Med snøfall og kaldt vær ligger alt til rette for noen uforglemmelige skiopplevelser i oslomarka. Mange mennesker som vil på skitur betyr at det raskt blir fullt på parkeringsplassene. Derfor er det lurt å reise kollektivt til utfartsstedene. Enten du skal til Nordmarka, Østmarka eller Lillomarka – hvor tusenvis av kilometer med preparerte løyper ligger og venter på deg.

– Det er mange fine muligheter gjennom T-banenettet, for eksempel stoppene langs Holmenkollbanen som Frognerseteren. Ønsker du å gå i Østmarka kan du for eksempel ta T-banen til Skullerud, det er utgangspunkt for mange fine turer, sier kommunikasjonssjef Sofie Bruun i Ruter.

To kvinner med ski reiser kollektivt med t-bane

Ta T-banen til skisporet. Nikolai Kobets Freund/Oslo kommune

Vil du reise kollektivt til Lillomarka, er Buss 56 til Solemskogen en god mulighet for dem som satser på turer i Lillomarka.

– For dem som vil kjøre slalåm har vi også kollektivtilbud til Oslo Vinterpark, og det anbefales, for der fylles parkeringsplassene fort opp, sier Bruun, og minner om Ruters grupperabatt. Den fungerer slik at på hverdager etter kl 1800, samt hele lørdager, søndager og offentlige fridager, kan alle over 18 år med gyldig billett, ta med seg inn til fire barn under 18 år gratis.

– For dem som ikke vil på ski er det også mange fine muligheter for å gå på skøyter i Oslo – ikke glem det, legger hun til.

 

Sjekk hvor det er nypreppa løyper

Skiforeningens løypekart viser oversikt over når de siste skiløypene i oslomarka ble preparert. Her kan du også planlegge turen din, og få informasjon om lengde, stigning, serveringssteder og annet.

– Kartet viser alle skiløyper både i Nordmarka, Lillomaka og Østmarka. Oslo kommune preparerer de mest bynære løypene og mange av lysløypene, mens vi har ansvar for løypene lenger inn i Marka, forteller løypesjef Birgitte Giæver i Skiforeningen.

Løypene prepareres så snart det kommer nye snøfall.

– Bruk kartet for å finne ut om du kan gå på ski helt hjemmefra. På populære utfartsdager anbefaler vi å reise kollektivt, for parkeringsplassene på utfartsstedene kan bli raskt fylt opp når forholdene er fine, sier hun.

Ski på t-bane

Parkeringsplassene er ofte overfylte når det er tid for skitur i marka. Sjekk heller hvilke kollektivruter som tar deg lett til skisporene. Nikolai Kobets Freund/Oslo kommune.

Unngå kø i skiløypa

Frognerseteren og Sognsvann er populære utgangspunkt for skiturer i oslomarka. Derfor kan det være lurt å tenke litt alternativt, om du ønsker å unngå for store folkemengder.

– Fossum er et fint utgangspunkt for turer innover i Bærumsmarka. Du kan også ta bussen til Skansebakken i Sørkedalen og gå oppover på Krokskogen eller innover i Bærumsmarka og tilbake til Fossum. Det prepareres ikke løyper over Bogstadvannet etter mudringen som ble gjort for noen år siden. Etter disse arbeidene har isen blitt svært ustabil, sier Giæver.

Også i Maridalen ligger noen fantastiske skiløyper.

– Ta bussen mot Maridalen og gå av for eksempel på Brekkekrysset, Låkeberget eller Hammeren. Fra de to første kan man gå innover dalen i ganske lett terreng, mens fra Hammeren og videre innover i Marka er det en del stigning mot Ullevålseter eller Kikut – avhengig av hvor langt man vil gå, sier hun.

 

Fordelen med å ta kollektivt er at det også åpner nye muligheter for turer fra A til B - fordi du ikke må tilbake til bilen.

løypesjef i Skiforeningen

Bedre plass i skiløypene

Lillomarka er et fint utgangspunkt for flotte skiturer for dem som bor øst i byen, og ligger enkelt tilgjengelig med kollektivt.

