Slik gjør du det

  1. Ta hjulene av sykkelen.

Sett sykkelen opp ned eller på mekkestativ e.l. Sett den i det tyngste giret, slik at kjedet er på det minste tannhjulet. Løsne hjulfestet og ta av hjulet. Tips: Hvis du dytter/løfter girarmen, er det enklere å ta av hjulet.

Sykkelfiks - dekk og slange

Skifte dekk: Dytt/løft girarmen når du tar av bakhjulet.

2. Ta av dekk og slange

Ta luften ut av slangen ved å trykke på den lille pinnen i ventilen. Klem dekket for å få det inn mot midten av felgen. Før dekkspaken mellom dekk og felg, vipp dekket over felgen og hekt kroken på dekkspaken i en eike. Før den andre dekkspaken inn noen centimeter unna det første. Bruk hendene eller en dekkspake til å løsne dekket hele veien rundt. Nå kan du ta slangen forsiktig ut av dekket. Pass på ventilen. Når dette er gjort, kan du bruke dekkspakene til å ta av den andre kanten på dekket. Tips: Skal du kun skifte slange, trenger du ikke ta av hele dekket, men du kan la den ene kanten sitte på felgen.

dekkspake

Klem på hver side av dekket, og bruk to dekkspaker for å løsne dekket.

3. Sett på dekk og slange

Sjekk at rulleretningen på dekk og felg samsvarer. Rulleretning kan ofte sees i mønsteret på dekket eller som pil på siden. Legg den ene kanten av dekket inn i felgen; bruk dekkspaken hvis det er stramt. La den andre kanten henge løs slik at det er rom til å legge slangen inn i dekket. Før du legger slangen inn, er det lurt å blåse slangen opp litt, og sjekke innsiden av dekket for rusk og rask. Fremmedlegemer i dekket kan gjøre at slangen punkterer. Sett først ventilen gjennom hullet i felgen, og legg deretter resten av slangen inn i dekket. Når slangen er inne kan du vippe dekket på plass i felgen. Start ved ventilen og jobb deg rundt. Bruk gjerne dekkspake på slutten hvis dekket blir stramt. Tips: Pump gjerne opp slangen før du setter hjulet på sykkelen, lukk/skru til ventilen og sett på ventilhetten.

4. Sett hjulet på sykkelen

Forhjulet er lettest å få på, du må bare passe på at bremseskiven sitter på riktig side (hvis du har skivebrems). Når du setter på bakhjulet, løft girskifteren bakover og plasser kjedet på det minste tannhjulet. Når hjulet er på plass, kan du muttere/ hurtigfeste på begge sider. Tips: Før du strammer helt, sjekk gjerne at hjulet spinner fint uten at dekk og bremser subber.

Ferdig!!🎉