Oslo blir Europas miljøhovedstad

Oslo danket ut 13 andre byer i kampen om å få være Europas miljøhovedstad i 2019. Nå starter planleggingen, og du oppfordres til å bli med.

Tekst Marianne Alfsen Foto Alexander Olsson

– Å bli kåret til Europas miljøhovedstad er en fantastisk mulighet, sier Simone Raskob.

Som prosjektleder for «European Green Capital  – Essen 2017» og leder av Essen kommunes miljøetat, vet hun hva hun snakker om.

– Det er en mulighet til å vise frem hva dere har fått til, og til å være en rollemodell for andre. Men det er også en inspirasjon for å ta et enda større skritt inn i en grønnere fremtid, sier Raskob.

Best i 8 av 12 kategorier

Det var nettopp i Essen at Oslo ble tildelt den gjeve tittelen, i skarp finalekonkurranse med fire andre byer. Totalt søkte 14 byer om å bli Europas miljøhovedstad i 2019. I finalen konkurrerte Oslo mot Gent (Belgia), Lahti (Finland), Lisboa (Portugal) og Tallinn (Estland). Oslo kom også til finalen om å bli Europas miljøhovedstad 2016, men ble slått på målstreken av Ljubljana. Denne gang skåret Oslo høyest av alle på hele åtte av 12 kategorier – blant annet transportløsninger, avfallshåndtering og luftkvalitet.

Grønn dal i Oslo

Her kan du se finalefilmen som fikk Oslo til topps!

Idédrodling med befolkningen

Essen er Europas miljøhovedstad i 2017, og Raskob forteller at byen opplevde kåringen som en anerkjennelse av det grønne skiftet. Det siste tiåret har den tidligere industribyen i Tyskland endret seg fra å være en by som ble definert av sort kull og grått stål, til å bli en by som forbindes med grønne lunger, grønne tanker og grønne handlinger.

I Essen startet markeringen av året som miljøhovedstad med en idékonkurranse, der innbyggerne ble invitert til å komme med innspill til spennende prosjekter. Simone Raskob forteller om stor entusiasme og mange spennende ideer – mer enn 200 av dem settes ut i livet i løpet av 2017.

And the winner is…OSLO! Her er direktebilde fra videosendingen fra da det ble klart at Oslo får bære tittelen som Europas miljøhovedstad i 2019.

– Jeg har tro på å involvere folk, for miljøvennlig og bærekraftig adferd er ikke noe vi kan pålegge. Vi må tenke nytt, og sørge for at folk får erfare hva det innebærer å beskytte miljøet. Det må bli en måte å leve på, sier Raskob.

Det er Anne-Marie Larsen i København kommune enig i. Hun ledet søknadsarbeidet som resulterte i at København ble Europas miljøhovedstad i 2014.

– Vi var opptatt av at dette ikke skulle være kommunens år, men hele byens år. Derfor inviterte vi med både folk, organisasjoner og næringsliv til å komme med ideer og delta. Til å gjøre det til sitt år, forteller Larsen, og legger til at de hadde et særlig fokus på å invitere med de yngste:
– De er den neste generasjonen. Og, dessuten, får man barna om bord, får man også deres foreldre med.


Imponert over Oslo
Larsen beskriver året som en stor kommunikasjonsoppgave og en mulighet til å engasjere alle i et felles prosjekt, inkludert et bredt spekter av byens politikere. For skal byer som Oslo, Essen eller København innfri sine grønne ambisjoner, må alle gode krefter samarbeide. Ikke bare de som har miljø i jobbtittelen. Året som miljøhovedstad er en god plattform for å skape et felles engasjement.

– Men da må man slippe kontrollen en smule, og det kan jo være angstfylt for en byråkrat, ler Larsen, men forsikrer at det var verdt det.

I løpet av 2014 gjennomførte København 250 større og mindre arrangementer – som i stor grad var initiert, gjennomført og til dels finansiert av byens mange interne krefter.

I 2019 er det altså Oslos tur.
– Å bli kåret til Europas miljøhovedstad er et kvalitetsstempel, sier Anne-Marie Larsen. Både hun og Raskob er imponert over hva Oslo har fått til – og begge nevner resultatet av elbilstasingen som et glitrende eksempel på grønn omstilling.
– Men Oslo har også så mye mer å by på. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med Oslo som Europas miljøhovedstad, sier Simone Raskob.

 

– Oslo-folk har grunn til å være stolte

Både du som bor og jobber i Oslo har mye av æren for at byen får bære tittelen som Europas miljøhovedstad.   

− At Oslo nå kåres til Europas miljøhovedstad i 2019 er en stor ære, sier byrådsleder Raymond Johansen, som selv var med på å presentere søknaden overfor EUs jury.

− Vi har konkurrert med flere av de byene i Europa som har kommet aller lengst i satsingen på klima og miljø. Når Oslo vinner 8 av 12 kategorier i kvalifiseringen, har alle Oslo-borgere grunn til å føle stolthet. Denne prisen er en bred anerkjennelse av den innsatsen både innbyggere, næringsliv, politikere og kommunens ansatte har gjort for å gjøre Oslo mer miljøvennlig gjennom mange år.

Johansen gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å gjennomføre et helt år i miljøets tegn:

 

 

Det som blir veldig viktig for oss er å invitere innbyggerne, organisasjoner og næringslivet med i både planlegging og gjennomføring av det som kan bli et fantastisk år for byen vår.

Raymond Johansen

 

 

− Vi har snakket mye med tidligere vinnere som København og Essen og vet en del om hva som venter oss. Deres erfaringer viser at dette er en solid mulighet til å plassere Oslo langt bedre i europeisk bevissthet, med en rekke positive ringvirkninger for både næringsliv, forskningsmiljøer og folk flest. Det som blir veldig viktig for oss er å invitere innbyggerne, organisasjoner og næringslivet med i både planlegging og gjennomføring av det som kan bli et fantastisk år for byen vår, sier Johansen.

Klimaetatens leder, Heidi Sørensen, gleder seg også stort over utnevnelsen:

− Mange fagfolk og politikere i Europa og ellers i verden er klar over Oslos ambisjoner i klimapolitikken og de mange innovative tiltakene næringsliv, kommunen og enkeltmennesker står bak. I tillegg vil det gi oss solid drahjelp i arbeidet med å nå våre ambisiøse mål. Det gir oss dessuten sjansen til ytterligere å sette søkelyset på og eksportere våre gode løsninger. I tillegg har vi selvfølgelig fortsatt mye å lære av europeiske bedrifter og politikere som vil komme hit i forbindelse med miljøåret, sier Sørensen.