– Denne kan være noe.

Vi er et forretningsbygg midt i Oslo sentrum. Bygget, som for ikke lenge siden huset kontorer og et hotell, er nå strippet ned til betonggulv og vegger.

Jawad Azadmehr lyser med lommelykt på en luft-til-luft-varmepumpe som ligger på betonggulvet. Som salgsleder for ombruksteltet Ombygg leter han etter produkter som er i god stand og kan selges videre.

Ombruk av materialer er nemlig viktig for å få ned klimagassutslipp i bygg- og anleggsbransjen.

– Denne ventilasjonsviften kan brukes om igjen, sier Azadmehr.

Han har blant annet funnet en varmtvannsbereder, dører, lamper, servanter  – og toaletter. For joda, toaletter kan installeres på nytt! Bare følg med.

Ombruk får ned indirekte utslipp

Oslo kommunes klimabudsjett viser tiltak som senker både direkte og indirekte utslipp.  Materialbruk i bygge- og anleggsprosjekter er en av hovedkildene til Oslos indirekte utslipp. Ombruk av byggematerialer vil bidra til å redusere disse utslippene. Det var en av grunnene til at ombruksteltet Ombygg ble etablert.

– Vi får materialene og produktene fra entreprenører eller byggherrer som ellers ville betalt store summer for å få det avfallshåndtert, sier Azadmehr. På disse måtene er det vinn-vinn for alle. Vi rapporterer i tillegg avfallsreduksjon, noe som er positivt for entreprenørene.

Ombygg er rett og slett et byggevarehus for brukte byggevarer, og holder til på Økern i Oslo. Her kan både privatpersoner og næringslivet handle, og de har alt fra parkett og planker, til vinduer, toaletter og rørinstallasjoner.

– Vi hadde 400 000 kr i overskudd i fjor, sier Azadmehr, og sier de mest sannsynlig er den eneste ombruksbutikken som går med overskudd.

Indirekte utslipp

Med indirekte utslipp menes utslipp som skjer utenfor byens grenser. Kjøper du for eksempel en vare som er produsert utenfor Oslo, slippes det ut klimagasser i forbindelse med produksjon av varen og frakt til Oslo.

Få gjester igjen i det gamle hotellet, men branndørene inn til hotellrommene kan fortsatt brukes, mener Jawad Azadmehr.

På plass i teltet

Toaletter i flere farger, nye lamper i en pappeske, og dører og vinduer på rekke og rad.

Det er mange produkter som får plass i teltet på hele 4500 kvm.  I tillegg har de 2500 kvm utendørs å lagre materialer på. Teltet ble tidligere brukt i utbyggingen av regjeringskvartalet og er donert av Statsbygg – og dermed selvfølgelig brukt!

Ombygg

På Økern i Oslo, rett ved Løren skole finner du det store teltet til Ombygg. På innsiden er det en skattekiste av brukte byggematerialer som er mer enn gode nok til å brukes igjen.

Og der står luft til luft varmepumpa fra kontorbygget i Grensen – klar til salg.

Azadmehr setter varmepuma på plass og viser fram noen fine nye lamper de har fått inn. Alle produktene blir ført opp på nettsiden til Ombygg, men det gjelder å være rask, for varene forsvinner fort ut.

Produktene i Ombygg-teltet selges for omlag halvparten av nypris. Det betyr at de må gjøre litt research for å finne riktig pris, blant annet å saumfare nettsider og sjekke i butikker hva en vare opprinnelig har kostet.

– Noen ganger bommer vi, og da får de høre det av kundene, forteller Azadmehr.

De som handler her bruker lenger tid enn om de hadde handlet nytt, for her må man lete litt for å finne det man skal ha. De som jobber på Ombygg ser likevel at interessen er stor. Gjenbruksentusiastene i teltet på Økern ønsker at arkitekter og entreprenører skal komme til dem og basere utbyggingen på hva de har på lager. Derfor inviterer de arkitekter inn for å se hva de faktisk har.

– Alle er vant med at de får byggevarer og produkter etter millimetermål, men her blir det annerledes. De som kommer hit ser at de må justere utbygging etter hvilke produkter som er inne, sier Azadmehr.

Dører

Dører og dørkarmer klare for ny bruk.

Og lurte du på hvordan det gikk med toalettene fra kontorbygget?

De har blitt kjøpt av Forsvarsbygg, og skal nå installeres i et publikumstoalett på Karl Johans vern i Horten.