16 fine markaturer – uten ski

Vekslende snøforhold er det jo – men visst kan du ferdes i marka på andre måter også, for heldigvis både brøyter og gruser kommunen en rekke fine turer! Her er våre turfavoritter.

Tekst Redaksjonen Foto Bymiljøetaten

Tips: Se an forholdene, og husk at piggsko eller brodder kan være gode følgesvenner. Flere av veiene har belysning frem til kl. 22. Langs skogsveiene ligger det også markastuer med servering – vi har markert det med en kaffekopp i oversikten. Her er våre 16 turfavoritter!

 

Turfavoritter i Nordmarka og Lillomarka

Her er åtte fine turer

💚Ammerud–Lilloseter (lysløype) ☕

Fra Ammerud kan du gå på brøytet skogsvei til Lilloseter. Turen har stigning opp til Lilloseter som ligger på 360 moh. Strekningen er på ca. 4 km og har belysning slik at du kan gå ut på kvelden. Åpningstider Lilloseter? sjekk her! 

💚Badedammen–Steinbruvann (med lysløype)

Badedammen ligger ikke langt fra bebyggelsen på Grorud og Romsås. Herfra kan du gå videre til Steinbruvann på brøytet skogsvei. Steinbruvann er et stort markavann, som før var drikkevann. Da det populære badevannet ble regulert til drikkevann i 1936, ble det bygget en demning i bekken nedenfor som erstatning, og dermed ble Badedammen Grorud skapt. Nå er dammen islagt, men vi anbefaler deg å dra hit for en badetur til sommeren!

Levende by
Våren kommer snikende, har du testet disse opplevelsene i Oslo?

💚Midtstuen–Tryvann ☕

Fra Midtstuen er det brøytet skogsvei opp til Tryvann, nesten 400 meter over havet. Turen er på ca. 4,5 km og har en del stigning, men underveis kan du oppleve nydelig utsikt over Oslo. Tryvannstua venter deg på toppen – og dette er ei stue med en særegen historie.

Denne turen er på ca. 4,5 km og har en del stigning, men sjekk utsikten da! Sjekk ut våre andre turfavoritter.

💚Hammeren–Ullevålseter ☕

Fra Hammeren i Maridalen kan du gå på brøytet skogsvei opp til Ullevålseter. Turen er ca. 4 km lang. Dette er nærmeste brøytede adkomst til den populære stua med mindre du vil gå på ski. For å komme til Hammeren kan du ta «Maridalsbussen», altså bussrute 51. Ved Hammeren finner du Norges eldste kraftverk som fremdeles er i bruk.

💚Skar–Øyungen (østsiden av Skarselva)

På østsiden av Skarselva er det brøytet skogsvei opp til Øyungen. Du må litt tilbake fra P-plassen for å komme til brua som bringer deg over elvas østre side. Det er fint å benytte denne siden om man går til fots, siden vestre side prepareres som skiløype. Begge steder fører til Øyungen, så det er supert å holde ski og gange adskilt når man kan. Turen opp til Øyungen er ca. 2,6 km.

💚Ullevålseter– Blankvannsbråten–Nordmarkskapellet

Historien sitter i veggene på Ullevålseter. Ullevålseter ble overtatt av Oslo kommune i 1923. Kommunen bygde ut gårdsbruket til et serveringssted i 1927, og den eldste delen av Ullevålseter kalles bare gamlestua i dag. Stua ligger 335 moh. og har vært drevet som serveringssted av samme familie siden 1927.

Ullevålseter

💚Ullevålseter–Skjennungstua ☕

Det er bare å nyte den vakre utsikten når du går opp bakkene opp fra Ullevålseter i retning Skjennungen. Dette er en langtur som starter ved Hammeren i Maridalen, herfra er det brøytet skogsvei mot Ullevålseter og innover mot Skjennungstua.

 

💚Sognsvann rundt (lysløype + for rullestolbrukere)

Runden rundt Sognsvann er brøytet og strødd med grus, og har ikke så mye stigning, noe som også gjør den fin for rullestolbrukere. Rundt vannet er det satt opp brygger med benker, som også er populære vinterstid.

padlere på fjorden
På fritida
8 vinteraktiviteter som ikke krever snøfall

Østmarkas turfavoritter

Her er åtte fine turer i Østmarka!

💚Ellingsrud–Mariholtet (lysløype) ☕

Mariholtet har en flott beliggenhet der den ligger ved Nord-Elvågå og ved foten til Haukåsen. Nylig fikk stua nye, dyktige eiere som tilbyr både deilig bakst og supper. Mariholtet ligger sentralt til i den nordvestlige delen av Østmarka, 4,5 km fra Ellingsrud på brøytet skogsvei og ca. 5,5 km fra Oppsal. Sjekk åpningstidene her! 

