Her kan du låne verktøy og gjøre oppussingen billigere

Med god hjelp fra delevillige oslobeboere, kan Guri Venstad pusse opp leiligheten uten å kjøpe eget verktøy. Også et lånekort på biblioteket kan spare deg for innkjøp av utstyr du sjelden får bruk for.

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Oda Hveem

Guri Venstad kjøpte sin første leilighet på Tøyen i januar, som krever litt oppussing. Ved å låne verktøy gratis, i stedet for å kjøpe nytt, sparer hun både penger og miljø mens hun pusser opp.

Hjelp fra gode naboer

– Jeg la ut en forespørsel på appen Nabohjelp om å få låne diverse oppussingsutstyr. Blant annet maleruller, koster og sparkelspade. Kort tid etter fikk jeg svar fra en dame som spurte om jeg trengte en trappestige også. Det hadde jeg ikke tenkt på, men selvsagt trengte jeg det, sier Guri og børster pussestøv fra de øverste trinnene på stigen.

– Det er kanskje ikke så mye vits i å tørke støv nå, sier hun lattermildt og ser utover det nypussede stuegulvet som er dekket av plast.

Hun hentet stigen på Majorstua og tok T-banen hjem til Tøyen. Hun har fått hjelp til å slipe ned gulvet, men har ellers gjort det meste av oppussingen selv. Med god hjelp fra moren.

– Jeg hadde ikke så stort oppussingsbudsjett og synes det er gøy å se hvor mye jeg kan spare ved å gjøre det på denne måten, sier hun.

Oversiktsbilde stue, kvinne på stige pusser vegg

Guri Venstad pusser opp sin nye leilighet på Tøyen. Takket være delevillige oslofolk slipper hun å bruke penger på verktøy.

Gratis flyttehjelp

Da Guri flyttet til Oslo fra New York i fjor, kjøpte hun det meste av møbler på Finn.no til leiligheten hun nå nylig flyttet fra.

– Da jeg flyttet sist, fikk jeg flyttehjelp fra en kompis som leide bil gjennom Nabobil. Denne gangen leide jeg flyttebyrå til de største tingene, mens mange av de mindre tingene har jeg flyttet litt etter litt med kollektivtransport. Det er en mestringsfølelse i det å flytte og pusse opp uten å bruke bil, sier Guri.

Etter studiene i New York, begynte hun å jobbe som digital designer i Oslo. Som designer er hun over gjennomsnittet interessert i hvordan ting ser ut og er også nøye med detaljene i egen leilighet. Med delingstjenestene har hun tilgang til utstyr hun ellers ikke ville tatt seg råd til å kjøpe.

– Via Nabohjelp er det stort sett gratis å låne ting, så sant ikke folk sier de vil ha litt for det. I så fall ordner man betalingen utenfor appen, sier hun.

Nysgjerrig på bildeling? Slik fungerer det. 

Jeg har veldig troen på delingsøkonomien og effekten den har på lokalsamfunnet.

Guri Venstad, oslobeboer

 

Et varmere nabolag

Marianne Solstad er digital produktutvikler i OBOS og ansvarlig for

Dette er Nabohjelp

 • Nabohjelp er en delingsapp fra OBOS.
 • Her kan du opprette profil og velge hvor stor radius du ønsker å få svar og forespørsler fra. Du kan velge opp til tre km radius fra hjemadressen din.
 • I appen kan du enten spørre om hjelp, tilby hjelp, sende ut en nabomelding eller drive med kjøp og salg av ting.
 • Appen egner seg spesielt godt til lån av utstyr og små nabotjenester.

Nabohjelp. Hun forteller at ideen om appen kom ut fra et ønske om å tilføre mer verdi i de borettslagene OBOS bygger.

– Det å kunne spørre naboen om noe, har forsvunnet litt. Vi vil senke terskelen for å spørre, samtidig som vi vil tilby en tjeneste som gjør nabolagene litt varmere og hyggeligere, sier hun.

Nabohjelp ble lansert i mai 2017. Under ett år senere, er det omlag 42 000 Nabohjelp-brukere.

– Alle kan bruke Nabohjelp, enten de er OBOS-medlemmer eller ikke. Vi har brukere over hele landet, men ettersom det er flest av dem i Oslo og urbane strøk, fungerer også appen best her, sier Marianne.

Låner verktøy flere steder

Guri synes det kan være enklere å etterlyse ting via appen enn blant venner og kjente.

– Jeg husker liksom ikke hvem som har hva og har ikke lyst til å spamme folk på sosiale medier heller. Da er det enklere å bruke Nabohjelp for å sende ut en forespørsel. I denne appen er det fokus på enkelthendelsen og det krever ingenting tilbake av meg, sier hun.

Guri bruker også andre gjenbruks- og delingstjenester når leiligheten nå tar form.

