Hva er en nullutslippssone?

En nullutslippssone er rett og slett et område der bare kjøretøy uten utslipp får lov til å kjøre. Ved å innføre en nullutslippssone kan man effektivt redusere utslipp og bidra til en raskere overgang til nullutslippskjøretøy.

Tidligere har regjeringen satt foten ned for byer som ønsker å etablere nullutslippssoner. Nå har regjeringen snudd, og vil åpne for dette.

Oslo kommune har anbefalt å etablere en nullutslippssone for lastebiler og varebiler innenfor Ring 2, med unntak for statlige veier. Hvordan sonen konkret blir utformet, kan først avgjøres når loven er på plass. Dette jobber Statens vegvesen med nå.

Hvorfor vil Oslo ha en nullutslippssone?

Veitrafikk er den største kilden til klimagassutslipp i Oslo. De siste årene har utslippene gått ned, spesielt fordi stadig flere personbiler blir elektriske. Men fortsatt er godt under halvparten av alle nye varebiler som selges utslippsfrie. Det tyder på at det trengs sterkere tiltak for å få yrkessjåfører til å velge elvarebiler. For å få fart på salget av utslippsfrie varebiler og lastebiler, ønsker derfor Oslo kommune å etablere en nullutslippssone for lastebiler og varebiler i sentrum av byen. Siden det ikke selges så mange fossile personbiler lenger, trenger ikke nullutslippssonen å gjelde for disse.

Byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea, er glad for at kommunen ser ut til å få tilgang på et nytt og kraftfullt virkemiddel: – Oslo har i årevis jobbet for å få lov til å innføre nullutslippssoner, men har så langt blitt stoppet av staten. At regjeringen nå ser ut til å gi kommunene hjemmel, er gledelige nyheter. Med nullutslippssoner kan vi kutte utslipp raskere, redusere støy og forurensing. Det er bra for klima, bra for byen og gir en fordel for de aktørene som er med på klimaomstillingen.

Bilde av en ellastebil parkert på parkeringsplass forbehold elektriske kjøretøy

Vil støtte næringslivet

Statens vegvesen har fått i oppdrag å lage et forslag til lovhjemmel for nullutslippssoner. Samtidig som Statens vegvesen jobber med lovhjemmelen, vil Oslo kommune jobbe med hvordan nullutslippssonen kan innføres i Oslo. Det er også viktig at næringslivet skal få tid til å tilpasse seg etter at regelverket er på plass. Selv om det ikke er klart akkurat når sonen innføres, vil det være lurt for varebil- og lastebilsjåfører i Oslo å forberede seg allerede nå på at en nullutslippssone kan etableres i Oslo.

Marit Vea understreker at kommunen vil støtte næringslivet i omstillingen: – Vi vil selvfølgelig spille på lag med næringslivet, blant annet ved å bygge ut ladeinfrastruktur, og jobbe for at overgangen blir forutsigbar og praktisk gjennomførbar. Vi har innført mange ordninger som gjør det mer attraktivt å kjøre elvarebil i Oslo, og det skal vi fortsette med.

Hva skjer før nullutslippssonen innføres?

Det finnes flere ordninger som gjør det mer lønnsomt og praktisk å velge elektriske eller biogassdrevne vare- og lastebiler i Oslo:

I denne artikkelen kan du lese hvilke fordeler som gjelder for elvarebil i Oslo.