Group 2 Copy

Fem knep for gammel kneip

Det er ingen grunn til å kaste det tørre brødet. Bruk det heller i en av disse deilige oppskriftene!

Tekst Lise H. Eide Foto Simen Øvereng

Visste du at brød er noe av det vi nordmenn kaster mest? Hver dag kvitter vi oss med 170 000 brød som aldri blir spist. Bare middagsrester tar mer plass i den grønne posen. Det er ingen tvil om at mye kunne kommet til nytte.

Det finnes nemlig mange gode tips og oppskrifter der det passer fint å bruke tørt og litt gammelt brød. Her har vi plukket ut fem enkle oppskrifter som kan gi en smakfull benyttelse av brødet – selv om det ikke er ferskt.

1. Bruschetta

En deilig forrett eller et lite mellommåltid som kan varieres med ulike toppinger.

bruschetta

Toppingen kan varieres i det uendelige. Her har vi brukt tomat, løk og avokado.

Slik gjør du det:
– Skjær gammelt brød i skiver, og pensle med olivenolje og hvitløk.
– Stek i ovnen til de er gylne og litt sprø. Lag topping av for eksempel småhakket tomat, rødløk, avokado, kapers og litt olivenolje. Legg dette på de varme skivene og krydre med salt og pepper.

2. Krutonger

Lag knasende sprø og smakfulle brødbiter til salaten.

Slik gjør du det:
– Skjær gammelt brød i terninger, og bland godt med olivenolje eller annen vegetabilsk olje.
– Strø havsalt over, og tilsatt eventuell annet krydder du måtte ønske.
– Bre brødterningene utover et stekebrett med bakepapir og rist i stekeovnen til de er gylne.

Levende by
Se hva som skjer med den grønne posen din!

3. Arme riddere

Smakfullt, sunt og mettende! Og så enkelt at ungdommen i huset selv kan kokkelere.

Slik gjør du det:

– Pisk sammen melk og egg. Du trenger cirka 1 egg og 1 dl melk til 2 brødskiver.
– Smaksett med litt sukker, kanel og kardemomme.
– Bløt de tørre brødskivene i blandingen før du steker dem i smør på begge sider.
– Server gjerne med litt syltetøy på.

Matvinn ikke matsvinn! Denne familien har klart det!
Smarte folk
Like god etter «best før»

4. Vafler med brød

Tørt brød kan gjøre vaffelrøra litt drøyere – og sunnere! Rasp opp brødet på et rivjern eller i en kjøkkenmaskin. Bland smulene i det tørre og stek vaflene som normalt.

Slik gjør du det:

– Pisk 2 egg med 1 dl sukker. Tilsett 4 dl melk i eggeblandingen.

– Rør inn 200 g hvetemel, 1 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, ½ ts kardemomme og ½ ts salt med cirka 100 g brød (3-4 brødskiver).

– Avslutt med å helle 100 g smeltet smør i røra, før du lar den svelle i en halvtime. Stek og nyt!

Også smuler er brød

Norsk ordtak

5. Croque monsieur

Dette er den franske måten å lage ostesmørbrød på, med hvit og smakfull saus, Dijon sennep, skinke og ost.

Slik gjør du det:

– Smelt 8 ss smør i en kjele. Tilsett 4ss hvetemel og rør.
– Hell i 8 dl melk og rør godt.
– Tilsett 200g revet ost.
– Smak til med Dijon sennep, muskat, salt og pepper.

– Stek noen brødskiver med smør på den ene siden.
– Ta skivene ut av ovnen når smøret har smeltet, og smør sennep på den andre. Legg på skinke og osteskiver.
– Legg smørbrødene på en stekeplate og hell ostesausen over.
– Grill i cirka 20 minutter.

brødrester

Fikk du med deg alt? Her får du det igjen på 85 sekunder.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn