8 vinteraktiviteter som ikke krever snøfall

Snøfattige vintre vil bli mer vanlig i Oslo framover. Likevel er det godt å komme seg ut og i aktivitet, og heldigvis mangler det ikke på muligheter!

Tekst Lise H. Eide Foto Eivind Haugstad Kleiven, DNT

Vinterpadling

Kajakk-entusiastene legger ikke inn årene bare fordi det er vinter. Så lenge det ikke er is på vannet, arrangeres det både turer og kurs i Oslo.

Vinteraktiviteter: padlere på fjorden

I kajakken kommer du tett på naturen og kan se byen fra en helt ny vinkel.

Akerselva padleklubb er en liten, nystartet klubb som blant annet har gratis kurs for minoritetsungdom. I begynnelsen av februar arrangerer de vinterpadling til Hovedøya.

DNT Sørenga holder introkurs i kajakk, blant annet den første helgen i vinterferien.

Mild vinter

  • Gjennomsnittstemperaturen i Oslo og Akershus har økt 1,7 grader siden målingene begynte på begynnelsen av 1900-tallet.
  • Gjennomsnittstemperaturen vil øke med mellom 3 og 6 grader i Oslo fram mot 2100
  • Sannsynligheten for snørike vintre i Oslo går ned, og vi må regne med store forskjeller i snømengden fra år til år.

Kilde: Norsk Klimaservicesenter

Badstue og bading i fjorden

 De flytende badstuene i Oslofjorden har blitt populære innslag hele året. Her er vinter høysesong, med forfriskende temperaturer i vannet. For øyeblikket ligger det på 6-7 grader, mens innendørstemperaturene er langt høyere…

Green Boats har miljøvennlige saunabåter som går på strøm. KOK holder koken med sin vedfyrte sauna, mens  Sørenga Badstuflåte har nå har hele tre saunaer i tillegg til en stamp.

SALT tilbyr verdens største sauna, som riktignok ikke ligger på fjorden, men rett ved siden av. Her er det noe for enhver, enten man er nybegynner som foretrekker 60 – 70 grader, eller har lyst til å teste ut temperaturer på 90 grader – eller mer!

Skøyter

Det er lite som gir mer vinterfølelse enn en dag på isen. Oslo har flere kunstisbaner som er trygge, selv i mildvær.

Spikersuppa ligger idyllisk til midt i sentrum, og er gratis for alle. På Voldsløkka ligger kunstisbanen som drives av Sagene IF. Her er det egne publikumstider utenom organiserte treninger og kamper på banen.

Vinteraktiviteter: skøyter

Frogner stadion har et bredt tilbud, med både skøytebutikk, café og events. Banen deles opp slik at de som ønsker å bruke kølle og puck eller ball henvises til den ene enden av anlegget.

Valle Hovin har dessverre ikke kjøleanlegg, og er avhengig av stabilt vintervær for å holde åpent. De oppdaterer status på sin Facebook-side.

gutt på skøyter
Mosjon og friluftsliv
Finn fram skøytene – her er banene

Det beste er likevel å kunne skøyte på islagte vann i vakker natur. Marka har mange å by på, riktignok når vinterkulda er stabil. Her er isvett og sikkerhetsutstyr helt avgjørende for å kunne ferdes trygt.

Skiforeningens turskøytegruppe har føremeldinger og nyttige tips, men minner om at alle selv er ansvarlige for egen sikkerhet og bør kontrollere isforholdene selv.

Ski på kunstsnø

Jo da, det er mulig å gå og stå på ski selv om snøværet uteblir. Så lenge det er kuldegrader produseres det kunstsnø i flere av Oslos anlegg.

Ett av dem er Oslo skisenter på Grefsenkollen. Det er Norges mest sentrale alpinanlegg – kun fem minutter fra Sinsenkrysset. Bakkene kan nås fra både Trollvann- og Årvoll-siden.

Oslo Vinterpark er et stort anlegg som strekker seg fra Wyllerstua og Tryvannstua opp til Toppsenteret og Cafe Tårnstua ved Tryvann. Her er det flere nedfarter, terrengparker og halfpipe.

For deg som er mer glad i langrenn, er det løyper med kunstsnø blant annet ved Skullerud , Lillomarka Arena, Linderudkollen , Sørkedalen og Sognsvann Snøpark. Sjekk først når det er planlagt aktiviteter for barn i anleggene! Selv kunstsnøløypene taper seg når plussgradene blir for mange, så det gjelder å følge med på vær- og føremeldinger.

 Besøk Holmenkollen

Holmenkollen

Holmenkollen er mer enn hopptårnet. Her er det noe for både store og små.

Uansett vær, gir Holmenkollen et innblikk i hjertet til norsk skisport. Her finner du ikke bare hopptårnet, men også verdens eldste spesialmuseum for ski. Museet byr på 4000 år med skihistorie, over 2500 par ski, blant annet Nansen og Amundsen sine, samt imponerende premiesamlinger.

For de yngste besøkende er det kanskje mest stas med «Blåkollen», som er en aktivitetsutstilling for barn inspirert av serien «Jul i Blåfjell». Og uansett alder, bør skisimulatoren testes. For hvordan føles det egentlig å suse nedover ovarennet i over 100 kilometer i timen?

Fiske

Vinteraktiviteter: isfiske

Nyt stillheten og naturen mens du venter på at fisken skal nappe under isen.

Fiske i Oslomarka er mulig året rundt, også når vannene er islagte. Det eneste du trenger er isbor, pilk og en porsjon isvett for å få en naturopplevelse utenom det vanlige. Med litt flaks og tålmodighet kan du blant annet få ørret, røye, abbor eller sik på kroken. Husk at alle fiskere over 18 år må ha fiskekort i Oslomarka, og det kan kjøpes både i butikk, på nett og gjennom Vipps.

Det finnes også mange fiskeplasser langs indre Oslofjord, og her trenger man ikke fiskekort.

Fotturer

Med gode sko, og brodder ved behov, er mulighetene mange for å få fine fotturer i Oslo. Marka er et naturlig valg for mange, med et mangfold av turstier og stuer. DNT Oslo og omegn har 31 helårsåpne ubetjente hytter  for den som er ute etter mer enn en dagstur.

I mer bynære strøk er det også mange muligheter, som for eksempel

En person som går med paraply. Snø på bakken
Levende by
Hva er egentlig forskjellen på vær og klima?

 Rideturer i marka

Å oppleve skogen fra hesteryggen eller i slede er stemningsfull moro. Begge deler er fullt mulig selv om snøen uteblir. Flere rideskoler arrangerer rideturer, men her er det som regel krav om erfaring. Kanefart, derimot, er mulig for alle, og en super aktivitet å gjøre hvis man er en flere.  Sjekk ut Elveli gård i Sørkedalen, Skjerven gård i Maridalen eller Alna ridesenter i Groruddalen for mer informasjon.