– Det er fantastisk å se soloppgangen fra sykkelsetet på vei til jobb, sier Jennifer Lundin, mens hun suser ned bakken på sin splitter nye el-sykkel.
Det nye vidunderet ble kjøpt inn da det ble klart at T-banelinjen hun vanligvis tar hjemmefra til jobb i sentrum blir stengt i perioder. Det gjorde T-banereisen til jobb litt vanskeligere, og dermed fant Jennifer ut at det var best å finne en ny måte å reise på jobb på.
Kollektivtransport ble byttet ut til fordel for sykkel.
Det blir bra til slutt
I 2025 gjøres det store oppgraderinger av T-banenettet i Oslo og Bærum. Arbeidet skal gjøre tilbudet på T-banelinjene bedre for de reisene, men før det blir bedre blir det dessverre dårligere en stund.
Fram mot 2030 skal T-banen i Oslo få flere stasjoner, hyppigere avganger gjennom sentrum og nærmere 20 prosent mer kapasitet.
Ved siden av tog hvert 100. sekund gjennom byen er det et stort mål å øke kapasiteten på Grorudbanen mot Vestli.
Blant annet vil Majorstuen stasjon være stengt deler av året, og T-banen stopper på Borgen stasjon, noe som gjør at reisende mellom Borgen og Majorstuen blir fraktet i skyttelbuss.
Det hadde vært alternativet til Jennifer, som vanligvis tar linje 2 fra Holmen til Nationaltheatret.
– Jeg pleide å sykle til jobb før, men jeg har hatt et opphold på to år. Arbeidet på T-banen fikk meg i gang igjen, og det er en fin måte å starte dagen på, sier Jennifer.
Det store T-baneløftet
Oppgraderingene av t-banelinjene er helt nødvendig for å gi reisende raskere reiser og flere avganger, ifølge Ruter. De kaller det rett og slett det store t-bane løftet.
– Vi skal koble på Fornebubanen, oppgradere Majorstuen stasjon, bytte ut et gammelt signalsystem og øke kapasiteten. Vi løfter T-banen, både når det kommer til forutsigbarhet og kvalitet, så det er med andre ord mye å glede seg til på sikt. Det er bokstavelig talt lys i tunnelen, sier Ruters administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen.
T-banen skal altså få et nytt og moderne signalsystem av to viktige grunner. Ikke bare er dagens system på slutten av sin økonomiske og tekniske levetid. Det kan heller ikke gi mer kapasitet gjennom sentrumstunnelen, som T-banen sårt trenger.
– Ny teknologi gjør det mulig å kjøre T-banetogene tettere, og dermed blir det hyppigere avganger og plass til flere reisende, sier Jenssen.

Bernt Reitan Jenssen
Påvirker T-banearbeidene din reiserute?
- Dette interaktive kartet viser hvordan oppgraderingene påvirker deg
- Se kart over tilrettelagte sykkelruter: Kart over Oslo – sykkelveier
- Og kommer du fra Bærum og skal inn til Oslo sentrum? Her er sykkelkartet fra nabokommunen og inn til byen.
Oppgraderinger på T-bane linjene
Etter at Sporveien i 2021 inngikk avtale med Siemens Mobility om leveransen av systemet, er prosjektet nå inne i implementeringsfasen. I 2023 startet prosjektet installasjonen av CBTC-utstyr i totalt tre pilottog, og etterhvert skal samtlige 115 vognsett bygges om. Prosjektet skal også installere mye nytt utstyr i og ved T-banens spor, og tekniske hus langs T-banenettet.
I 2025 merker publikum arbeidet med nytt signalsystem gjennom kveldsstengninger av T-banen, slik at vi får jobbet fulle skift med å installere utstyr. I tillegg blir det flere stengninger på strekningen Brattlikollen – Bergkrystallen for testing.
I 2022 fikk Sporveien oppdraget med å anskaffe nye T-banevogner. Alle dagens tog skal fortsette å kjøre i mange år, men med utvidelsen av T-banenettet forbi Skøyen og Lysaker til Fornebu er det behov for å ha flere tog i drift. Spanske CAF leverer 20 nye 3-vognssett til Oslos T-banenett. Kontrakt med leverandøren ble inngått i mai 2024, og de nye vognene skal være på plass i 2029. De første testtogene ankommer Oslo i 2027.
Nye vogner får bredere dører for mer effektiv av- og påstigning, de får vognsidekamera for ekstra sikkerhet, mer moderne skjermer ombord og bedre lysvarsling på dørene – blant mye annet.
