– Du må kjenne på materialene tingene er laget av før du kjøper. Du må stryke over treverket og du må kjenne på stoffet i plagget. Du må snu og vende på steingods og porselen, for kanskje blir du overrasket. Noen ting kan se gamle og antikke ut, men være splitter nye fra en vanlig interiørbutikk. Eller motsatt: det kan se nytt og moderne ut, men ha en gammel signatur under. Loppemarked er spennende!

Farget glass som dette kan du finne på fin-loppebordet.

Camilla Harbu Bielecki, eier av vintagebutikken Tidstypisk, kan snakke i timevis om dette temaet. Butikken hennes på Sinsen er fylt opp av vakre, tidløse og unike håndplukkede skatter – alt fra møbler, lamper og pynteting til klær og tilbehør.

– Jeg handler inn til både meg selv og butikken min på Finn.no, på ulike markedsplasser, dødsbo og ikke minst loppemarkeder, forteller den proffe skattejegeren og lidenskapelige vintageentusiasten.

Camilla Harbu Bielecki, vintagebutikkeier og proff skattejeger. Hun evner å skanne overfylte bruktmarkeder og loppemarkeder og finne de aller fineste funnene slik som denne Burberry trenchcoaten og vintage Illum kåpen.

Vil du også kapre de beste bruktfunnene til ditt hjem og garderobe? Her er Camillas beste tips for skattejakten.

1. Ikke bli lurt på loppemarked

– På loppis bør du prute! Det er lov – selv om pengene går til en god sak. Jeg opplever at mange selgere har blitt veldig bevisste på det de selger, og noen skrur opp prisen overraskende høyt. Hvis prisene på finloppe-bordet matcher prisene på Blomqvist, er det kanskje ikke verdt det, sier Bielecki.

Dersom vaser har sprekker eller skår er det heller trolig ikke verdt bryet i følge vår ekspert:

– Det er lurt å banke forsiktig i vasen. Kommer det en fin, litt hul lyd er den hel, men får du en litt hard «dump» lyd har den nok en sprekk. Rådet mitt er å styre unna.

Populære treslag som teak, palisander, eik og mahogni er finert. Det vil si at møblene har et tynt lag med finer på overflaten.

60-talls stol i vårsol! Biribo glidestol i såpevasket furu, designet av Torbjørn Afdal, Harry Moen og Gunleik Svartdal. Foto: Camilla H. Bielecki, Tidstypisk

– Det er lett å freshe opp slike møbler med møbelrens og stålull og et par strøk olje, men har treet større skader – ikke betal for mye. Prisen må stå til kvaliteten.

2. Les deg opp på forhånd

Som med alle andre møbel og kleskjøp er det lurt å gjøre research på forhånd, ellers er det lett å gå skuffet hjem.

– Stadig flere loppemarkeder har droppet å ha møbelavdeling for eksempel. Så er du ute etter et spisestuebord med stoler, bør du ikke legge turen til disse loppemarkedene. I tillegg varierer åpningstidene på de ulike loppisene. Skal du ha godbitene er det smart å være tidlig ute.

Men selv om du ikke står først i køen i det døra åpnes, er det ikke krise:

– De fleste loppemarkeder pakker opp ting etter hvert, og sparer esker til dag to.

3. Vit hva du vil ha – men la deg forlede underveis

– Hvis du har noe spesifikt du er ute etter bør du selvsagt se etter det først – men jeg vil også anbefale deg å ha et åpent sinn underveis! Kanskje finner du noe du ikke har sett før eller noe som bare tiltaler deg. Finner du det, vær rask og ikke tenk for lenge – det kan fort være for sent, sier Bielecki.

Følger du denne strategien vit at du sannsynligvis finner ting du ikke ante at du ønsket deg, og hvor gøy er ikke det?!

Mange er også skeptiske til kjøpe brukte tekstiler som klær, gulvtepper og puter. Det er en ubegrunnet frykt hevder vår ekspert:

– Ikke vær redd for å kjøpe tekstiler. Studer stoffkvaliteten og husk at det meste kan vaskes. En god lufting hjelper også, og du kan legge gamle tekstiler i fryseren i en ukes tid, for å sikre at eventuelle skadedyr dør. Bittesmå møll-hull i ull og silke kan du reparere, for eksempel med “visible mending”.  Men jeg anbefaler å styre unna tekstiler med gammel røyklukt, som sjelden lar seg fjerne helt, samt veldig flekkete og hullete stoffer.

Her finner du god oversikt over Oslos loppemarked!