💚Rustadsaga–Ødegården (lysløype)☕

Som navnet Rustadsaga forteller, har det vært et gammelt sagbruk ved elveløpet mellom Nøklevann og Skraperudtjern, under Rustad gård. Sagbruket er borte, men historien henger igjen i navnet på markastua. Rustadsaga ligger i nærheten av Nøklevann, og kun ca. 400 meter fra bebyggelsen og Rustad utfartsparkering. Sjekk åpningstidene her! 

💚Ulsrudvann–Rustadsaga–Skullerudstua (lysløype)

Dette er en mye brukt og brøytet skogsvei som går langs bebyggelsen i Østmarka. Fra Ulsrudvann til Skullerudstua er det ca. 4 km. Dette er en barnevennlig tur som går forbi Sørli besøksgård. Start gjerne turen med T-bane. Fra Skullerudstua er det bare noen hundre meter til T-banen, og fra Ulsrudvann er det ca. 800 meter til T-banen. Skogsveien har belysning og starter ved flotte Ulsrudvann før den slynger seg forbi vakre Sørli besøksgård. Sørli var husmannsplass under Bråten gård. Fortsatt står det bevaringsverdige våningshuset, driftsbygningen og uthuset. I dag drives det økologisk besøksgård for Oslos barn her. Fra skogsveien kan du se de tre utendørs ullgrisene som tilhører gården.

💚Bindingsvannet, langs Svartholveien

Bindingsvannet ligger på grensen mellom Nordre Follo og Enebakk. Som navnet antyder er dette egentlig flere vann som ble demmet opp til ett langstrakt vann. De fleste drar forbi på vei til Vangen markastue, men dette er en fin liten tur, og kanskje særlig idyllisk om sommeren.

💚Bysetermåsan–Rausjø–Børtervann

Fra Bysetermåsan i Østmarka er det brøytet vei nordover til Vangen ved Mosjøen, og sørøstover til Rausjø og Børtervanna. Kommuneskogen strekker seg utenfor byens grenser, spesielt i Østmarka.

 

💚 Bysetermåsan–Skjelbreia–Vangen ☕

Fra Bysetermåsan er det brøytet skogsvei på ca. 3,5 km inn til Vangen markastue. Her ser vi Igletjern, som ligger halvveis mellom Bysetermåsan og Vangen. Du kan også ta turen til Skjelbreia, et gammelt sted som i dag disponeres av Oslomarka Trekkhundklubb.

Vi kan også røpe at bollene på Vangen er veldig gode!

Turen til Vangen er vakker som et eventyr!

💚Sandbakken P–Sandbakken sportsstue ☕

Dette er en av de korteste brøytede skogsveiene i marka, men den fører til et koselig turmål. Fra utfartsparkeringen er det 600 meter brøytet vei inn til Sandbakken sportsstue. Sandbakken ligger sør i Østmarka, 7,5 km sør for Skullerudstua.

Psst: Sandbakken åpnet som serveringssted i 1959, men det hadde vært servering her før det. Tidligere var det nemlig vanlig at gårder i marka hadde servering til turfolk som kom forbi. Den gangen var det servering fra kjøkkenet, og du kunne kjøpe vafler, en kopp kaffe eller et glass melk. Etter hvert ble gårdene ombygd slik at de fikk en egen stue hvor turfolk ble servert. Slik startet «serveringshistorien» til flere av våre markastuer som Sandbakken og Finnerud.

💚Stensrudtjern–Setertjern

Stensrudtjern ligger sørøst i Oslo, ved Enebakkveien. Fra Stensrudtjern er det brøytet skogsvei nesten helt til Setertjern. Setertjern kalles også Hanåtjernet, etter gården Hanåa, som ligger vest for Setertjern og har historie helt tilbake til 1600-tallet.

Fra Stensrudtjern er det brøytet skogsvei nesten helt til Setertjern.

16 turfavoritter – og mange flere

I tillegg fins det skogsveier utenfor kommuneskogen, for eksempel fra Sørkedalen, Harestua og Hakadal. Oslo kommune legger inn informasjon om våre skiløyper, brøytede veier og markastuer i kartet i Skiforeningens turplanlegger.

 

NB! Bildene fra Bymiljøetaten er tatt på ulike tidspunkt, så forholdene er ikke nødvendigvis sånn akkurat nå.