Designet for frivillighet

På Veitvet i Oslo får barna gratis sykurs og lærer å gi nytt liv til gamle skatter. Et flott tilbud – som ikke hadde vært mulig uten frivillig innsats.

Tekst Eide/Skivenes Foto Fartein Rudjord

Mellom symaskiner og gamle stoffrester sitter Eline Medbøe og forbereder vårens kursrekke sammen med Haranni Umakanthan og Katerina Bukhantsova. De jobber i ReLove, en frivillig organisasjon som holder ombruks- og håndarbeidskurs for barn og unge.

ReLove står for «redesign – lokalt – verksted» og ble stiftet av Medbøe i 2013. Målet var å skape et fritidstilbud med fokus på gjenbruk, ombruk, miljø, integrering og sosialisering. Organisasjonen er med andre ord tuftet på kjærlighet for miljø, både i form av om- og gjenbruk, men også det lokale miljøet i bydelen.

– Når folk syr sammen, så er det en utrolig fin måte å knytte bånd, sier Medbøe. Haranni og Katerina nikker anerkjennende. Begge begynte som henholdsvis deltaker og frivillig før de ble ansatt.

Etter oppstarten, med støtte fra blant annet bydel Bjerke, har ReLove nå vokst til et stort tilbud for over tusen aktive barn og unge. I tillegg til mange frivillige, drives organisasjonen av til sammen åtte profesjonelle kursholdere.

– Selv om ingen er ansatt på fulltid, gir det en fin stabilitet til den frivillige organisasjonen at kjernen er lønnet, mener Eline. Da slipper vi at ildsjelene brenner ut, samtidig som vi sikrer god opplæring til kursholdere og et godt rammeverk for deltakerne.

Sofia Langthaler holder fram en grå jakke som hun har byttet under klesbyttedagen. I bakgrunn er en stor folkemengde som er på klesbyttedagen.
Klær, sko og tekstiler
Så enkelt kan du fornye garderoben med gjenbruk

Engasjer deg!

ReLove er ikke alene om å være tuftet på frivillighet. Det finnes mange organisasjoner som er helt avhengige av at engasjerte mennesker gjør en innsats. Heldigvis er det også mange som har lyst til å bidra.

Dette kan du bidra med!

 • El-sykkelsjåfør til beboere på sykehjem
 • Sykkelmekking i Gamlebyen
 • Bidra til urban økologisk dyrking på Sagene samfunnshus
 • Bidra med organisering og deltagelse med Greenpeace
 • Start opp ny aktivitet på Tøyen frivilligsentral
 • Etablere urbant landbruk i hagen til Skøyen kirke
 • Bytt & Syng byttemarked trenger frivillige
 • Grorudhuset trenger skiinstruktører til innvandrere 60+
 • DNT trenger verter for Friluftstrim

… og mye annet. Se hele oversikten her

 

 

I år er Oslo europeisk miljøhovedstad, og kommunen vil bruke  anledningen til å løfte frem engasjementet som finnes for miljø og klima.

– Det er viktig for Oslo kommune å legge til rette for økt frivillighet. Vi håper miljøhovedstadsåret kan bidra til at flere enkeltmennesker og frivillige organisasjoner finner hverandre, forteller Kasper Landmark, event- og frivilligkoordinator for Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.

– Derfor har vi inngått et samarbeid med frivillig.no. Her kan frivillige organisasjoner legge inn sine oppdrag og osloborgere kan enkelt finne steder å engasjere seg, fortsetter han.

På frivillig.no vil det gjennom året bli lagt ut oppdrag fra organisasjoner, arrangementer og lokale aktiviteter som trenger frivillige under kategorien Miljøhovedstaden. Her er det virkelig noe for enhver, alt fra skikurs som trenger instruktører til å ta imot mat på Matsentralen. Enten du er interessert i hage, sykkel eller barn, er det mulig å bruke dine evner og interesser på en måte som kommer andre til gode.