4. Designskatter finnes der ute – for deg med tålmodighet

Ja, du kan finne designskatter på loppemarked. Men det er liten sjanse for at du går rett på en Børge Mogensen stol eller en Louis Poulsen lampe likevel. Ofte vet selgerne utmerket godt hva de selger, og de mest eksklusive klærne og møblene forhandles gjerne via Finn.

Organisk stilleben: Pusen Solan, Georg Jensen sølvsmykke og en konkylie. Foto: Camilla H. Bielecki, Tidstypisk

– Er du ute etter noe spesielt må du rett og slett jobbe litt for det. Legg inn Finn søk – og oppsøk MANGE loppemarkeder. Det holder ikke med ett. Husk at loppisjakt tar tid – så skal du ha hellet med deg må du finne glede i selve jakten også, sier Bielecki som fortsatt opplever hjertebank og forventninger i det hun entrer et bruktmarked eller et loppemarked.

(En gang fant hun en Chanel-kjole på et loppemarked, og hun lever på den opplevelsen enda)

 

5. Kjøp brukt det du ellers ville kjøpt nytt

De mest ihuga samlerne vet akkurat hva de skal ha, men de fleste av oss vil bare innrede litt stiligere og kle oss litt kulere, litt billigere og mer bærekraftig. Er du i det siste segmentet kan du gjøre noen skikkelige kupp på årets loppemarked.

Robuste furumøbler, vintage servise, store dressjakker og kunstplakater er det lett å finne på loppemarkeder, og det er de samme tingene som går igjen i trendbildet akkurat nå.

Vintage Holmegaard lampe i rosa

Vintage Holmegaard lampe i nydelig rosafarge. Foto: Camilla H. Bielecki, Tidstypisk.

– Lamper kan du også finne brukt. Fungerer de ikke kan du ofte sette dem i stand selv eller få hjelp til å skifte ledning og sokkel. Jeg selger mange gamle lampeskjermer i butikken min – så det er det et marked for, sier Bielecki.

 

Les også: Slik får du lys i en gammel lampe

 

Hun vil også slå et slag for at du kjøper med deg vanlige ting som du ellers ville kjøpt nytt.

– Kjøp parkdress til barna, kjøp leker, bøker, bestikk, klær og andre bruksgjenstander som du uansett trenger. Det er bra for både lommeboka og miljøet.

Forbruk

Hvert år kjøper nordmenn over 11 kino klær i snitt – i følge Østlandsforskning.

Hvert år kaster vi eller gir bort omtrent like mye. Forbruket vårt er mye høyere enn i andre europeiske land.

Å lage en jeans slipper ut 33 kilo CO₂, ifølge Levi’s. Dongeribuksen bidrar til at den globale oppvarmingen øker. Produksjonen krever 2000 liter vann, og kjemikaliene som brukes, kan forurense nærmiljøet.

6. 90-tallet på topp

Trendene går som kjent i loop og akkurat nå herjer Y2K og 90-tallet i trendbildet både når det gjelder interiør og klær. Vil du kaste deg på trenden? Oppsøk et loppemarked nær deg!

– Det er morsommere å ha noe originalt enn nyproduserte kopier. Den brede 90-talls dressen finner du garantert på loppemarkedet. Du finner også mye farget glass som er veldig inn akkurat nå, sier Bielecki, som har fylt sin egen butikk med de gule, grønne og blå 90-talls glassene.

Gamle, broderte puter som dette kan du være heldig å finne på loppemarked. Foto: Camilla H. Bielecki, Tidstypisk

– Granny-chic stilen som mange har lagt sin elsk igjen på nå, er du også garantert å finne i secondhandbutikker og loppemarkeder. Å følge trender som dette kan være både prisvennlig og bærekraftig hvis du handler brukt.

7. Loppis-nybegynner? Start i det små

Nybegynner i loppis-verden? Start med småtterier du enkelt kan få med deg på T-banen hjem, råder Bielecki.

– Småmøbler, lysestaker, bordlamper, vaser, glass, småtekstiler og pyntegjenstander er både enkelt å ta med seg hjem og innvie i hjemmet ditt. I tillegg vil jeg anbefale deg å se etter kunstplakater. Disse kommer gjerne også ferdig innrammet, så det er helt genialt.

– Så slipper du å ha samme plakatene fra møbelkjedene som ALLE andre har i Instagram-feeden sin. Hjemmet ditt blir mer unikt, du kan bytte det ut når du er lei (med et nytt bruktkupp) OG ha god samvittighet.