Åtte tips for en mer klimavennlig hverdag

Både små og store tiltak må til for at Oslo skal nå klimamålene sine. Du kan være med og påvirke! Sjekk disse tipsene – og se at det ikke trenger å være så vanskelig.

Tekst Martine Gulbrandsen Foto Thomas Brun/NTB Scanpix

For at Oslo by skal tilpasse seg klimaendringene gjennomfører kommunen en rekke tiltak som vil skape en tryggere, grønnere og triveligere by. Både kommune, næringsliv og organisasjoner jobber aktivt for å nå målet om å redusere klimagassutslippene.

Hvordan kan du bidra ved å være mer klimavennlig?

Ekstremvær, naturkatastrofer, utrydding av dyre- og plantearter og havstigning er bare noen av konsekvensene av klimaendringer. På individnivå kan det kan det derfor virke håpløst å skulle bidra til å gjøre noe med problemet. Det finnes imidlertid ikke bare én global løsning, det finnes millioner av lokale. Det er mye du som privatperson kan gjøre. Her får du tips til en mer klimavennlig hverdag:

1. Fra A til B  

Tar du bena fatt eller benytter sykkel når du har mulighet til det, er det ingen hemmelighet at både kroppen din og klimaet vil sette pris på det. Reiser du kollektivt når du skal fra A til B vil du også spare byen for biltrafikk.

Visste du at omtrent to tredjedeler av klimagassutslippene i Oslo kommer fra transport? Halvparten av dette kommer fra transport av folk og den andre halvparten kommer fra transport av varer og byggevirksomheten. I Oslo ser vi at utslippene per innbygger synker fordi flere velger kollektivt, sykkel og gange i stedet for bil. Det at flere velger nullutslippsbiler slår også ut på tallene. I  2017 var nesten halvparten av nybilsalget i Oslo elbiler eller ladbare hybrider.

Smart by
Disse kontorbyggene sparer Oslo for 550.000 kjørte kilometer i uka
mann på sykkel
2. Avfall = ressurser

Gjennom ombruk og materialgjenvinning blir avfall til en ressurs som kan brukes som råstoff til nye produkter og tjenester. Flaskene du panter kan bli et beskyttende mobildeksel og metallet du gjenvinner kan bli en sykkel. De grønne avfallsposene fra husholdningene i Oslo omdannes til miljøvennlig biogass som brukes som drivstoff i Ruters 150 biogassbusser.

Les mer: Kildesorteringssystemet i Oslo

I Oslo skal alt avfall sorteres. Hjemme sorteres matavfall, plast, restavfall i egne poser og papp og papir går i egen beholder. Glass, metall, tekstiler, EE-avfall, hageavfall osv. leveres på egne gjenbruksstasjoner.

Levende by
Se hva som skjer med den grønne posen din!
3. Senk forbruket

Som forbruker finnes det mange klimasmarte valg man kan ta. Å senke det totale forbruket av produkter er noe av det lureste du kan gjøre for klimaet. Trenger du egentlig 28 gensere, åtte allværsjakker, 30 par sko og dobbelt opp av enkelte kjøkkenredskaper? Fremfor å kjøpe alt nytt er det både lurt og gøy å kjøpe brukt. Det finnes et hav av nettsider og apper hvor du enkelt kan kjøpe og selge brukt. På kommunens gjenbruksstasjoner kan du også komme over skatter – helt gratis. Kanskje noen andre kan få glede av blenderen du har to stykker av?

Liten jente viser faren sitt nye lekehus som hun har funnet på gjenbrukssatsjonen
Smarte folk
Flor Maria (5) fant drømmelekehus på gjenbruksstasjon
4. Bruk på nytt

Det å reparere fremfor å kaste ødelagte ting er heller ikke dumt. Kanskje kjolen fra i fjor kan sys om og brukes på nytt i år, kanskje dresskoene trenger en tur til skomakeren eller at spisestuestolene egentlig bare har behov for en rens?

