Slik får du penger til ditt dyrkeprosjekt

Klør det i de grønne fingrene? Oslo kommune skal dele ut to millioner kroner til urbant landbruk. Sjekk ut noen som tidligere har fått støtte og finn ut hvordan du selv kan søke!

Tekst Andreas Reite Foto Iselin Kristiansen

Kunne du tenkte deg å gro asparges i bygårdshagen? Eller sitter dere kanskje på en gründeridé som gjør det lettere å dyrke grønnsaker i små leiligheter?

Da kan du søke om penger til ditt prosjekt!

— Voksenenga er sosial plattform, såvel som en grønnsakshage. Det er mange som feirer barnebursdager her, forteller Elin Fjellvang.

To millioner til urbant landbruk

I 2020 skal tilskuddsordningen for urbant landbruk dele ut to millioner kroner til grønne fingre i Oslo.

Bare fantasien setter grenser for hva slags type prosjekter man kan søke støtte til – nesten. Det eneste kriteriet er at tiltaket gjennomføres i Oslo, og at det fremmer ett eller flere av følgende punkter:

  • Miljø
  • Klima
  • Folkehelse
  • Brukermedvirkning
  • Integrering
  • Entreprenørskap

Tidligere har for eksempel borettslag, barnehager, bedrifter, startups og privatpersoner fått økonomiske midler til å fremme urbant landbruk.

I Brooklyn dyrkes det tonnevis av grønnsaker i takhager
Oslo i verden
Byfolk med åker på taket

Dyrkekollektiv fikk støtte

— Det er slike tilskudd som virkelig får fart på ting. 

Det forteller Elin Fjellvang. Hun sitter i styret i Voksenenga Nærmiljøhage – et slags dyrkekollektiv ved Voksenåsen, hvor alle som vil kan leie egne parsellhager.

Klør det i de grønne fingrene? Søk støtte til ditt dyrkeprosjekt!

I 2019 fikk Voksenenga innvilget støtte fra tilskuddsordningen for urbant landbruk.

— Vi er driftet på mye frivillighet, men er også avhengige av offentlig støtte for å få det til å gå rundt, påpeker Fjellvang.

Det er ikke bare Oslo som vil legge til rette for mer dyrking i byen. Regjeringen jobber med å utvikle en nasjonal strategi for urbant landbruk.

Er du usikker på hva slags type prosjekter du kan søke støtte til i Oslo? Sjekk ut noen som tidligere har fått innvilget søknaden sin her: 

Tåsen Microgreens

Norges første underjordiske plantefabrikk fikk 72 000 kroner til å utvikle et vertikalt dyrkesystem i tre til fire etasjer som utstasjoneres på skoler. Gjennom å dyrke matplanter innendørs og få forståelse for plantefysiologiske prosesser, ønsker Tåsen Microgreens å vekke interesse for sunn og ren mat blant ungdom.

Levende by
Amanda (14) velger kun bievennlige blomster

Marcus Brun Hustad

Gartneren Markus Brun Hustad bestemte seg i 2019 for å sjekke ut birøkting. Derfor søkte han og en venn om støtte til fem bikuber og et lag med drakter. Etter å ha gått i lære hos ByBi har han, sammen med besøkende, røktet bikuber en hel sesong på Tveten gård.

Til bikuber og drakter fikk Hustad innvilget 52 975 kroner i støtte fra Bymiljøetaten.

Madserudhjemmet

Det vokser og gror på dette eldrehjemmet på Frogner. Med støtte fra tilskuddsordningen for urbant landbruk er det blitt satt opp drivhus, insektshotell, samt lagt til rette for dyrking av urter, grønnsaker og bær.

Sammen med barna i nabobarnehagen, bidrar beboerne med planting, vanning og innhøsting.

Fristen for å søke om tilskudd er 20. januar 2020.

Søknadsskjema finner du her