To kvinner ved en bil med åpen dør
Smarte folk
På tre måneder tjente Anneli over 23.000 kroner på bildeling

– Leieting.no er perfekt for å låne elektrisk utstyr eller fagutstyr. Her koster det gjerne litt, men til gjengjeld kommer tjenesten også med en forsikring, forteller Guri som leier en slipemaskin gjennom tjenesten.

Da hun trengte sparkel til veggene, sjekket hun også Finn.no før hun gikk til butikk.

– Her selges og gis det bort ting som enten er ubrukte eller i topp stand. Den store bøtta med sparkel ble kjøpt for en billig penge av en som ikke orket å bruke det selv, sier hun og peker på en ti-liters bøtte som står på det nyslipte stuegulvet.

– Jeg har veldig troen på delingsøkonomien og effekten den har på lokalsamfunnet. Det er fint når folk viser omtanke og tillit til andre ved å låne bort ting uten å skulle ha noe igjen for det, sier hun.

Har du elektrisk utstyr som ikke virker? Ikke kast det før du har forsøkt å fikse det selv. Her får du gratis fiksehjelp. 

Nabohjelp-appen gjør det mulig å både låne verktøy og låne ut verktøy – eller andre redskaper du og andre oslofolk måtte ha bruk for.

Vil dele tilbake

Delingsglede smitter, og Guri forteller at andres velvillighet gir henne lyst til å bidra når andre igjen trenger hennes hjelp.

– Det er litt uvant å få låne ting helt gratis. Det gjør at jeg gjerne vil vise at jeg setter pris på det, sier Guri som planlegger å gi damen med stigen en hyggelig oppmerksomhet som takk for hjelpen.

Hun kommer også til å låne bort sitt utstyr til andre som trenger det når hun er ferdig med egen leilighet.

– Det er jo litt dumt om alle skal sitte på hvert sitt dyre utstyr når vi bor så tett som vi gjør her, sier hun.

Her kan du også bytte, låne eller få gratis vintersportsutstyr.

Smarte folk
Åtte tips for en mer klimavennlig hverdag

Lånekort for drill

OBOS er ikke alene om å ha laget ordninger for at folk kan slippe å kjøpe dyrt utstyr de bare har bruk for en sjelden gang. I samarbeid med organisasjonen Byverkstedet har bibliotekene på Tøyen og Holmlia startet utlån av verktøy. For å benytte ordningen må du være myndig og ha lånekort. Også biblioteket på Torshov får det samme tilbudet. I tillegg kan du låne utstyr på leieting.no og

Bogstadveien Tool Pool.

 

Guris tre tips til for en smidig oppussingsprosess:

 • Vær ute i god tid.

Legg ut forespørsler i Nabohjelp cirka en uke i forveien, slik at du har det du trenger når oppussingen starter.

 • Legg opp til at ting skjer i riktig rekkefølge.

Oppussing krever litt planlegging, men om du gjør forarbeidet godt, blir det ekstra moro når du setter i gang.

 • Legg inn i budsjettet hva alt utstyret vil koste nytt.

På den måten ser du hvor mye du sparer ved å låne og leie, og kan kanskje avse noen kroner til å kjøpe deg noe fint til leiligheten med bufferen du har opparbeidet deg.

Liten jente viser faren sitt nye lekehus som hun har funnet på gjenbrukssatsjonen
Smarte folk
Flor Maria (5) fant drømmelekehus på gjenbruksstasjon

Ønsker å låne verktøy

Via Nabohjelp-appen kan du spørre om å få låne det meste. Her er noen eksempler på hva oslofolk ønsker å dele på av verktøy:

 • Er det mulig å låne en tapetfjerner for en dag eller to? Planlegger å pusse opp gangen i løpet av de neste ukene.
 • Har noen en stige for innendørsbruk som de kan låne bort?
 • Har noen en sag vi kan låne eller vil noen utføre jobben?
 • Skulle gjerne lånt et voltmeter i dag hvis noen har!
 • Hei! Noen som er hjemme og har en skrutrekker å låne oss på lørdagskvelden?
 • Sitter du med en slagbor hjemme, men mangler en vegg å bruke det på? Jeg trenger hjelp til å bore 3 hull i en murvegg for å henge opp en liten hylle. Betaler med en 100-lapp eller ei flaske vin 🙂
 • Heisann, vi er tre jenter i et kollektiv som gjerne skulle hatt hjelp til å henge opp to knaggrekker i gangen vår. Vi eier ikke drill eller kunnskapen. Håper på rask hjelp, pga rotete gang (mange jakker!!)
 • Skal fjerne gammel lakk og maling. Noen som har en varmluftspistol å låne bort?
 • Hei. Trenger en liten stikksag for å sage i et møbel. Er det noen som er villige til å låne bort for en time?