De gjør nedfallsfrukt om til fellesskap og lokal drikke

Dårlig samvittighet for at du ikke rakk å plukke eplene i år heller? Ring en epleplukker eller 50!

Tekst Julie Messel Foto Julie Messel

Generasjonssamarbeid gir langt mer enn søt epledrikk når september er på hell. Nå kan du bestille epleplukking i din egen hage.

En av verdens store utfordringer knyttet til ressursutnyttelse og fremtidens klimagassutslipp er matsvinn.

I norske hager foregår matsvinnet i stort monn.  Hvor mange tonn frukt som ligger og råtner i Oslos villahager er det ingen som har tall på.

– Men at svært mye av denne frukten nå kan og bør skape opplevelser av fellesskap i tillegg til ultralokal eplesaft, er det liten tvil om!

Ungdomsarbeidet på Stovner, Åsmund Gylver, slår ut med hendene.

Han er ikledd firmaantrekket hettegenser og sveitsisk filthatt med fjær. Nå står han lent over en el-lastesykkel, på plassen foran scenen i en liten nabolagspark på Høybråten øverst i Groruddalen. På el-sykkelen har han 20 tomme plastkasser som han nå løfter ut av lasteplanet.

Unge og eldre møtes til epleplukking

Om en times tid skal de samme kassene bugne med epler fra private villahager.

Initiativtaker og primus motor i Lif Laga, Åsmund Gylver

– Det handler om å utnytte ressurser som ellers ikke blir utnyttet. I tillegg handler det om å skape sosiale relasjoner mellom ungdom og pensjonister. Det viser hva man kan få til om man går sammen, sier Gylver.

Han er synlig stolt og glad over å bidra til redusert matsvinn i tillegg til å drive ungdomsarbeid som strekkes seg ut av kontorer og skoler, og inn i pensjonistforeninger, skoler og lokale eplehager.

– I tillegg er jo folk veldig takknemlige over at noen kommer og plukker eplene deres, frukt i tonnevis som heller ville råtnet og gått til spille, sier Gylver.

To unge sykkelreperatører
Levende by
De fikser sykkelen din gratis

Lokal eplesaft til salgs

Det er en av de dagene i september da regnet ikke bøtter ned. Og flaks er det, for nå strømmer et femtitalls spreke pensjonister til den lille plassen nord i Groruddalen.

De er gått den halve timen fra Stovner til Høybråten, og damene er klare til å brette opp ermene.

– Vi er her for å sørge for at det nå blir plukket epler i kilovis, sier Solfrid Holmsen.

Hun er initiativtaker til gågruppa til 60+, et initiativ som nettopp motiverer folk over 60, til å komme seg på beina og gå.

Svein Arnesen (t.v.) er en av de ansatte med rusbakgrunn hos Medarbeiderne i Oslo
Smarte folk
De gjenvinner avfall og tillit

Men i dag har Holmsen og gjengen større ambisjoner enn som så. I dag skal de bistå elever fra entreprenørskapsklassen på Stovner videregående skole til å plukke mange hundre kilo epler. På den måten kan eplesaftprodusenten Lif Laga, som Gylver er initiativtaker til, sende avgårde tonnevis med epler til eplesaftproduksjon.

Eplesaften blir igjen tilgjengelig for lokalbefolkning og andre på det lokale kjøpesenteret.

Mye ville råtnet ellers

Stovner-elevene får 50 kroner kassa for ferdig plukkede epler. Pengene går rett inn i elevenes ulike entreprenørskapsprosjekter. Noen skal lage pantemaskin for å bistå med å løse verdens plastutfordringer, en annen gruppe skal lage økologiske müslibarer, og en tredje gruppe skal lage dørkranser for salg til Oslohjem.

Levende by
Slik blir det mer liv på gravlunden

At eplene ellers ikke blir tatt vare på, kan villaeier Sigurd Otto Amundsen bekrefte.

Sigurd og kona bor i hennes barndomshjem på Høybråten. Hagen er romslig- og her er syv svære, gamle og svært så produktive epletrær. Det er et fruktbart år i år, for både sopp og frukt, og trærne til Sigurd er smekk fulle av epler.

Sigurd Otto Amundsen

– Det er rett og slett for mye, vi får ikke tatt unna. Så jeg synes jo dette prosjektet er helt strålende, sier Amundsen

Han har, som så mange med epletrær i hagen, dårlig samvittighet for alt som går til spille. Han har allerede plukket mange sekker og kasser full- men trærne hans er fremdeles fulle av epler.

– Å se ungdom høyt oppi treet, og alle disse damene som plukker, ja det er gøy, sier Amundsen. Han synes samarbeidsprosjekter som dette er strålende.

For èn ting er ressursutnyttelse av epler som ellers ville ligget og råtnet i hager og hekker; samarbeidet på tvers av generasjoner gleder Amundsen seg over.

Lif Laga

  • Ungdomsprosjekt som samler ungdom og pensjonister til epleplukking og salg av eplesaft.
  • Pengene går tilbake til prosjekter som gagner barn og unge i bydel Stovner.
  • Produserer 15 000 flasker eplesaft årlig. Den kan kjøpes i Stovnerhagens utsalg på Stovner storsenter.

I fjor plukket Lif Laga 15 tonn epler.

– Og selv om det er mindre epler i år, i alle fall på de trærne vi plukket i fjor, så må vi i alle fall plukke fem tonn for å produsere de 14 000 flaskene vi har planer om. Men jeg tror det skal gå helt fint, sier Gylver når han skuer utover alle som plukker.

Flere tilbyr epleplukking i hagen din

Lif Laga er et av flere samarbeidsprosjekter som kombinerer eplesaftproduksjon med  sosiale bindinger. Det oslobaserte selskapet Epleslang har siden 2013 også plukket epler i naboens hage.

– Vi har fokus på ressurser på avveie. Både mat og folk, forteller Anne Dubrau.

Epleslang

  • Oslobasert eplemostprodusent som samarbeider med arbeidsmarkedsbedrifter i Oslo og Akershus.
  • Ambisjonen er å ivareta ressurser på avveie; både mat og folk.

To ganger i uken i hele september samler Dubrau og kollegene folk til frivillig epleplukking, i tillegg til at de plukker sammen med ulike arbeidsmarkedsbedrifter i Oslo og Akershus.

epleplukking på Høybråten

På Høybråten er Gylver i full gang med å laste eplekasser på sykkelen.

De skal bli høyt skattet eplesaft, basert på ultralokale råvarer fra Høybråtens hager. Nå bærer det, eller rettere sagt sukles det ned til eplemottaket på Alna, for videre frakt til Askim og saftpresseriet der.

Sigrid Wisløff

Tilbake står 15 ungdommer, 50 godt voksne damer og 30 tomme epletrær. De vinker eplene farvel før de skal ønske eplesaften velkommen om noen uker, for salg på Stovner. Høsten er fremdeles en tid for høsting.

– Og høsting handler om mer enn epler, det handler om å dele erfaringer, sier den pensjonerte helsesøsteren Sigrid Wisløff og blunker ungdommene avgårde.