Gamle elbilbatterier lyser opp Bislett stadion

Brukte batterier fra elbiler lades opp av strøm fra solcellepanelet på taket over Bislett stadion. Dermed sparer idrettsanlegget penger, mens batteriene får lenger levetid.

Tekst Ellen Omland Foto Ellen Omland

— Det ser ikke ut som om solcellepanelet må vaskes med det første, sier Ida Christine Løland, prosjektleder i Kultur og idrettsbygg i Oslo kommune.

Ida Christine Løland og Ståle Ottesen i Kultur og idrettsbygg i Oslo kommune ser utover solcelleanlegget som dekker taket av Bislett stadion. Det er det første idrettsanlegget som fikk solcelleanlegg i Norge.

De svarte platene bader i sol på taket av Bislett stadion. Løland og seksjonsleder eiendomsfag, Ståle Ottesen i Kultur og idrettsbygg i Oslo kommune, ser på solcellepanelet som er plassert langs hele taket av tribunene på idrettsanlegget. Det er de to som står bak prosjektet med å få solcelleanlegg på Bislett stadion.

1100 m² av taket på tribunene er nå dekket av solcellemoduler. I følge vedlikeholdsinstruksen må panelene vaskes en gang i året, men her så det fint ut.

Solcelleanlegget var første steg mot å gjøre Bislett stadion mer klimavennlig. Nå er andre steg tatt.

 

Elbilbatterier lades av solcellestrøm

I kjelleren, mellom innendørsbanen og uteanlegget, står tre skap bak en låst dør. Der inne ligger 30 gamle elbilbatterier og lader seg. Strømmen kommer fra solcelleanlegget og er overskuddstrøm som ikke blir brukt på idrettsanlegget – ennå.

— Det er et stykke pionerarbeid som gjøres her

Ståle Ottesen,seksjonsleder, Kultur- og idrettsbygg

For Bislett stadion er første idrettsanlegg i Norge som lagrer solcellestrøm på brukte elbilbatterier.

— Gjenbruk av gamle batterier vil bli mer og mer vanlig, tror Ottesen.

30 brukte elbilbatterier gjør nytte for seg som lager for solenergi på Bislett.

Hvordan er det mulig?

Solcelleanlegget produserer 150.000 kWh per år. Det utgjør 15 % av det totale strømforbruket i løpet av et år på Bislett stadion. De klarer altså ikke å produsere all strømmen de trenger til idrettsanlegget i løpet av et år.

Enkelte dager med lite aktivitet på Bislett stadion produserer de likevel mer enn de klarer å bruke. Hvis de ikke kunne lagre elektrisiteten i elbilbatteriene, måtte de selge denne strømmen på det åpne strømmarkedet. Nå kan de lagre energien og bruke den på dager hvor strømprisen er høy, eller det er generelt høy aktivitet i idrettsanlegget. For innendørsløpebanen på Bislett er populær, og det krever mye strøm å holde ventilasjonssystemet i gang.

I kjelleren på Bislett stadion står tre skap med gamle elbilbatterier som brukes til å lagre strøm fra solcelleanlegg.

Elbilbatteriene i dette skapet vil også fungere som nødstrøm hvis det er behov, sier Ida Christine Løland i Kultur og Idrettsbygg.

 — Batterisystemet har nok lagringskapasitet i seg til å redusere strømtoppene på store arrangementer, men det kan også fungere som et nødaggregat hvis strømmen skulle gå, sier Løland. 

På den måten kan de bruke batteriene på dager der trenger det. De sparer strømnettet og penger på strømregningen.

— Det er en vinn-vinn situasjon, sier Ottesen.

Gjenbruk av elbilbatterier

Elbilbatteriene kommer fra Nissan Leaf-biler og har blitt kjøpt inn av Kultur- og Idrettsbygg. Dette er batterier som enten har blitt for gamle eller har vært i biler som har vært i bilulykker, og derfor ikke kan brukes. Hvis en bilprodusent garanterer for at et bilbatteri har 40 kWh, er det et krav at den skal ha 40 kWh og ikke 39 kWh.

— Men 39 kWh kan være godt nok for oss, sier Ottesen, som ikke har ladeangst på vegne av idrettsanlegget.

Dermed kan kasserte elbilbatterier som ikke kan brukes i biler likevel gjøre nytte for seg.

1100 m2 av taket er dekket av solcelleplater. Det var et krav fra byantikvaren at de ikke skulle synes. Derfor er de ikke høyere enn bjelkene på taket av tribunen.Batteriene har vært gjennom nøye testing og er nullstilt før de ble satt til å lade overskuddstrømmen til det ærverdige idrettsanlegget.

Elbilindustrien er fortsatt så ung at det enda ikke er et overskudd av gamle elbilbatterier, men dette vil komme mer og mer.

— Det kan være et potensielt miljøproblem hvis batteriene ikke kan brukes om igjen, sier Ottesen

Overskuddsvarme fra datasenter skal utnyttes i Oslos fjernvarmenett
Smart by
Disse rørene skal varme opp naboens stue når du er på nettet

Trenger mye strøm

Bislett stadion bruker mer strøm enn mange kanskje tror. Løpeanlegget innendørs, som strekker seg 500 meter rundt idrettsanlegget i kjelleren, krever mye strøm for å ha god nok ventilasjon for alle som løper her hver dag.

En måler ved batteriskapene viser hele tiden produksjon fra solcelleanlegget og forbruket av strøm på idrettsanlegget.

En måler i kjelleren på Bislett stadion viser hele tiden produksjon av strøm fra solcelleanlegget og forbruk av strøm på stadionet.

På en god dag kan solcelleanlegget på Bislett stadion produserer 210 kWh elektrisitet. Denne maidagen, hvor det fortsatt var kaldt i lufta og sola ikke sto høyt nok på himmelen, produserte solcelleanlegget 110 kWh med strøm. Samtidig var forbruket ca 150 kWh.

Arrangementene som vil bruke mest strøm i år er Bislett Games og musikkfestivalen Findings, som arrangeres i august.

Smart by
Her hentes varmen til det nye Nasjonalmuseet