Elvarebiler får flere parkeringsplasser i sentrum

Se hvor plassene kommer!

Tekst Sonja Birch-Olsen, Bymiljøetaten Foto Nils Gelting Andresen

Oslo har som mål å bli en tilnærmet nullutslippsby i 2030. Et av satsningsområdene er å sikre full overgang til fornybare drivstoff, både for person- og varebiler. Vare- og nyttetransport utgjør en stor andel av trafikken i Oslo. Et av tiltakene i bystyrets Klimastrategi for Oslo mot 2030 er å sørge for at næringstransport som velger utslippsfritt kjøretøy skal få en fordel i form av tilgang på flere parkeringsplasser.

26 nye parkeringsplasser blir forbeholdt elvarebiler

Siden 2019 har kommunen gradvis skiltet om parkeringsplasser for varebiler (næringsparkeringsplasser), slik at de blir forbeholdt elvarebiler. Det er om lag 120 parkeringsplasser forbeholdt varebiler innenfor Ring 1, hvorav 83 så langt er forbeholdt ladbare varebiler. Innen årsskiftet planlegger kommunen å skilte om ytterligere 26 parkeringsplasser.  Omskiltingen vil skje første halvdel av november. Innen utgangen av 2023 vil all næringsparkering være omskiltet.

Slike skilt blir å se flere steder i sentrum framover. Foto: Sesilie Bjørdal/Bymiljøetaten

Husk at det er gratis å parkere elvarebiler og hydrogenvarebiler på kommunale parkeringsplasser, men ikke på ladeplasser.

Plasser som skal reserveres for elvarebiler i 2022

Kvartal Gate frå Gate til Antall
Skippergata Tollbugata Rådhusgata 6
Grev Wedels plass, vest Dronningens gate Kirkegata 5
Revierstredet, N Kongens gate Nedre Slottsgate 6
Hieronymus Heyerdahls gate, V Otto Sverdrup Rådhusplassen 5
Akersgata Grensen Apotekergata 2
Linnaaes gate, S Torggata Møllergata 2

Her ligger p-plassene som får ny skilting

Kartet viser parkeringsplasser for næringskjøretøy innenfor Ring 1. De blå feltene viser avgiftsbelagte plasser, mens de grønne viser gratisplasser for ladbare varebiler. De lysegrønne prikkene markerer hvor p-plasser blir omskiltet i løpet av 2022.

Vurderer du å kjøpe elvarebil?

Sjekk disse tilskuddsordningene!