Her er Oslos nyeste badeperle

Oslo har mange fine badeplasser, og Bekkelagsbadet er den nyeste av dem alle. Bli kjent med den og åtte andre strandperler utenfor allfarvei.

Tekst Lise Helset Eide Foto Fartein Rudjord

Bekkelagsbadet er det siste tilskuddet på Oslos etterhvert så lange liste over badeplasser. Det er litt av en perle som har kommet til mellom containerhavnen og Ormøya på nedsiden av Mosseveien. Her er det både trebrygge, stupetårn, sandvolleyballbane og ballbinge. To dusjer, tre toaletter og mange avfallsdunker gir også håp om at dette blir en ren og pen strand.

Det er imidlertid noe annet som har lokket Gloria Vinstedt og Fredrik Hjarne til Bekkelagsbadet. De ville teste ut det splitter nye parkouranlegget.

– Veldig bra plass! slår Hjarne fast etter å ha hoppet rundt mellom metallstenger og betongblokker.

– Denne stranden er jo perfekt, spesielt for oss som skal sende barna avgårde. Badeplassen ligger i trygg avstand fra veien. Det har vært utfordringen med for eksempel Norstrand bad som ligger tett på Mosseveien, forteller han.

  • Hvor mange badeplasser i Oslo har du besøkt? Sjekk lista her!

Parken er på cirka 12 mål, og er dermed på størrelse med Birkelunden på Grunerløkka. Oslo Havn har brukt omtrent 20 millioner kroner på prosjektet, og har fått hjelp av landskapsarkitektene Bar Bakke.

Nabolaget og bydelen har bidratt med gode innspill og ønsker for parken, og hundrevis var samlet for å feire at den endelig er klar til bruk. Nå er det bare å håpe at det blir mange anledninger til å bruke den i sommeren!

sommerferie i Oslo
Levende by
Sommerferie i Oslo? Opplevelsene er rett rundt hjørnet!

 

Her er flere badeplasser som er vel verdt å teste i sommer:

 

Stensrudtjern – Klemetsrud

Ferskvann langs Enebakkveien på Klemetsrud med fin sandstrand og store gressplener. Her er det også grillplasser og toaletter. Vannet kan se noe gul-brunt ut, men det har sin naturlige forklaring i at det er mye skog og myr og lite sirkulasjon i vannet.

Buss mot Enebakk / Lillestrøm.
Bil kan parkeres ved Stensrudtjernveien.

 

Steinbruvann – Lillomarka

 

Ferskvann i kort avstand fra Grorud. I gamle dager var dette drikkevannskilde og strengt forbudt å bade i, men i dag er det lov å både bade og fiske her. Flere flytebrygger og mange små bukter gir gode muligheter for å finne en plass for seg selv.
Du kommer til Steinbruvann ved å følge turstien forbi Badedammen. Hvis dette ikke blir privat nok, kan du fortsette videre innover mot Skytta til du kommer til Romstjern.

T-bane 5 til Grorud, buss 31,66,68 eller 79 til Grorud T.
Kjør til parkeringsplassen ved Badedammen.

Måler vannkvalitet

 

Oslo kommune måler badetemperatur og vannkvalitet for noen av strendene og badestedene i Oslo. Daglige oppdateringer legges ut i juni, juli og august. Følg med på siden for badeplasser og temperaturer.

 

Kapteinsputten – Lillomarka

Ved Linderudkollen sportsstue og hoppbakke ligger et lite skogtjern. Denne er det nok mange som har sust forbi på ski om vinteren eller kanskje jogget rundt om sommeren. Men her er det vel verdt å ta et bad når temperaturen tillater det. Kapteinsputten har badebrygge og mudderbunn.

Buss 56 mot Solemskogen.

Bil kan parkeres ved Linderudkollen, men det er også fint å sykle. Følg skilt mot Solemskogen.

Isdammen – Årvoll

Dette ferskvannet fikk sitt navn før kjøleskapets tid, da det var en viktig isforsyningskilde. I 2008 ble Isdammen kjøpt av Oslo kommune, og i dag er det en barnevennlig bade- og rasteplass.

Buss 31 til Stig, følg Årvollveien nordover til fots.

Skinnerbukta – Malmøya
En sommerdag på badeplassen Skinnerbubukta, båter i bakgrunn

Idylliske Skinnerbubukta ligger lett tilgjengelig med sykkel.

Denne stranden på Malmøyas vestside ligger i en stor og beskyttet vik. Det gjør den til en lun og fin plass, selv på vindfulle dager. Stranden er ikke ryddet, men består av store steiner og skjell. Her er det ganske brådypt.

Buss 85 til Malmøya, cirka 1 kilometer å gå fra holdeplass.
Dårlige parkeringsmuligheter for bil på Malmøya. Sykkel anbefales.

Biodiversity in Oslo
Levende by
På jobb for biologisk mangfold i byen
Hydrostranda – Vækerø

Like ved Hydros kontorer på Vækerø vest i Oslo, ligger en strand som ofte har plass til flere gjester. Hydrostranda er relativt enkel å komme til, da den ligger ikke langt unna E18 og trafikk-knutepunktet Lysaker med tog- og bussholdeplass.

Buss 31, 32, 140 eller 130 til Vækerø

Grinidammen – Eiksmarka

Ved Grini mølle demmes Lysakerelven opp og danner Grinidammen. Her er det et par fine badeplasser omkranset av vernet skog.

T-bane 2 til Ekraveien

Solvikbukta

Solvikbukta er en av Oslos mer bortgjemte badeplasser. Innerst på Malmøya er den kun tilgjengelig via en smal og svingete vei.

Dette er Oslos eneste bade- og campingplass for funksjonshemmede, med ramper for rullestol og parkeringsplasser kun for funksjonshemmede. Her er også dusj, toalett og benker. På naboøya Malmøykalven går sauene fritt, og lyden av bjeller og breking gir følelsen av at man er langt unna byen.

Buss 85 til Malmøya, et stykke å gå fra bussholdeplass.
Sykkel anbefales. Les mer om de nye sykkelkartene her.