Så lett reiser du kollektivt til Marka

Både busser, T-banelinjer og tog frakter deg enkelt til milevis med skispor – øst, vest og nord i byen.

Tekst Sissel Fantoft Foto Ruter

Lassevis med nysnø, klart vær og noen få minusgrader: Alt ligger til rette for noen uforglemmelige skiopplevelser i oslomarka denne helgen. Mange mennesker som vil på skitur betyr at det raskt blir fullt på parkeringsplassene. Derfor er det lurt å reise kollektivt til utfartsstedene. Enten du skal til Nordmarka, Østmarka eller Lillomarka – hvor tusenvis av kilometer med preparerte løyper ligger og venter på deg.

– Det er mange fine muligheter gjennom T-banenettet, for eksempel stoppene langs Holmenkollbanen som Frognerseteren. Ønsker du å gå i Østmarka kan du for eksempel ta T-banen til Skullerud, det er utgangspunkt for mange fine turer, sier kommunikasjonssjef Sofie Bruun i Ruter.

enquete med folk som svarer på hvordan de kom seg til marka i dag

Vi tok turen til Sognsvann for å høre hvordan skiglade oslofolk velger å komme seg til Marka!

Vil du reise kollektivt til Lillomarka, er Buss 56 til Solemskogen en god mulighet for dem som satser på turer i Lillomarka.

– For dem som vil kjøre slalåm har vi også kollektivtilbud til Oslo Vinterpark, og det anbefales, for der fylles parkeringsplassene fort opp, sier Bruun, og minner om at Ruters familierabatt i helgene, hvor en voksen kan ta med inntil fire barn under 16 år gratis.

– For dem som ikke vil på ski i helgen er det også mange fine muligheter for å gå på skøyter i Oslo – ikke glem det, legger hun til.

Smarte folk
Åtte tips for en mer klimavennlig hverdag

Sjekk om du kan gå hjemmefra

Det er fem år siden sist det var en like snørik vinter i Oslo.

– Med all snøen som har kommet de siste dagene er det mange i Oslo som faktisk kan spenne på seg skiene hjemme og gå direkte til Marka. Det er jo helt supert, sier løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen.

Skiforeningens løypekart viser oversikt over når de siste skiløypene i oslomarka ble preparert. Her kan du også planlegge turen din, og få informasjon om lengde, stigning, serveringssteder og annet.

– Kartet viser alle skiløyper både i Nordmarka, Lillomaka og Østmarka. Oslo kommune preparerer de mest bynære løypene og mange av lysløypene, mens vi har ansvar for løypene lenger inn i Marka, forteller Sheriff.

Løypene prepareres så snart det kommer nye snøfall.

– Bruk kartet for å finne ut om du kan gå på ski helt hjemmefra. Hvis ikke anbefaler vi å reise kollektivt, for parkeringsplassene på utfartsstedene kommer til å bli raskt fylt opp siden forholdene er så fine, sier hun.

Tre ungdommer holder ski og snowboard mens de står på t-banen

Parkeringsplassene er ofte overfylte når det er tid for skitur i Marka. Sjekk heller hvilke kollektivruter som tar deg lett til skisporene.

Unngå kø i skiløypa

Frognerseteren og Sognsvann er populære utgangspunkt for skiturer i oslomarka. Derfor kan det være lurt å tenke litt alternativt, om du ønsker å unngå for store folkemengder.

– Årnes ligger like innenfor Bogstadvannet i Sørkedalen. Der er det en stor parkeringsplass, og man kan også ta bussen dit. Det er et fint utgangspunkt for turer innover i Bærumsmarka. Hvis man er litt sprek kan det være fint å gå fra badeplassen ved Bogstadvannet og følge skiløypa oppover parallelt med Wyllerløypa til Tryvann. Det er naturlig nok en del oppoverbakker, men husk at du også kan ta skiheisen opp med langrennsski og så gå langrennsløypene videre innover, eller kjøre langrennsløyper ned igjen, sier Sheriff.

Også i Maridalen ligger noen fantastiske skiløyper.

– Ta bussen mot Maridalen og gå av for eksempel på Brekkekrysset, Låkeberget eller Hammeren. Fra de to første kan man gå innover dalen i ganske lett terreng, mens fra Hammeren og videre innover i Marka er det en del stigning mot Ullevålseter eller Kikut – avhengig av hvor langt man vil gå, sier hun.