Eller hva med å melde deg på en av de mange fiksefestene som arrangeres? Restarters Oslo ønsker å skape en kreativ og sosial reperasjonskultur og arrangerer fiksefester for elektronikk flere steder i Oslo. Her kan du fikse ødelagt småelektronikk, som PCer, radioer, høretelefoner eller annen småelektronikk, sammen med frivillige fiksere som deler av kunnskapen sin.

Katerina Medbøe Eriksen står foran møblene hun har redesignet og stiller ut i ombruksteltet på Haraldrud.
Smarte folk
Forvandler slitne møbler til eksklusivt design
5. Grønn energi

All energiproduksjon har konsekvenser for miljøet i større eller mindre grad. Velg fornybare fremfor fossile energikilder. En investering kan være å skifte ut den fossile oljefyren eller parafinkaminen med fornybar oppvarming. Visste du at en oljefyr kan slippe ut like mye CO2 gjennom en normal fyringssesong som årsforbruket til en bil?

Bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger blir også forbudt fra 2020, og hensikten er å redusere klimagassutslippene. Enova gir støtte til fjerning av oljefyr og tank for privatboliger, mens Oslo kommune gjør det samme for borettslag og sameier.

Gammel oljefyr brukt til oppvarming av hus.
Smarte folk
Slik blir du oljefri

Det er mange tiltak man kan gjøre i hjemmet for å spare både energi og penger. Skaff deg en detaljert oversikt over hvor mye energi boligen din bruker. Og vurder blant annet å installere varmepumpe, sette inn nattsenk på innetemperaturen, og bli bevisst på hvordan du bruker belysningen. På energiportalen.no kan du sjekke hvordan du kan redusere energiutgiftene for boligen din.

Kjell Havre Iversen sitter foran en bærbarpc på kjøkkenbordet og søker på energiportalen.no
Smarte folk
Sjekk hvor enkelt huset ditt kan spare energi og penger
6. Spis mer klimavennlig og kast mindre mat

Det produseres mye klimagasser under matproduksjon, og rødt kjøtt og meieriprodukter er en av verstingene. Frukt og grønt er både sunn og klimavennlig mat. En klimaterianer spiser gjerne kortreist mat i sesong, mindre kjøtt, mindre meieriprodukter og lager mat fra bunnen av.

I følge matsvinn.no kaster nordmann omkring 42 kilo matavfall i året, som kanskje kunne vært spist. Kaster du mindre mat sparer du både penger og miljøet.

Visste du at Oslo kommune er den første kommunen i Norge med en avtale om å redusere matsvinn?  

Thomas Horne foran grønnsaksdisk i en matbutikk.
Smarte folk
Her er forfatterkokkens beste tips for å kaste mindre mat
7. Velg merkede produkter

Produkter som er merket med miljømerker kan vise om produktet har blitt publisert uten skadelige kjemikalier, økologisk produksjon og  rettferdig handel. Blant merkene finner du svanemerket, Nyt Norge, sertifisert bærekraftig sjømat, Ø-merket, Ecocert, Økotex 100 og Grønnpunkt. Merkene kan du finne på blant annet kosmetikk, matvarer, tekstiler og hvitevare. Sjekk Forbrukerrådets merkeoversikt!

8. Del med andre

Å dele er alltid en god ting, og i mange tilfeller klimavennlig. Å dele på goder har blitt lettere enn noen gang. Noen ting har man bare behov for en gang iblant, og det kan derfor være unødvendig å kjøpe det selv. Kanskje kan du låne ekstra stoler til festen, skiutstyr til barna, stikksag eller bil til hytteturen av naboen eller noen du kjenner?

Det å dele klimatipsene med andre er gull verdt for klimaet. Så ikke nøl med å dele de smarte tipsene dine med andre.

To kvinner ved en bil med åpen dør
Smarte folk
På tre måneder tjente Anneli over 23.000 kroner på bildeling

Kilder: