Gratis sportsutstyr, teddybjørnsykehus og bærekraftig julemarked – nå starter Ombruksuka

Har barna vokst ut av skistøvlene? Har du plagg med hull eller glidelåser som skal fikses? Eller trenger du en kjole til julebordet? Nå starter Ombruksuka med over 50 arrangementer over hele Oslo.

Tekst Mari Fossheim Foto Oslo kommune

Du er herved velkommen til en hel uke dedikert til bærekraftig forbruk, og økt ombruk i Oslo! Det er nemlig klart for Ombruksuka 2023 som kickes i gang førstkommende søndag 19 november kl. 12  i Rådhushallen. Da blir det julemarked for store og små.

Julemarkedet er den offisielle åpningen av Oslo kommunes program for Ombruksuka 2023. Denne uken er det over 50 arrangementer i hele Oslo!

Les mer om Ombruksuka og finn et arrangement nær deg på dette kartet! 

(Psst: alle arrangementene er gratis)

Ombruksuka starter i Rådhuset

Rådhuset huser Ombruksukas åpningsfest! Her blir det julemarked. Foto: Sturlason/Oslo kommune

Festen starter på Rådhuset

Aller først fylles Rådhushallen med julemoro for store og små. Ta gjerne med deg tekstiler du vil ombruke, klær du vil bytte eller leker du vil reparere! I Rådhuset denne søndagen kan du nemlig blant annet:
💃 Bytte julefestantrekk på Naturvernforbundets store klesbyttemarked. Klær kan leveres på selve dagen, eller fredagen før (17.11) på Oslo Rådhus mellom kl. 12 – 15. Et levert plagg gir deg en kupong, som kan brukes til å bytte til deg et nytt, brukt plagg. Du kan maks levere 5 plagg. Plaggene må være rene, uten skader eller hull.
🎅Ta med og bytt julekostymer og Lucia-drakter til barn
💚Ta med deg hva du vil av gamle tekstiler – kanskje du har en gammel juleduk? – og lag gaveposer hos Relove og sy julepynt med Fæbrik-jentene
🧸Reparere leker som har gått i stykker hos Restarters. De kan hjelpe deg med å lodde og sy – en perfekt julegave fra storebror til lillebror!
🧶Ta med restegarnet ditt, så kan du få hjelp til å gjøre det om til nye garnnøster eller en fin julegave med SaveYarn
🧤Har du en vott som savner partner? Ta det med, så vil datingbyrået for single votter og vanter hjelpe dem med å finne en partner
🎄Visste du at vi har to store ombrukstelt i Oslo? For anledningen tar de med seg ALL den fine julepynten de har fått inn, og setter sammen et stort bruktmarked. Her finner du nesten garantert det du trenger for å pynte til jul!
🎁Vil du lage klimavennlig julekalender sier du? Vel, Framtiden i våre hender Oslo studentlag viser hvordan man kan lage en av ting du allerede har hjemme! Plukk opp gode tips og triks til hvordan julekalenderen kan lages og hva den kan inneholde!

O’mbruk med din glede!

Gi-bort marked for sportsutstyr

Fjorårets gi-bort marked for sportsutstyr på Gamle Munch ble umåtelig populært, så mange blir nok glade for at det nok engang er på programmet!

Merk deg dagen nå – for torsdag 23 november,  finner du – som tidligere år – brukte ski, snowboard, alpinski, skøyter, akebrett, støvler og staver. Helt gratis! Skiforeningen har sjekket alt utstyret som er samlet inn av Renovasjons- og gjenvinningsetaten, og preppet det klart for nye eiere. Det er størrelser til alle aldre, og alt er i god kvalitet. Hver besøkende kan ta med seg maks ett par ski eller annet utstyr.

Les mer og legg det i kalenderen her!

Grønn fredag på Ombruksuka

Fredag 24.november kan du også svinge innom Gamle Munch i Tøyengata 53. Fra kl. 12.00 til 18.00 feires Grønn fredag, altså motsvaret til Black Friday.  Det Gamle Munchmuseet fylles med alt du trenger for å gjøre deg klar til vintersesongen. Denne dagen kan du ta med det behøver å reparere eller gi litt ekstra kjærlighet til før snøen kommer. Du kan også kjøpe fine bruktskatter på DNT’s store bruktmarked for turutstyr og vinterklær.

Les mer og legg det i kalenderen her!

 

Teddybjørnsykehus, vintage fashion og fiksefest

Under hele Ombruksuka er det flere titalls arrangementer – i alle bydelene.

Her ligger kartet du trenger for å få full oversikt

… her er noen vi har merket oss:

💚18/11 – The Fashion Archives

Dag: Lørdag, 18.november Tid: 12:00-17:00 Sted: Kulturhuset, Youngs gate 6, 0181 The Fashion Archives er et helårs bruktmarked for klær, til ungdom og voksne. Markedet feirer 10 år, i 2023!

💚18/11 og 23/11 – Skattejakt – verdivurdering av gjenbruksmaterialer i praksis

Dag: Lørdag, 18.november og torsdag, 23.november. Tid: 18/11 – 11:00-15:00, og 23/11 – 10:00-14:00 og 16:00-20:00 Sted: Startblokka, Østre Aker vei 90, 0596 Oslo Linderud

Les mer og legg det inn i kalenderen her

💚20.-23/11 – Bli med på Ombruksuka hos OK:data!

Dag: Mandag til og med torsdag, 20.-23.november Tid:09:00-15:00. Sted: OK:data, Cecilie Thoresens vei 9, 1153 Oslo.

Her kan du sikre deg en ny gjenbruks laptop til en brøkdel av prisen på en ny! Hvorfor kjøpe nytt, når brukt er like bra? Vi henter inn og setter i stand brukt IKT utstyr fra våre samarbeidspartnere.

Les mer og legg det inn i kalenderen her

💚20/11 – Fiksefest

Dag: Mandag, 20.november Tid: 17:00-20:00. Sted: Bydelens hus, Frogner, Drammensveien 60.

Trengs noe å fikses før jul og er du usikker på hvordan du går fram? Har du sprukken telefonskjerm? Treig PC? En ødelagt radio, lampe eller et nettbrett? Ta det med på Fiksefest! Sammen prøver vi å fikse dine ødelagte ting!

Les mer og legg det inn i kalenderen her

💚21/11 – Reparer et hull i strikkegenseren din hos Studio Søm

Dag: Tirsdag, 21.november Tid: 12:00-18:00 Sted: Studio Søm, Sjøgata 2, 0250 Oslo

Her kan du sy eller lappe hull i strikkegenseren din. Kom innom når du ønsker mellom 12 og 18 (obs: begrenset til maks to gensere per person)

Les mer og legg det inn i kalenderen din her

💚25/11 – Barnas lørdag: Bamsedag

Dag: Lørdag, 25.november. Tid: 12:00-14:00 Sted: Deichman Nydalen, Nydalsveien 30 C, 0484 Oslo

Har bamsen din fått hull i hodet, eller mistet en arm? Har den kanskje vært utsatt for en litt vel leken hund, eller har du gitt den så mye kos at den myke pelsen har begynt å falle av? Nå kan det fikses!

Les mer og legg det inn i kalenderen her