– Det er mange bynære utgangspunkter for å komme seg inn i Lillomarka, for eksempel Ammerud, Huken og Badedammen på Grorud i Groruddalen, sier Giæver.

Hun trekker også frem Skullerudstua som et godt startsted.

– Selv om det er en kjent og populær skileik- og lysløype så finnes det mange fine løyper derfra. Flere går langs skogsbilveier som er litt bredere traseer og fine hvis man føler seg litt rusten i plogingen.

– Fordelen med å ta kollektivt er at det også åpner nye muligheter for turer fra A til B – fordi du ikke må tilbake til bilen. For eksempel er det supert å ta t-banen til Frognerseteren, og ta turen til Sognsvann via Ullevålseter. Eller gå av på Voksenkollen og ta samme tur, bare via nydelig servering på Tryvannstua, legger hun til.

Oslomarka har nok av skispor å by på! Velg mellom 2600 kilometer med preparerte løyper, hvorav 90 kilometer er lysløyper. I tillegg venter 21 serveringssteder på innrykk av skiglade oslofolk.

Kvinne og mann reiser kollektivt med ski

Reiser du kollektivt kan du gå fra A til B. Birgitte Heneide/Ruter As

Reise kollektivt til skisporet:

Nordmarka
 • T-bane linje 5 til Sognsvann og gå til for eksempel Ullevålseter og videre til Frognerseteren.
 • T-bane linje 1 til Frognerseteren og gå til for eksempel Ullevålseter, Tryvannstua eller Kikut.
 • Buss 51 til Maridalen. Gå av på for eksempel Låkeberget, Hammeren eller Skar så ligger det milevis med løyper klare.
 • Buss 41 Sørkedalen: Gå av på Årnes og gå innover i Bærumsmarka.
 • Tog til Stryken (Gjøvikbanen). Herfra kan du gå gjennom marka fra nord til sør og ende opp tilbake i byen.
 • Skiforeningens markabuss kjører til Ringkollen og Mylla i helgene i skisesongen. Oppstart er normalt sett tidlig i januar. Billetter må kjøpes på forhånd. Følg med på skiforeningen.no for mer informasjon.
Lillomarka
 • Buss 56 til Solemskogen. Gå av på Linderudkollen eller Solemskogen og gå til for eksempel Revlia og videre til Sinober eller Lilloseter. Med små barn kan turen fra Solemskogen eller Linderudkollen til Trollvannstua være et fint alternativ.
 • T-bane linje 5 Vestli: De siste stoppene er gode utgangspunkt for turer i Lillomarka, for eksempel til Lilloseter, Årvollåsen, Trollvannstua eller Grefsenkollen.
 • Tog til Snippen eller Movatn (Gjøvikbanen). Herfra kan du gå nordover mot Gørja og Kikut, østover til Sinober og Lilloseter eller sørover til Kjelsås.

Østmarka:

 • T-bane linje 2 Ellingsrudåsen: Fra de siste stoppene før Ellingsrudåsen finnes det mange fine turer å velge mellom. Du kan for eksempel gå mot Oppsal, Skullerud eller Bøler.
 • T-bane linje 3 Mortensrud: Fra Skullerud er det ca. 10 min å gå til Skullerudstua, og fra Bogerud ca. 20 min gåtur til Rustadsaga sportstue og Nøklevann.
 • T-bane linje 5 mot Vestli, gå av på Grorud og gå ca. 20 minutter til utfartsparkeringen ved Badedammen. Herfra går det flotte løyper, for eksempel til Solemskogen i Lillomarka.

Alpint:

Oslo Vinterpark

 • Tryvann: T-bane linje 1 Frognerseteren. Gå av i Voksenkollen, ta korresponderende buss 48 til Tryvann Vinterpark.
 • Wyllerløypa: T-bane linje 2 Østerås. Gå av på Røa, ta buss 41 Sørkedalen til Wyllerløypa.

Oslo skisenter

Kollektivt til Trollvann fra Storo:

 • Buss 56 til Trollveiskrysset, gå 12 minutter opp veien.

Til Grefsenkleiva fra Jernbanetorget:

 • Buss 31 til Stig, gå 5 minutter.
 • Buss 32 & 33 til Østreheimsveien, gå 3 minutter.