Skremmende enkle Halloween-kostymer

Det er ingen grunn til å kjøpe nytt kostyme til Halloween som kanskje bare blir brukt en gang eller to. Lag heller ditt eget med ting du har hjemme i skapet!

Tekst Lise H. Eide Foto Peter Hjertholm

Det som er skumlere enn både skjeletter og mumier på jakt etter godteri, er tallene fra den stadig voksende tekstilindustrien. Ifølge en SIFO-rapport har vi nordmenn i snitt 80 kilo klær hver. Samtidig blir hvert femte plagg aldri eller sjelden brukt. Lave priser gjør det mulig å bruke og kaste klær i et tempo som ikke er bærekraftig.

Visste du at…

  • De siste 15 årene har det globale forbruket av klær fordoblet seg? Samtidig har bruken av et plagg gått ned med 36%.
  • Klesindustrien slipper ut mer drivhusgass-volum enn flytrafikk og sjøfart til sammen. Totalt står industrien for 8% av verdens klimagassutslipp.
  • Mindre enn 1% av materialene i klær blir resirkulert til nye klær.

Dette gjelder også kostymer som barna skal pynte seg med til Halloween. Mange har lyst til å kle seg ut som noe annet enn de gjorde i fjor, og når tiden er knapp er det lett å ty til et ferdiglaget alternativ fra butikken. Billig er det også. Men spesielt klimavennlig er det ikke.

Da er det bedre å lage kostymer selv av ting du allerede har! Ting som kanskje allerede var på vei til restavfallet. Her har vi samlet noen eksempler på kostymer som er skremmende enkle å lage. Det er både et morsomt og klimavennlig alternativ.

1 Mumie

Du trenger: Bandasje eller gasbind

Slik gjør du det: Kle deg i hvitt fra topp til tå. Surr gasbind eller bandasje rundt armer og bein, og vips – er du en mumie!

Tips: Riv litt i bandasjen for å få den til å se litt gammel ut. Mørk øyeskygge gir en fin effekt, og litt rød neglelakk kan se ut som blod. Hvis du vil gjenbruke støttebandasjen, er det imidlertid lurt å bare la den være som den er, og vaske etter bruk.

2 Flaggermus til Halloween

Du trenger: En gammel, billig paraply (som du kanskje var i ferd med å kaste)

Slik gjør du det: Del paraplyen i to og fjern håndtaket. Fest stoffet til en sort genser. Du kan bruke sikkerhetsnåler eller sort gaffa-teip.

Tips: Du kan enkelt lage fine ører ved å klippe to små trekanter av en søppelsekk og feste disse på et hårbånd med en stiftemaskin.

frivillig
Smarte folk
Designet for frivillighet

3 Non stop-pose

Du trenger: Sort søppelsekk og ark

Slik gjør du det: Klipp ut bokstaver og sjokolade-rundinger i ulike farger som på Non Stop-posene. Klipp hull til ansikt og hender.

Tips: Denne er fin til Halloween-kvelder med ruskete vær, for det er plass til både lue og jakke under posen. Vanntett er den også!

Husk å kaste søppelsekken i blå pose når du ikke skal bruke den mer.

4 Mad Eye Moody

Du trenger: En lekeball (gjerne som er slitt, lufta gått litt ut av eller som ingen vil bruke lenger) og tusj.

Slik gjør du det: Del ballen i to, vreng den og mal på øyeeple. Fest på et hårbånd eller en bandasje som du knyter rundt hodet.

Tips: Fullfør looken med en lue eller hatt.

5 Ninja

Du trenger: En sort trøye

Slik gjør du det: Stikk hodet halvveis inn i trøya, slik at bare ansiktet ser ut av halsen. Knyt ermene bak hodet, mer skal det ikke til for at du ser ut som en ninja. Her trengs verken saks eller maling, og trøya er like god som ny etter Halloween.

Tips: Sorte hansker og et lekesverd bakpå ryggen gjør kostymet enda bedre.

 

Skal du lage Halloween-lykt?

Lag noe godt av innmaten i gresskaret!

Gresskarpai på 1-2-3!