Et frivillig engasjement har en tendens til å vare lenge

Kasper Landmark

– Miljøhovedstadsåret er kun ett år, men et frivillig engasjement har en tendens til å vare lenge. Derfor har det først og fremst vært viktig for oss å støtte opp under det fantastiske arbeidet frivillige organisasjoner og foreninger gjør i Oslo og legge til rette for at flere får øyene opp for dem gjennom miljøhovedstadsåret, poengterer Landmark.

Olajakka har fått nytt liv etter sykurs.

Nyttig språktrening

Mange erfarer at frivillig arbeid ikke bare gagner organisasjoner, men også personene som bruker fritiden på andre. Oslos første plastkoordinator, Anja Stokkan, har uttalt at hun fikk den spennende jobben mye takket være erfaringen hun hentet som frivillig i Nordic Ocean Watch.

Frivillig.no

 • Startet av Frivillighet Norge i desember 2015.
 • Skal gjøre det enklere for folk å bli frivillig og enklere for organisasjoner å finne frivillige.
 • Alle frivillige organisasjoner, frivillighetssentraler, menigheter og kulturfestivaler kan legge ut oppdrag de trenger frivillige til.
 • Frivillig oppdrag er definert som en oppgave utført for andre enn familie og nære venner uten at den frivillige får lønn eller blir honorert for arbeidet.

Katerina Bukhantsova på ReLove fikk tilbud om å være kursholder etter et halvt år som frivillig. Hun brukte frivilligheten til å komme seg ut av den vonde språk/jobb-sirkelen som mange innvandrerkvinner sliter med. Uten jobb er det vanskelig å bli god nok i norsk, og uten norsk er det vanskelig å få jobb. På kurset ble det lagt merke til potensialet i den erfarne håndarbeidsentusiasten som kom fra en familie og kultur med lange tradisjoner for håndarbeid.

– Jeg er veldig interessert i mønsterkonstruksjon. Visste du at før i tiden lagde man mønstre på en mye mer bærekraftig måte? Nå lages mønstre i buer og sirkler, da er det mye stoff som klippes bort og ikke kan brukes. Da går mye til spille. I mange tradisjonelle folkedrakter er mønstrene laget av firkantete stoffstykker, for da kunne man bruke restene også, forteller Katerina ivrig.

Ved siden av ReLove er hun frivillig i Røde Kors. Der møter hun mange innvandrerkvinner som har vært i landet lenger enn henne, og som ikke har kommet seg ut av språk/jobb-spiralen.

– De har det veldig vanskelig. For meg hjalp det veldig å være frivillig, selv om det var skummelt er jeg glad for at jeg hoppet i det. Det er jeg stolt av.

takfestival til miljøhovedstadsåret
Levende by
Til topps i miljøhovedstadsåret

En ekte lysekrone

Et overdrevet steinkast unna, på Veitvet senter, er en gjeng tiåringer samlet for å forberede seg til et karneval i Gamle Oslo. De skal farge stoff, som skal brukes til å lage paradebannere, og de skal lage kostymer. Banneret er silkestoff fra en gammel brudekjole. Det dekoreres iherdig med sjablonger, glitter og masse farge. Samtidig skal en diger lampeskjerm bli til et skjørt, før den brått havner på hodet til kursholder Hanna og selvsagt må bli til en krone. En ekte lysekrone.

Rød tråd? Trengs ikke! Alt er lov på sykurs med Hanna Høiness på Veitvedt.

Det er dette som er den røde tråd i det ReLove gjør. Gjennom kreativitet og skaperglede får barn og unge forståelse og forkjærlighet for gjenbruk, samtidig som de lærer et håndverk. Frivilligheten setter gode rammer for en sosial setting utenfor skolen som legger til retter for integrering, mestringsfølelse og et bedre lokalmiljø.

Frivillighet er som et «kinderegg» av fordeler; Organisasjoner får gjort masse arbeid, privatpersoner får gleden av å bidra, og sist – men ikke minst – er det mange som får uvurderlig hjelp, støtte og glede i hverdagen sin. Er det din tur til å bidra i år?