Fornebubanen er en egen etat i Oslo kommune og utvider T-banens linjenett med en ny bane mellom Majorstuen i Oslo og Fornebu i Bærum.
Fornebubanen skal settes i drift i 2029. I 2025 kobles Fornebubanens 7,7 kilometer med tunnel på dagens T-banenett litt nord for Majorstuen, i Volvattunnelen. Dette medfører at linje 2 og 3 vestover mot Østerås og Kolsås blir berørt, og ikke kan kjøre mellom Majorstuen og Borgen fra slutten av mars til starten av november.
Les alt om Fornebubanen her.
Majorstuen T-banestasjon skal oppgraderes med større plattformer, to spor til tunellen, flere adkomster og ny gang- og sykkelbru i vest vis-a-vis Politihøyskolen. Målet med oppgraderingen er å spre de reisende bedre, så det blir jevnere fordeling av folk som skal inn og ut av hver enkelt dør på T-banetoget. Av- og påstigning går dermed raskere og hvert tog står kortere på stasjonen.
Dette er avgjørende for å skape plass til 8 tog i timen fra Fornebubanen, slik at samlet antall tog i timen gjennom sentrumstunnelen kan økes fra 28 til 36 tog i timen.
I tillegg skal prosjektet etter planen anlegge en ny butt med seksvognsplattform knyttet til Holmenkollbanens utgående spor, noe som skjer i 2028. Dette vil kunne øke kapasiteten både på Kolsås- og Lambertseterbanen.
Noen stengte linjer
For deg som reisende betyr det konkret at enkelte linjer vil være stengt. Det vil bli satt opp buss for T-bane på berørte strekninger. Ruter lover at det vil bli gitt informasjon om erstatningstilbud i god tid før endringene trer i kraft.
– Detaljer om hvert avvik vil bli publisert i Ruter-appen og på nettsidene våre, sier Øystein Dahl Johansen, pressevakt i Ruter.
Dermed skal det være enkelt å følge sine T-banelinjer for å se hvordan du blir berørt.
– Overordnet går det fint med buss for bane på strekningen Borgen- Majorstuen, og det skal vi takke de reisende for. Folk er flinke til å følge reiserådene vi har kommet med, så tusen takk for tålmodigheten dere viser mens det jobbes for å gi T-banen et skikkelig løft, og øke kapasiteten for fremtiden, sier Dahl Johansen.

Øystein Dahl Johansen
Ja, takk til rush i sykkelveien
Etter at arbeidet på t-banen startet har Jennifer merket at flere nå velger sykkel på vei til jobb. Det er nemlig blitt rushtrafikk på sykkelveiene.
– Det kan være litt ville vesten, forteller Jennifer og ler.
Hun tråkker seg gjennom Frognerparken side om side med syklende, joggere og gående.
- Planlegg reisen på forhånd
Sjekk reisealternativer i reiseplanleggeren på ruter.no eller i Ruter-appen. - Vurder andre holdeplasser eller linjer
Sjekk om det er andre holdeplasser eller buss- og trikkelinjer som tar deg i samme retning. - Gå eller sykle hvis du kan – hele eller deler av veien.
Det kan være raskere og mer fleksibelt, spesielt når det er mye trafikk. - Beregn ekstra tid
Det kan bli kø og litt ventetid når mange reiser samtidig. - Spør oss om hjelp
Kundeveiledere fra Ruter er til stede på holdeplasser som er mest berørt. Vi er her for å hjelpe og svare på spørsmål. - Se etter informasjon på holdeplasser
Det er plakater og skjermer på holdeplassene som kan hjelpe deg. Markerte piler viser vei til bussene som erstatter linje 2 og 3 på Borgen stasjon. - Sykler du?
Se oppdaterte sykkelkartfra Oslo kommune. Reiser du fra vest? Bærum kommune tilbyr både sykkelverksted flere steder langs T-banelinjen og utlån av elsykler. - Unngå rushtid på linje 2 og 3
Reiser du med linje 2 og 3 mellom Østerås/Kolsås og Majorstuen, så vurder om du kan unngå å reise i rushtid hvis det er mulig. - Bruk Ruters interaktive kart for å holde oversikt
Kartetviser hvordan og når T-banelinjene blir påvirket av oppgraderingen. - Hold deg oppdatert
Det blir store oppgraderinger på T-banen gjennom hele 2025. Følg med på ruter.nofor oppdatert informasjon.