Julegrøten har lange tradisjoner her i landet. Allerede på midten av 1800-tallet begynte folk flest å spise risgrøt på julaften, og kilder skal ha det til at man begynte enda tidligere i Bergen.

I dag nytes julegrøten hovedsakelig i førjulstiden og på lille julaften. En undersøkelse utført av Norstat viser at det er de unge voksne som er mest ivrige; hele åtte av ti i aldersgruppa 18 til 39 år spiser julegrøt i løpet av desember måned. På selve julaften spiser en knapp tredjedel av oss grøt, mens det etter første juledag er nesten stopp.

Det betyr at det sannsynligvis ligger mye grøtrester rundt om i norske kjøleskap i romjula! Da kan det være praktisk å ha noen reste-oppskrifter klare.

Lapper med grøt

Kos til kvelds, praktisk på tur eller kanskje til en spesielt god frokost? Lapper kan brukes til så mangt, og er veldig enkelt å lage. Server med syltetøy, rømme, ost eller annet pålegg du har liggende.

Slik gjør du:

  • Visp 2 ss sukker, 2 egg og 1 dl hvetemel til en røre og tilsett cirka 5 dl risgrøt.
  • Smak til med kanel og salt.
  • Stek på begge sider i panne med smør på middels varme.

Riskrem med rød saus

Riskrem er en dessert som nesten utelukkende spises i julen, og aller helst på julaften. For mange er det en kjærkommen mulighet til å bruke opp grøtrester. Med rød saus smaker det skikkelig høytid!

Slik gjør du:

  • Visp 3 dl kremfløte med 1 ss sukker og 1 ts vaniljesukker til luftig krem.
  •  Tilsett cirka 4 dl risgrøt.
  • Hell rød saus på. Om du ikke har kjøpt, kan du enkelt lage det ved å mikse 2 dl saft med 3 dl vann og blande inn 1 ss potetmel som er rørt ut i 2 ss vann. Gi det et oppkok og avkjøl før servering.

Grøtvafler

«Alle» liker vafler! Det er kosematen som ikke innebærer så store utskeielser. Tilsetter du restegrøt i røra, blir det også et mer næringsrikt måltid. Bytt gjerne ut noe av hvetemelet med grovere melsorter, som sammalt eller grovmalt bygg- eller havremel, for litt sunnere vafler.

Slik gjør du:

  • Pisk sammen 2 egg og 1 dl sukker.
  • Varm opp 100 g smør og bland med 3,5 dl melk.
  • Hell 5 dl hvetemel, 1 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, litt salt og kardemomme i røra.
  •  Tilfør restegrøten i passelige mengder. Blir røra for tykk kan du spe på med litt mer melk.

Stek, og server med brunost, syltetøy eller rømme.

VIDEO: Tre raske resteretter

(kilde: forskning.no, melk.no)