Lag ditt eget bivokspapir

Med bivokspapir på kjøkkenet kan du redusere bruken av plast- og aluminiumsfolie. Den klimavennlige emballasjen lager du enkelt selv.

Tekst Lise H. Eide Foto Simen Øvereng

Bruk og kast av plast er et problem mange ønsker å ta tak i. Da er den tynne plastfolien eller plastposer som brukes til mat et godt sted å begynne. De kan du enkelt erstatte med for eksempel et bivokspapir. Den lille voksduken vil feste seg rundt boller, gryter og mat, akkurat på samme måte som folie. Forskjellen er at du ikke kaster den etter bruk, men bare skyller og bruker om og om igjen.

bivoksgranulat som kan brukes til bivokspapir

VIDEO: Slik lager du bivokspapir

Også aluminiumsfolie brukes og kastes hyppig som emballasje. Aluminiumsproduksjon er veldig energikrevende og det er fint å kunne erstatte bruken der det er mulig.

Smart by
Bort med unødvendig plast!

Bivoks får du kjøpt på helsekostforretninger og i enkelte hobbybutikker. Det finnes også flere leverandører på nett. Det selges både kompakte stykker med bivoks, omtrent som såpestykker, og granulert bivoks. Begge deler kan brukes til å lage bivokspapir.

Slik gjør du det

Bruk brukt
bivokspapir: tøystykke og klump med bivoks

Prikker, ruter eller blomster? Bivokspapir er en super måte å gi den gamle trøya eller sengesettet nytt liv.

Klipp et tøystykke i ønsket størrelse, bruk gjerne en brukt t-skjorte eller et gammelt putetrekk. Det viktigste er at det er i bomull.
Vi klippet til et stykke på 30 x 30 centimeter, og synes den dekker det meste.

Rasp og fordel

Rasp bivoks på et rivjern. Dette gjør det enklere å spre voksen utover tøystykket. Du kan også bruke granulert bivoks, men da må du huske på å fordele det godt. De små kulene inneholder mye bivoks. Når det smelter kan det fort renne over hvis de ligger for tett.

Stryk på
strykejern

La strykejernet virke i noen minutter.

Legg bakepapir over og under tøystykket på strykejernet. Nå kan du begynne på det morsomme; nemlig å smelte bivoksen inn i tøystykket med strykejernet. Det er gjort på noen minutter.

Tørk

Dra bakepapiret av mens det fortsatt er varmt. Nå er tøystykket ditt fuktig, men det vil tørke raskt når du tar det opp og lufter det.

Bruk
ferdig bivokspapir dekker bolle

Dekorativt, praktisk og miljøvennlig!

Tøystykket ditt skal nå være stivt og klart til bruk! For å få det til å feste seg, skal du «varme den opp» ved å krølle den sammen mellom hendene dine.

PS! Skyll eller vask bivokspapiret etter bruk, men ikke legg det i oppvaskmaskinen.

Hvis du synes det er vanskelig å feste rundt maten eller over bollene, kan du gjerne bruke en strikk.

Bivokspapir er både praktisk, morsomt å lage og ser bra ut i kjøleskapet! Kanskje en god gaveidé?