Her er Oslos vakreste badeperler

Vil du hoppe i havet eller frister det med en dukkert i et av byens vakre tjern? Her er Oslos ukjente badeperler!

Tekst Mari Fossheim Foto Bymiljøetaten, Fartein Rudjord Oppdatert

Kokt i hodet? Det vrimler av gode bademuligheter i Oslo, uansett om du foretrekker et idyllisk skogstjern eller vil ut i fjorden.

Her er oversikten over Oslos vakreste badeperler!

Stensrudtjernet

På Klemetsrud, sørøst i Oslo, ved Enebakkveien, finner du en av favorittene. Stensrudtjern badeplass er en super badeplass for hele familien. Her finner du flere flytebrygger du kan svømme ut til, og en fin sandstrand, hvor både barn og voksne kan boltre seg. 

Rundt tjernet finnes det store gressområder som passer til soling, ballspill eller piknik. Det er også et sitteområde med benkebord og fastgriller som sikrer en perfekt dag ved tjernet. Det finnes to toaletter (utedo) fordelt på to ulike steder, som er åpne i sommersesongen.

For den som liker å bade i ferskvann er dette tjernet midt i blinken. Tjernet er omgitt av idyllisk natur, og det er også muligheter for å fiske i tjernet. Det finnes suter og karuss av betydelig størrelse i tjernet, så hvis du er en ivrig fisker kan du få en god fiskeopplevelse her!

Slik kommer du deg hit: buss 550 mot Lillestøm. Hvis du kjører bil finnes det en liten uopparbeidet parkeringsplass rett ved tjernet.

Stensrudtjernet: ønsker du en mer utfordrende badeopplevelse, er det satt opp et tau som du kan bruke til å slenge deg ut i tjernet med.

Bekkelagsbadet

Bekkelagsbadet er en annen perle som har kommet til mellom containerhavnen og Ormøya på nedsiden av Mosseveien. Her er det både trebrygge, stupetårn, sandvolleyballbane og ballbinge.

  • Hvor mange badeplasser i Oslo har du besøkt? Sjekk lista her!

 

Levende by
Turer uten trengsel

Her er det flere badeplasser som er vel verdt å teste i sommer:

 

Skomakertjern

Ved skiheisen opp til Tryvann ligger Skomakertjern. Et lite vann, med mulighet for å bade – spesielt bra er muligheten rett ut fra grusveien som går forbi vannet. Sett fra deg sykkelen ved kanten og gå den siste meteren bort til vannkanten for en avkjølende dukkert på sykkelturen i Nordmarka.

Vannet ligger like ved Tryvannene, bare hundre meter unna Store Tryvannet. Vannet har ingen tilrettelegging, men er lett tilgjengelig fra grusveien.

Slik kommer du deg hit: Cirka halvannen kilometer unna Tryvannshøgda parkeringsplass, omtrent to-tre kilometer fra Frognerseteren 

Idylliske Skomakertjern

 

Steinbruvann – Lillomarka

 

Ferskvann i kort avstand fra Grorud. I gamle dager var dette drikkevannskilde og strengt forbudt å bade i, men i dag er det lov å både bade og fiske her. Flere flytebrygger og mange små bukter gir gode muligheter for å finne en plass for seg selv.
Du kommer til Steinbruvann ved å følge turstien forbi Badedammen. Hvis dette ikke blir privat nok, kan du fortsette videre innover mot Skytta til du kommer til Romstjern.

Slik kommer du hit: T-bane 5 til Grorud, buss 31,66,68 eller 79 til Grorud T. Kjør til parkeringsplassen ved Badedammen.

Måler vannkvalitet

 

Oslo kommune måler badetemperatur og vannkvalitet for noen av strendene og badestedene i Oslo. Daglige oppdateringer legges ut i juni, juli og august. Følg med på siden for badeplasser og temperaturer.

 

Nøklevann og Ulsrudvann

Bli med til Østmarka og hopp i vannet! Ulsrudvann ligger ikke  langt fra T-banen på Ulsrud, og sies å være ett av Østmarkas varmeste badevann. Her er det flere badebrygger og fine svaberg. Innerst i bukta er det det en liten barnevennlig sandstrand. Vil du videre innover kan du følge den fine og slake skogsveien sørover. Snart har du Haraløkka idrettsanlegg på din høyre side, og til venstre ligger den gamle gården Sørli, og du nærmer deg Nøklevann. Etter noen få svinger og bakker, er du på Bråten. Bråten er den mest tilrettelagte badeplassen ved Nøklevann. Her er badebrygge, stupebrett, HC-rampe og en nydelig spiseplass på en liten topp ved vannet. Ved Rustadsaga er det kanoutleie og barnevennlig badestrand.

 

Hva med et avkjølende bad i Nøklevann?

Malmøya

Sugen på smale veier, frodig skog og utsikt mot blått hav? Malmøya er en nydelig øy, som er en relativt kort sykkeltur unna! På øya ligger det tre ulike bademuligheter: Solvikbukta badeplass, Oslos eneste bade- og campingplass for bevegelseshemmede, bittelille Sundveien badeplass og helt i sør og svaberg for deg som ønsker å bade litt utenfor allfarvei.

Til Malmøya kommer du ved å sykle Mosseveien forbi Sørenga. Rett etter Bekkelagsbadet kommer du til en vakker og bevaringsverdig smijernsbru fra 1922, Ormsundbrua. Snart kommer du til enda en bru, Malmøyabrua.

Sundveien badeplass

Fra Malmøybrua følger du Sundveien langs sjøen til Sundveien badeplass, som ligger rett før Ormsund roklubb. Store deler av strandsonen på Malmøya er utilgjengelig for publikum, men her har kommunen kjøpt en strandeiendom for å anlegge en liten badeplass. Her er det bord og benker der du kan nyte nista di, ellers er det sparsommelig med fasiliteter.

Fra Sundveien badeplass kan du ta en liten snarvei som tar deg opp bakken til Malmøyveien. Etter hvert går Malmøyveien over til Korallveien, og nederst i bakken, litt skjult inni skogen, finner du en kyststi. Nå er du på sørspissen av Malmøya hvor det er lite bebyggelse, kun svaberg, blomster og vakker sjøutsikt. Det er litt kronglete å ta med sykkelen langs strandstien, så belag deg på litt bæring av sykkelen for å komme deg frem. Strandstien fortsetter til Solvikbukta badeplass.

Solvikbukta badeplass

Solvikbukta badeplass er Oslos eneste camping- og badeplass spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Mange av gjestene bor i campingvogna hele sommeren, i det som er et mini-samfunn med små ”gater”, butikk, kafé og badeplass.

Idylliske Solvikbukta

Det er dårlige parkeringsmuligheter for bil på Malmøya. Sykkel anbefales.

styrketrening
Levende by
Her kan du trene styrke utendørs
Katten

Katten er en liten badeperle som ligger på Nordstrand, like nedenfor Mosseveien. Her finner du flotte svaberg og en vakker sandstrand hvor det bades, soles og fiskes krabber.  Her finnes også to stupebrett for dem som liker det. Toalettfasiliteter, vasker, utedusj og liten kiosk gjør Katten til et populært badested.

badeperler

Idylliske svaberg ved Katten