Ok, vi innrømmer det glatt – vask og vedlikehold av hvitevarer er ikke så spennende, MEN det kan hjelpe deg å unngå dyre strømregninger og å måtte kjøpe nytt.

Her er noen enkle grep du kan gjøre for å spare både penger og klimaet.

Hvitevarer må tas vare på: Mange kjøleskap har et sluk på bakveggen som samler kondens. Bruk en piperenser eller tynn kost for å holde sluket åpent.

Hold kjøleskapspakningene rene

Skitne kjøleskapspakninger, eller tetningslister, gjør at kjøleskapet må arbeide hardere for å holde seg kaldt. Det øker strømregningen og forkorter levetiden til kjøleskapet ditt. Vask over listene med en fuktig klut for å rengjøre dem.

Rene dørpakninger senker energiforbruket til kjøleskapet ditt.

NB! Ikke bruk såpevann, dette kan skade listene. 

VIDEO: Se hvordan du bør stelle med kjøleskapet!

Fjern støv fra kondensatoren på kjøleskapet

Jobben til kondensatoren er å kvitte seg med varmen du ikke vil ha i kjøleskapet. Blir den støvete, må kjøleskapet bruke mer strøm for å holde riktig temperatur. Bruk en støvsuger, og eventuelt en støvkost, til å fjerne støvet. Kondensatoren befinner seg gjerne på baksiden av kjøleskapet, eller helt nederst foran på kjøleskapet. 

 

Ikke stapp vaskemaskinen full

Du tenker kanskje at du sparer tid og strøm på å fylle vaskemaskinen med så mye klær som mulig? Både vaskemaskiner og tørketromler tar faktisk skade av å bli lastet med for mye klær, og reparasjonen kan bli så dyr at det heller lønner seg å kjøpe nytt. En god tommelfingerregel (eller knyttneveregel?) er at det skal være plass til knyttneven din over klærne.  

 

Hold stekeovnen din ren

En skitten stekeovn er uhygienisk, setter avsmak på på det du lager og kan faktisk føre til brann eller andre skader på komfyren din. Sørg for å fjerne matrester og vask innsiden av ovnen minst fire ganger i året. En del ovner har selvrenseprogrammer som kan bidra til å holde ovnen ren for smuss og fastbrente matrester. Har du selvrenseprogram, bør det kjøre en gang i halvåret. 

 

… og undersøk om pakningene til stekeovnen din er intakte 

Akkurat som på kjøleskapet ditt, sitter det pakninger langs åpningen av stekeovnen. Pakningenes jobb er å forhindre varmelekkasje fra ovnen din. Kjenn etter og sjekk at pakningene er intakte og jevne.