En utfordring i uka har gitt Elise nye, grønne vaner

Kunne du gjort ferien utslippsfri? Chatte-appen Min Grønne Utfordring gjør miljøbevisste valg gøy og engasjerende. Vi fulgte Elise da hun skulle være turist i egen by.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite

Kunne du sagt nei til plastposen, eller kanskje gjort grillingen grønnere? En gang i uka siden april har en chatbot utfordret oslofolk til å ta mer miljøvennlige valg i hverdagen. 

— Det er en bevisstgjøring, forteller Elise Nordby.

Hun har vært med på utfordringene siden uke 2, og merker allerede endringer i sin egen hverdag.

Kortreist kulturopplevelse

— Det beste med Min grønne utfordring, er at det er overkommelig greie som alle kan gjøre, sier Elise Nordby

I sommer har chatboten «Min grønne utfordring» blant annet utfordret Elise og de andre deltakerne til å være turist i egen by.

Vi møter Elise i skulpturparken på Ekeberg, en av mange gratis kulturtilbud i Oslo. Her kan man bivåne skulpturer av blant annet Salvador Dali og Damien Hirst i naturskjønne omgivelser.

— Jeg tror mange har misforstått en del av hva det vil si å være miljøvennlig.

Elise Nordby

Fra platået ved siden av Ekebergrestauranten har Elise utsikt ut over hele Oslo. Hun peker mot det nye Munchmuseet, og anbefaler å få med seg utstillingen «Exit» før museet stenger dørene på Tøyen.

Reiser er en stor bidragsyter til utslipp av klimagasser.  Heldigvis er Oslo en by full av turistvennlige aktiviteter, også for oss som bor her. Er du interessert i natur, kultur, eller en eksotisk matopplevelse, har du mange muligheter innenfor utslippsfrie avtander.

Plogging på Tøyen
Smarte folk
Ploggerne i parken

 

Fra utfordring til vane

Elise forteller at hun ble introdusert for Min grønne utfordring av en venninne. Siden har hun fortsatt å være med på utfordringene. Det er de små atferdsendringene som er mest interessante, påpeker hun, og viser frem gjenbruksflasken hun nå har begynt å bære på. 

Elise har erstattet engangsdrikkeflaskene av plast, med en flaske hun kan fylle om og om igjen.

— Denne er fra uken hvor jeg ble utfordret til å skaffe meg en egen vannflaske. Det er fort gjort å bare kjøpe seg en flaske vann på butikken, men denne har blitt værende. Og det sparer jo både miljøet og lommeboka. 

Det samme gjelder nettet hun bærer flasken i. Den ble tatt i bruk fra uke 2, hvor utfordringen var å «si nei takk til plastposen», og har siden fått fast plass på skulderen. 

VIDEO: Elise tar utfordringen!

Konsulentselskapet Mepex anslår at 60 tonn norske plastposer havner i havet årlig. Det tar mellom 10 og 20 år før en plastpose brytes ned i naturen, og da blir den omgjort til mikroplast – til stor skade for natur og dyreliv. 

— Jeg tror mange har misforstått en del av hva det vil si å være miljøvennlig. At mange kanskje tenker at de små handlingene en gjør selv ikke har så stor betydning. At det bare er er en dråpe i havet. Men om alle hadde sluttet med plastposer, eller flydd litt mindre hadde vi vært på god vei. 

direkte og indirekte utslipp
Oslo i verden
Ser du hvor utslippene skjer her?

Slik fungerer Min grønne utfordring

«Min grønne utfordring» er en interaktiv chatbot man enkelt kan integrere i messenger-appen. Formålet er å mobilisere, inspirere og spre kunnskap slik at det blir enklere for folk flest å ta miljøvennlige valg. Utfordringene er enkle å gjennomføre, kan være økonomisk gunstige, og oppfordrer ofte til å være nysgjerrige på hva byen din har å tilby.

Min grønne utfordring

Chatboten er interaktiv og enkel å integrere i messenger-appen.

— Hver søndag tikker det inn en melding hvor chatboten spør hvordan det gikk forrige uke. Så får man litt info for neste ukes utfordring, tips til hvordan man kan gjennomføre den – samt en egen sak med utfyllende tips og informasjon, sier Elise på vei til neste attraksjon. 

snowChallenge utøvere
Smarte folk
De endrer vaner av kjærlighet til snøen

Kan utforme egne utfordringer

Prosjektleder i Min grønne utfordring, Halfrid Mytting Hagemoen, forteller at det viktigste med kampanjen er å inspirere folk til å teste ut noe nytt, eller utvide det de allerede gjør.

Prosjektleder Halfrid Mytting Hagemoen satser på opp mot 10.000 brukere i løpet av året. (FOTO: PRIVAT)

— Vi har også lagt opp til at organisasjoner, skoler eller andre virksomheter kan lage egne interne utfordringer, basert på kampanjens innhold, nevner Hagemoen.

Kampanjen har for øyeblikket 3300 deltakere i Oslo og omegn, som ukentlig følger opp utfordringene fra chatboten.

— Vi satser mot 10.000 brukere innen utgangen av året, legger hun til.

Ta beina fatt

Blant Elises favorittaktiviteter i Oslo nevner hun turer i Nordmarka og museumsvandringer. Ellers anbefaler hun å ta beina fatt.

— De beste turistopplevelsene er de som går litt sakte. Om man løfter litt på blikket er det mye spennende å se inne i byen. 

Her kan du melde deg på!