Bransjen frykter at mange venter til det er for sent med å tilpasse seg fyringsforbudet

Hver dag fram til 1. januar 2020 må 11 oljefyringsanlegg i Oslo skiftes ut eller bygges om.

Tekst Gunnhild Baade Foto Oda Hveem

Det er mars måned, og elektriker Martin Kramar og rørlegger Michael Gottfridsson tar seg en kaffepause i bygårdskjelleren på Skillebekk. De er hyret for å skifte ut oljefyringsanlegget til sameiet, men må regne med dårligere tid til kaffepauser fremover. Kanskje vil det kreve jobbing både natt og dag, til påske, jul og nyttår,  å bli kvitt alle oljefyrene som fortsatt er i drift.

Vi frykter at det vil bli mange kalde hus og leiligheter etter at forbudet har trådt i kraft.

Rolf Iver Mytting Hagemoen, Norsk Varmepumpeforening

Flere tusen osloboere holder fortsatt vinterkulda ute takket være fossil oljefyring. Men det blir det snart slutt på. Fra 1.januar 2020 trer nemlig det nasjonale forbudet mot fossil oljefyring i kraft, noe som innebærer at 7500 privatboliger, borettslag/sameier og næringsbygg må finne andre alternativer.

Gammel oljefyr brukt til oppvarming av hus.
Smarte folk
Slik blir du oljefri
Nedtelling til forbud mot oljefyring

Ved midten av april hadde Oslos innbyggere 620 dager på seg til å bli fossilfrie. Det kan høres lenge ut, men innebærer at dersom alle eksisterende anlegg skal ha et alternativ på plass før forbudet inntreffer, så må det skiftes ut over 11 anlegg for fossil oljefyring hver eneste dag fram til 2020. Det bekymrer mange i bransjen.

– Vi frykter at det vil bli mange kalde hus og leiligheter etter at forbudet har trådt i kraft, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Han er daglig i kontakt med elektrikere, rørleggere og andre i bransjen som uttrykker bekymring for altfor lav pågang fra huseiere og borettslag som vil skifte ut oljefyren.

– Å få byttet ut et oljefyringsanlegg krever god planlegging. Dersom alle venter til vinteren 2019 vil det ikke være nok hender til at alle får skiftet ut oljefyren sin i tide, sier Hagemoen.

Oslo kommune gir støtte til borettslag som vil fjerne oljefyren og oljetanken og skifter til miljøvennlig oppvarming

Hyrer man inn flinke fagfolk er det fort gjort å fjerne det gamle oljefyringsanlegget.

Lønnsomt å fjerne oljefyren

Det tar som regel bare noen uker å få byttet ut et oljefyringsanlegg. Det viktigste er å få anerkjente fagfolk til å komme på besøk for å vurdere hvilken løsning som er best for nettopp deg og ditt hus eller borettslag. Her kan det være penger å spare. Det fikk også sameiet på Skillebekk erfare.

De søkte Oslo kommune om støtte til å fjerne det eksisterende anlegget og erstattet det med bergvarme. Det sparer sameiet og nabolaget for over 32 tonn CO2 hvert eneste år og bidrar til mye bedre luftkvalitet. I tillegg sparer sameiet 80 000 kroner i rene fyringsutgifter årlig – bra for både miljøet og lommeboka.

– Det var nok like mye tanken på å spare penger som miljøeffekten som avgjorde at vi gikk for denne løsningen. Vi fikk utført en energianalyse av bygget som konkluderte med at bergvarme var den desidert mest gunstige løsningen for oss. Nå har vi tilnærmet gratis oppvarming, sier Trond Bjørgan, styreleder i sameiet på Skillebekk.

Støtteordningene vil ikke vare evig, så om du vil få med deg en bit av kaka må du handle raskt

Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten
Krever god planlegging

Med et oljefyringsanlegg fra 60-tallet var det på tide med en utskifting. Løsningen som ble valgt har gjort hverdagen mye enklere for sameiet. Nå slipper de å bekymre seg for vedlikehold og bestilling av fyringsolje flere ganger i året.

– Borettslaget har fått på plass et helautomatisk system som skrur seg av og på når temperaturen blir høy eller lav nok. Det krever veldig liten deltakelse fra beboerne og systemet har en lang levetid, sier Magnus Torsøe i EnergiCo, som sto bak installeringen av anlegget.

Det gamle oljefyringsanlegget hadde holdt borettslaget på Skillebekk varmt siden 1964. Nå er det byttet ut med bergvarme.

Selv om de brukte noen uker på å utføre selve jobben, slapp beboerne å være uten varme i radiatorene mer enn to dager. I disse to dagene fikk de utlevert elektriske vifteovner, slik at de fortsatt hadde det varmt og godt.

– Det gamle anlegget ble byttet ut midt i den verste kuldeperioden i mars, så vi lurte jo på om det nye anlegget ville klare å holde leilighetene varme. Men vi har ikke fått en eneste klage fra beboerne, sier styreleder Trond Bjørgan.

Sikre deg støtte til å slutte med oljefyring nå!

Selv om vinteren er over bør ikke den gamle oljefyren gå helt i glemmeboka. Anbefalingen fra både bransjen og Oslo kommune er klar – forbered huset og borettslaget ditt til neste års vinter allerede nå!

– Vi i kommunen ønsker å hjelpe innbyggerne med å fase ut oljefyren og ta i bruk mer miljøvennlig oppvarming. Støtteordningen vil imidlertid ikke vare evig, så om du vil få med deg en bit av kaka må du handle raskt, sier Klimaetatens direktør Heidi Sørensen, som er ansvarlig for pengesekken som borettslag kan søke om midler fra.

Smarte folk
Han kastet ut oljefyren og sparte penger

Å slutte med fossil oljefyring er ikke bare aktuelt for de som bor i borettslag og sameier. Fortsatt gjenstår det rundt 5000 oljefyringsanlegg i private husholdninger i Oslo. Også disse kan få penger til å bytte fra oljefyr til en mer miljøvennlig løsning gjennom Enova, men det haster.

Når du fjerner oljetanken kvitter du deg i tillegg med en potensiell miljøfare. Risikoen for oljelekkasje er nemlig betydelig med en oljetank nedgravd i hagen.

– Har du en gammel og rusten oljetank er det bare et spørsmål om tid før oljen begynner å lekke ut. Blir jordsmonn og grunnvann forurenset er det du som eier tanken som blir ansvarlig for regninga. Da er det billigere å ta kostnaden med å fjerne eller tømme tanken før uhellet er ute, avslutter Heidi Sørensen.