Vinterpadling

Kajakk-entusiastene legger ikke inn årene bare fordi det er vinter. Så lenge det ikke er is på vannet, arrangeres det både turer og kurs i Oslo.

kajakkpadlere på Oslofjorden på vinteren

I kajakken kommer du tett på naturen og kan se byen fra en helt ny vinkel. Liz Palm/Oslo kommune

Akerselva padleklubb er en liten klubb som arrangerer kurs og leier ut kajakker, kanoer og sup. De har også gratis introkurs i havkajakk for unge.

DNT Sørenga holder introkurs i kajakk, og har også kurs for deg som allerede har erfaring.

Kanskje du vi bli med på en guidet kajakktur på Akerselva eller i Oslofjorden med Mad Goats? De tilbyr også kajakkutleie og har utvidet tilbudet med packraftturer ned Akerselva.

  • Gjennomsnittstemperaturen i Oslo vil øke med 4 grader mot 2100
  • Den største temperaturøkningen beregnes for vinter og vår, cirka 4,5 °C, mens sommertemperaturen er beregnet å øke med cirka 3,5 °C.
  • Vinterstid vil dager med svært lav temperatur bli sjeldnere.
  • Sannsynligheten for snørike vintre i Oslo går ned, og vi må regne med store forskjeller i snømengden fra år til år.

Kilde: Norsk Klimaservicesenter

Badstue og bading i fjorden

De flytende badstuene i Oslofjorden har blitt populære innslag hele året. Her er vinter høysesong, med forfriskende temperaturer i vannet. Velg mellom å bestille plass i en fellesbadstue, eller bestill en privat badstue til vennegjengen.

KOK holder koken, og har nå 9 vedfyrte sauna, 5 på Langkaia og 4 på Aker Brygge. Oslo Badstuforening har nå har hele 15 badstuer, plassert på Sukkerbiten , Langkaia og på Kroloftet i Svartdalen. Nykommere i gjengen er Jurten på Kroloftet og en mobil badstue som denne vinteren befinner seg i Hvervenbukta.

SALT har sju badstuer, som riktignok ikke ligger på fjorden, men rett ved siden av. Kanskje du vil bli med på en sauna session? Der kan du velge mellom storsaunaene Árdna og Skroget, Stille sauna eller er kanskje den ekstra heite Ulven sauna noe for deg?

Mad Goats har to badstuer på Tjuvholmen, og fortsetter du vestover til Frognerstranda finner du Kongen Marinas Sauna, en badstue formet som en dome. Drar du sørover har nykommeren Badstuvogna badstuvogner på Bekkelagsbadet og Ulvøya. Sistnevnte har også en badstuvogn til utleie, hvis du drømmer om sauna i hagen.

Skøyter

Det er lite som gir mer vinterfølelse enn en dag på isen. Oslo har flere kunstisbaner som er trygge, selv i mildvær.

Valle Hovin åpnet sitt flunkende nye kunstisanlegg 10. februar. Isbanen fra 1967 er revet og byttet ut med en splitter ny isflate med ny publikumsinngang og rehabilitert teknisk rom. Banen er flyttet vestover med intensjon om å klargjøre stadion for en fremtidig ishall. Den nye skøytestadion har en isflate på 10 690 m2 og inkluderer en 400 meter lang bane for hurtigløp på skøyter, samt en bandybane innenfor ovalen. Du finner sanntidsinformasjon om stadionen på Sportello. De lokker med gratis inngang ut sesongen!

hockeyskøyter på is viser vinteraktivitet

Spikersuppa ligger idyllisk til midt i sentrum, og er gratis for alle. På Voldsløkka ligger kunstisbanen som drives av Sagene IF. Her er det egne publikumstider utenom organiserte treninger og kamper på banen.

Frogner stadion har både bandybane og lengdeløpsbane. Det er gratis skøyteutleie hos Skattekammeret for barn hos Kirkens Bymisjon i andre etasje. Banen deles opp slik at de som ønsker å bruke kølle og puck eller ball henvises til den ene enden av anlegget.

