seg utløpsdato, det smaker godt sammen med kaffen etter en tur i blenderen.

TIPS! Du kan også bruke muffinsbrett på samme måte, dersom du har større mengder eller andre typer mat du ønsker å fryse ned.