Group 2 Copy

Her er Oslos skjulte badeperler

Ja, vi elsker å bade i Oslo om sommeren! Og aller helst vil vi ha en plass i solen litt for oss selv. Heldigvis finnes det flere strender der det er fullt mulig å få til.

Tekst Lise Helset Eide Foto Fartein Rudjord

– Dette er nesten som en skjult perle, sier Annette Glenne fra Nordstrand og dypper føttene i vannet.

Sammen med venninnen Mette Kristoffersen nyter hun en av årets første sommerdager i Solvikbukta. Her har de steinstranden nesten for seg selv. Det er ikke så rart, for Solvikbukta er en av Oslos mer bortgjemte badeplasser. Innerst på Malmøya, er den kun tilgjengelig via en smal og svingete vei.

Solvikbukta er en av Oslos mindre kjente badeplasser

Annette Glenne og Mette Kristoffersen har funnet sitt badeparadis på Malmøya.

– Det var min mor som introduserte meg for denne stranden, og siden har jeg vært ivrig bruker. At den er litt utilgjengelig er bare fint, for da blir det roligere, slår Glenne fast.

Solvikbukta er Oslos eneste bade- og campingplass for funksjonshemmede, med ramper for rullestol og parkeringsplasser kun for funksjonshemmede. Her er også dusj, toalett og benker. På naboøya Malmøykalven går sauene fritt, og lyden av bjeller og breking gir følelsen av at man er langt unna byen.

Like nordøst for campingplassen ligger Skinnerbukta, som er like skjermet, men har større plass enn Solvikbukta.

De forbereder seg til årets første store festivalhelg i Oslo
Levende by
Festivalhelg blir ren fornøyelse
Sjekker vannkvaliteten ved Oslos badeplasser

Både Annette og Mette foretrekker å bade i saltvann, med luktene og lydene som havet bringer med seg. Men det er ikke det eneste kriteriet badeplasser må oppfylle;

Skulle det bli folksomt, er det enda flere vann innover i marka

Inger-Elise Lehmann

– Det er også viktig at det er lite folk, at det er rent og at det har fasiliteter som toalett og kafé. Ja, også vannkvaliteten da. Den sjekker jeg alltid før jeg drar på stranden, legger Annette til.

Det er hun ikke alene om. Hver sommer besøker mange Bymiljøetatens nettsider daglig for oppdatert informasjon om badekvalitet og – temperatur. Også i år vil dette bli en mulighet.

Badeperle ved Grorud

Langt unna fjordens bølgeskvulp, inne i Lillomarka, har to andre kvinner funnet sitt badeparadis. Inger-Elise Lehmann og Marthe Ludvigsen har slått seg ned på en flytebrygge på Steinbruvann.

– Denne plassen har alt. Her kan vi mate endene, fiske med hov og gå tur rundt vannet. Eller bare ligge og kose oss! slår Inger-Elise fast.

Steinbruvann er en av Oslos mindre kjente badeplasser

Steinbruvann byr på flere badebrygger som denne.

Mens hun har vært her mange ganger før, er venninnen Marthe fra Halden førstereis. Hun lar seg ikke imponere over badetemperaturen, det er visst varmere i Halden. Bortsett fra det, er det lite å si på idyllen.

Levende by
– Jeg tror ikke folk er klar over at de kan fiske rett utenfor blokka si

– Det første jeg spurte om, var om det er ferskvann. Det er så greit for meg som har hund. Da trenger jeg ikke tenke på drikke, sier hun og gir den franske bulldogen Esther en kos.

Inger-Elise har tipset flere bekjente om badeplassen like ved Grorud. Selv bor hun på Furuset, og føler seg heldig som har Steinbruvann i nærheten.

Steinbruvann

– Badedammen ligger nærmere parkeringsplassen, og der blir det fort mye liv. Så selv om vannet er litt kaldere her, foretrekker vi Steinbruvann. Og skulle det bli folksomt, er det enda flere vann innover i marka, tipser Inger-Elise.

Måler vannkvalitet

 

Oslo kommune måler badetemperatur og vannkvalitet for noen av strendene og badestedene i Oslo. Daglige oppdateringer legges ut i juni, juli og august. Følg med på siden for badeplasser og temperaturer.

