Er du klar for et kupp?

Du kan finne noe unikt, spare penger og spare miljøet. Sjekk når det er loppemarked i nærheten av deg!

Tekst Lise Helset Eide Foto Peter Olav Hjertholm/ iStock

Årets loppemarkedsesong er i gang, og vil vare frem til siste helgen i oktober. Gamle møbler, brukte bøker og klær i alle farger og fasonger skal skifte eier i løpet av noen intense dager. Hvert loppemarked krever grundig planlegging, gode logistikkløsninger og stor innsats av frivillige.  Benytt sjansen denne helga til å gå på loppejakt! På loppemarkeder.com finner du full oversikt over Oslos loppemarkeder.

 

Loppemarked

  • Årets sesong i Oslo begynte første helgen i september og varer ut oktober.
  • Ordet loppemarked stammer visstnok fra 1800-tallets Paris; En teori sier det kommer fra at det ble uttalt «Dette er jo det reneste loppemarked!» En annen er at det var en nedsettende betegnelse på klærne som neppe var uten lopper….
  • Er du redd for å dra med deg veggdyr hjem? Hvis du kjøper ting som ikke kan vaskes, kan du legge det i en plastpose og putte det i fryseren over natten.

På Skøyenåsen i Oslo har Østensjø skoles musikkorps et av sesongens første arrangementer – til stor glede for mange fremmøtte. En av dem er Line Widmark. Hun har tatt turen for å finne noen skatter – og gjøre en liten innsats for miljøet.

– Det er en hyggelig ting å gjøre sammen med barna. Jeg tenker at det er viktig å øke deres bevissthet rundt gjenbruk og det å forsøple mindre, slår Widmark fast.

– Det er klart det er morsomt å lete også. «Jakten» er også en del av opplevelsen, legger hun til med et smil.

Åtte måneders planlegging

Planleggingen av årets loppemarked begynte så smått allerede i januar. Først måtte korpset sikre seg et sted å være. For Østensjø skoles musikkorps er det tredje året på rad at arrangementet møter ekstra utfordringer knyttet til logistikken.

– For to år siden hadde vi en egen låve som ble benyttet til mellomlagring av lopper. I fjor måtte vi endre til innsamling kun i en uke før arrangementet. I år pusses Østensjø skole opp, og derfor måtte vi bytte til Skøyenåsen skole, forteller Gøran Andreassen. Han er årets loppesjef, og har lagt bak seg mange timers arbeid for korpset.

Loppemarked er populært

– Hovedtyngden av arrangementet planlegges mellom to måneder og to uker før arrangementet, men mange beslutninger tas underveis den siste uken, innrømmer Andreassen.

Heldigvis er hun ikke alene om jobben. En gruppe på fire personer har hatt hovedansvar for selve arrangementet. I tillegg er hele 90 voksne og 20 barn i sving på selve loppemarkedet.

Skattejakt på loppemarked

VIDEO: Sjekk hva folk fant på loppemarkedet!

50 000 kroner i timen

Man kan lure på hvordan det er mulig å få så mange til å bidra så mye over så lang tid, men svaret ligger blant annet i gevinsten. Utbyttet av høstens loppemarked på Skøyenåsen kom på hele 550 000 kroner.

– Det er selvsagt også en del utgifter med å drive loppemarkedet. Det økende kravet til sikkerhet og vakthold bidrar til at disse kostnadene øker, forteller Andreassen.

Tre menn på Fiksefest
Smarte folk
Knust skjerm, treig PC eller ødelagt radio? Det kan fikses!

Det er ingen tvil om at å drive et loppemarked er en stor logistikk- og salgsoperasjon. Med 11 timers åpningstid omsettes det for 50 000 kroner i timen. Det skjer ikke uten store forberedelser, investering i markedsføring eller engasjerte korpsforeldre.

– Vi tror mange ikke vet hva som ligger bak av innsats for at musikklivet i et korps skal fungere.