Når det gjelder Østmarka vil jeg slå et slag for Grønmo.

Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen

Bedre plass i skiløypene

Lillomarka er et fint utgangspunkt for flotte skiturer for dem som bor øst i byen, og ligger enkelt tilgjengelig med kollektivt.

– Det er mange bynære utgangspunkter for å komme seg inn i Lillomarka, for eksempel Ammerud, Huken og Badedammen på Grorud i Groruddalen. Når det gjelder Østmarka vil jeg slå et slag for Grønmo. Stedet forbindes med gjenbruksstasjonen, men er faktisk et godt utfartssted for turer til for eksempel Skullerudstua eller Sandbakken. Dette er fine turer med barn, i tillegg kan man nyte boller og kakao når man kommer frem, sier Sheriff.

Hun trekker også frem Skullerudstua som et godt startsted.

– Selv om det er en kjent og populær skileik- og lysløype så finnes det mange fine løyper derfra. Flere går langs skogsbilveier som er litt bredere traseer og fine hvis man føler seg litt rusten i plogingen, sier hun.

Oslomarka har nok av skispor å by på nå! Velg mellom 2600 kilometer med preparerte løyper, hvorav 90 kilometer er lysløyper. I tillegg venter 21 serveringssteder på innrykk av skiglade oslofolk.

Svart-hvitt-bilde fra Bergkrystallen t-bane-stasjon. T-bane og folk som feirer åpningen.
Levende by
Hvor gikk byens første T-banelinje?

Reise kollektivt til skisporet:

Nordmarka:

· T-bane linje 3 til Sognsvann og gå til for eksempel Ullevålseter og videre til Frognerseteren.

· T-bane linje 1 til Frognerseteren og gå til for eksempel Ullevålseter, Tryvannstua eller Kikut.

· Buss 51 til Maridalen. Gå av på for eksempel Låkeberget, Hammeren eller Skar så ligger det milevis med løyper klare.

· Buss 41 Sørkedalen: Gå av på Årnes og gå innover i Bærumsmarka.

· Tog til Stryken (Gjøvikbanen). Herfra kan du gå gjennom marka fra nord til sør og ende opp tilbake i byen.

· Skiforeningens skibuss kjører til både Ringkollen og Mylla i helgene. Fredag 19. januar er det satt opp ekstrabuss. Billetter må kjøpes på forhånd. Les mer her!

Lillomarka:

· Buss 56 til Solemskogen. Gå av på Linderudkollen eller Solemskogen og gå til for eksempel Revlia og videre til Sinober eller Lilloseter. Med små barn kan turen fra Solemskogen eller Linderudkollen til Trollvannstua være et fint alternativ.

· T-bane linje 5 Vestli: De siste stoppene er gode utgangspunkt for turer i Lillomarka, for eksempel til Lilloseter, Årvollåsen, Trollvannstua eller Grefsenkollen.

· Tog til Snippen eller Movatn (Gjøvikbanen). Herfra kan du gå nordover mot Gørja og Kikut, østover til Sinober og Lilloseter eller sørover til Kjelsås.

Østmarka:

· T-bane linje 2 Ellingsrudåsen: Fra de siste stoppene før Ellingsrudåsen finnes det mange fine turer å velge mellom. Du kan for eksempel gå mot Oppsal, Skullerud eller Bøler.

· T-bane linje 5 Grorud og gå ca. 10 minutter til utfartsparkeringen ved Badedammen. Herfra går det flotte løyper, for eksempel til Solemskogen i Lillomarka.

· Buss 550 til Grønmo gjenbruksstasjon. Her starter flere fine turer, for eksempel til Østmarkskapellet eller lysløypa til Skullerudstua.

Alpint:

Oslo Vinterpark:

Tryvann: T-bane linje 1 Frognerseteren. Gå av i Voksenkollen, ta korresponderende buss 48 til Tryvann Vinterpark.

Wyllerløypa: T-bane linje 2 Østerås. Gå av på Røa, ta buss 41 Sørkedalen til Wyllerløypa.

Oslo skisenter:

Kollektivt til Trollvann fra Storo:

Buss 56 til Trollveiskrysset, gå 12 minutter opp veien.

Til Grefsenkleiva fra Jernbanetorget:

Buss 31 til Stig, gå 5 minutter.

Buss 32 & 33 til Østreheimsveien, gå 3 minutter.