 

Her er badeplasser utenfor allfarvei som er vel verdt å teste i sommer:

 

  • Steinbruvann – Lillomarka
Steinbruvann

Steinbruvann er omringet av skog, med en tursti langs hele vannet.

Ferskvann i kort avstand fra Grorud. I gamle dager var dette drikkevannskilde og strengt forbudt å bade i, men i dag er det lov å både bade og fiske her. Flere flytebrygger og mange små bukter gir gode muligheter for å finne en plass for seg selv.
Du kommer til Steinbruvann ved å følge turstien forbi Badedammen. Hvis dette ikke blir privat nok, kan du fortsette videre innover mot Skytta til du kommer til Romstjern.

T-bane 5 til Grorud, buss 31,66,68 eller 79 til Grorud T.
Kjør til parkeringsplassen ved Badedammen.

 

  •  Stensrudtjern – Klemetsrud

Ferskvann langs Enebakkveien på Klemetsrud med fin sandstrand og store gressplener. Her er det også toaletter. Vannet kan se noe gul-brunt ut, men det har sin naturlige forklaring i at det er mye skog og myr og lite sirkulasjon i vannet.

Buss mot Enebakk / Lillestrøm.
Bil kan parkeres ved Stensrudtjernveien.

 

  •  Kapteinsputten – Lillomarka

Ved Linderudkollen sportsstue og hoppbakke ligger et lite skogtjern. Denne er det nok mange som har sust forbi på ski om vinteren eller kanskje jogget rundt om sommeren. Men her er det vel verdt å ta et bad når temperaturen tillater det. Kapteinsputten har badebrygge og mudderbunn.

Buss 56 mot Solemskogen.

Bil kan parkeres ved Linderudkollen, men det er også fint å sykle. Følg skilt mot Solemskogen.

 

  •  Skinnerbukta – Malmøya
Skinnerbukta er en av Oslos mindre kjente badeplasser

Livet er lunt og godt i Skinnerbukta.

Denne stranden på Malmøyas vestside ligger i en stor og beskyttet vik. Det gjør den til en lun og fin plass, selv på vindfulle dager. Stranden er ikke ryddet, men består av store steiner og skjell. Her er det ganske brådypt.

Buss 85 til Malmøya, cirka 1 kilometer å gå fra holdeplass.
Dårlige parkeringsmuligheter for bil på Malmøya. Sykkel anbefales.

 

  •  Isdammen – Årvoll

Dette ferskvannet fikk sitt navn før kjøleskapets tid, da det var en viktig isforsyningskilde. I 2008 ble Isdammen kjøpt av Oslo kommune, og i dag er det en barnevennlig bade- og rasteplass.

Buss 31 til Stig, følg Årvollveien nordover til fots.

 

  •  Solvikbukta – Malmøya
Solvikbukta

Solvikbukta er tilrettelagt for funksjonshemmede med blant annet ramper for rullestol.

Solvikbukta er en grovkornet sand- og steinstrand med noen gressplener og svaberg. Den ligger idyllisk og skjermet til i Malmøya naturreservat. Dette er en bade- og campingplass for funksjonshemmede, og de fleste parkeringsplassene er forbeholdt disse. Her er det gode fasiliteter, både med dusj, toaletter og kafé

Buss 85 til Malmøya, cirka 1 kilometer å gå fra holdeplass.
Bil til Malmøya, men merk at det er vanskelig å få parkert her. Sykkel anbefales.

 

  •  Hydrostranda – Vækerø

Like ved Hydros kontorer på Vækerø vest i Oslo, ligger en strand som ofte har plass til flere gjester. Hydrostranda er relativt enkel å komme til, da den ligger ikke langt unna E18 og trafikk-knutepunktet Lysaker med tog- og bussholdeplass.

Buss 31, 32, 140 eller 130 til Vækerø

 

  • Grinidammen – Eiksmarka

Ved Grini mølle demmes Lysakerelven opp og danner Grinidammen. Her er det et par fine badeplasser omkranset av vernet skog.

T-bane 2 til Ekraveien