Litt for alle

Det er en sammensatt kundegruppe som er på skattejakt denne helgen. Mens noen slapper av med kaffe og vaffel i høstsola, går andre systematiske til verks i de mange bodene spredt omkring på skolen. Gøran Andreassen har gjort seg noen tanker om kundene;

– Samlerne og entusiastene kommer først, gjerne en time før åpning. Da er det rundt 300 personer som vil nå først frem til det beste. I denne gruppen finner vi de som leter etter kupp, samt ivrige, dedikerte samlere, forteller han.

Dernest strømmer de som vil kjøpe billig til. Det er mange fine klær, leker og kjøkkenutstyr å få tak i. Denne gruppen omfatter alt fra studenter til andre som lever på budsjett, forklarer loppegeneralen.

– I tillegg kommer lokalbefolkningen som vil se hva som skjer og kanskje finne en fin ting eller to, turgåere og kanskje unge hipstere som er ute etter det rette retro-møbelet.

Minibank på loppemarked

På loppemarkedet til Østensjø skoles musikkorps hadde de en levende minibank.

Innsats for miljøet

Også de miljøbevisste har fått sin naturlige plass på byens mange loppemarked. Å kjøpe brukt bidrar til at ting lever lenger og er med på å redusere forbruket. Det er også loppearrangørene glade for.

Er det noe bevissthet rundt jobben dere gjør for miljøet?

– Ja, absolutt. Selv om hovedfokuset er å samle inn penger til korpsets drift, er det godt å vite at vi samtidig bidrar til å fremme gjenbruk, bekrefter Andreassen.

På slutten av søndagen går det de ikke har solgt til gjenvinning eller forbrenning. Det smerter mange å se at fine klær eller møbler blir destruert. Derfor forsøker korpset å ta vare på en del av det fineste for å gi det til andre loppemarkeder eller grupper som trenger det.

– Gjenbruk skaper en ekstra dimensjon til det helt nødvendige arbeidet vi gjør for å sikre kulturutviklingen som skjer i korpset vårt, slår Gøran Andreassen fast.

Reperatør i sykkelverksted undersøker sykkel
Levende by
Her får du kjøpt sykkel for en 200-lapp
Slik organiseres loppemarkedet:

I tillegg til innkjøp, planlegging og promotering av arrangementet, har selve loppemarkedet flere faser:

  • Fase 1: Forberedelser – arrangementet må avtales med skolen og meldes hos Brannetaten. I tillegg starter arbeidet med å optimalisere websider for google-søk og legge ut enkelte annonser.
  • Fase 2: Korpset åpner for bestilling av henting av lopper – cirka 1 måned før arrangementet. Dette koordineres med Google-annonser, Facebook-arrangement, Aftenposten-annonser med mer.

I denne fasen har korpset en person som tar i mot telefoner og e-post fra de som har lopper å gi bort. Så lages det lister over når loppene kan hentes. Parallelt settes alle foreldre opp på hente- og sorteringslag.

  • Fase 3: Hentinga starter en uke før selve loppemarkedet. Alle voksne må stille to dager hver i løpet av den siste uken. I år lagret Østensjø skoles musikkorps lopper i containere på skolen. Korpset trenger cirka 250-300 hentinger eller leveringer av lopper for å sikre omsetningen.
  • Fase 4: Fredag før loppemarkedet. Alle loppene er hentet, men nå skal de tas ut av containere, samtidig som bord, klesstativ og annet utstyr fraktes inn fra et fjernlager. I løpet av 6-7 hektiske timer rigges hele loppemarkedet. Alle foreldrene må møte på ettermiddagen og bli til der er ferdige – gjerne rundt midnatt.
  • Fase 5: Salg. Nå handler det om å få de som kommer til å bruke så mye som mulig. Vi holder prisnivået høyt så lenge som mulig, men prisene faller selvsagt etter hvert. På søndag auksjonerer vi vekk spesielt verdifulle gjenstander.

På slutten av søndagen har vi posesalg (du betaler en fast pris for alt du kan få ned i en pose) og gi-bort-priser slik at så mye som mulig blir solgt.

Smarte folk
Åtte tips for en mer klimavennlig hverdag