Det beste er likevel å kunne skøyte på islagte vann i vakker natur. Marka har mange å by på, riktignok når vinterkulda er stabil. Her er isvett og sikkerhetsutstyr helt avgjørende for å kunne ferdes trygt.

Turskøyting på Østlandet er en Facebookgruppe hvor du kan finne tips og råd. Husk at alle selv er ansvarlige for egen sikkerhet og bør kontrollere isforholdene. På varsom.no kan du sjekke ismeldinger.

Mann og gutt spiller ishockey utendørs

Voldsløkka byr på gøy for store og små. Thomas Ekstrøm

Ski på kunstsnø

Jo da, det er mulig å gå og stå på ski selv om snøværet uteblir. Så lenge det er kuldegrader produseres det kunstsnø i flere av Oslos anlegg. Før du pakker skia bør du sjekke snøstatus på anleggenes nettsider, så du er sikker på at forholdene ligger til rette for en deilig dag i bakken.

Ett av anleggene er Oslo skisenter på Grefsenkollen. Det er Norges mest sentrale alpinanlegg – kun fem minutter fra Sinsenkrysset. Grefsenkollen byr på seks løyper, med ulik vanskelighetsgrad. Finn den som passer ditt nivå best, og husk å løfte blikket og beundre utsikten.

Tryvann og Wyller er et stort alpinanlegg som strekker seg fra Wyllerstua og Tryvannstua opp til Toppsenteret og Cafe Tårnstua ved Tryvann. Her er det 18 nedfarter med løper som passer for snowboard og ski, og enten du er nybegynner eller har peil.

For deg som er mer glad i langrenn, er det løyper med kunstsnø blant annet ved Skullerud, Lillomarka Arena, Linderudkollen , Bogstad, Sørkedalen og Sognsvann Snøpark. Sjekk først når det er planlagt aktiviteter for barn i anleggene! Selv kunstsnøløypene taper seg når plussgradene blir for mange, så det gjelder å følge med på vær- og føremeldinger.

Mann som isfisker på innsjø i solnedgang

Nyt stillheten og naturen mens du venter på at fisken skal nappe under isen.

Fiske

Fiske i Oslomarka er mulig året rundt, også når vannene er islagte. Det eneste du trenger er isbor, pilk og en porsjon isvett for å få en naturopplevelse utenom det vanlige. Med litt flaks og tålmodighet kan du blant annet få ørret, røye, abbor eller sik på kroken. Husk at alle fiskere over 18 år må ha fiskekort i Oslomarka, og det kan kjøpes både i butikk, på nett og gjennom Vipps.

Det finnes også mange fiskeplasser langs indre Oslofjord, og her trenger man ikke fiskekort.

Kvinne som fisker med stang på brygge på vinteren

Oslofjorden byr på mange gode fiskeplasser. Tord Baklund/VisitOSLO

Fotturer

Med gode sko, og brodder ved behov, er mulighetene mange for å få fine fotturer i Oslo. Marka er et naturlig valg for mange, med et mangfold av turstier og stuer. DNT Oslo og omegn har 39 helårsåpne ubetjente hytter i marka og ved sjøen, for den som er ute etter mer enn en dagstur.

I mer bynære strøk er det også mange muligheter, som for eksempel

  • langs Akerselva eller Alnaelva
  • ut til vakre Bygdøy
  • rundt Sognsvann eller Østensjøvannet
  • langs Maridalsvannet
  • opp i høyden til Vettakollen eller Grefsenkollen
  • med kunst og kultur ved Ekebergparken eller Frognerparken
  • følge de orange tårnene langs Havnepromenaden
Alnaelva om vinteren

Alnaelva er vakker om vinteren. Rikke Dahl Monsen

Rideturer i marka

Å oppleve skogen fra hesteryggen eller i slede er stemningsfull moro. Begge deler er fullt mulig selv om snøen uteblir. Flere rideskoler arrangerer rideturer, men her er det som regel krav om erfaring. Kanefart, derimot, er mulig for alle, og en super aktivitet å gjøre hvis man er en flere.  Sjekk ut Skjerven gård i Maridalen, Loftsrud gård ved Mortensrud, Søndre Ås gård på Holmlia eller Alna ridesenter i Groruddalen for mer informasjon.