– Jeg bruker sykkelen til alt. Jeg drar på cafe, møter venner og jeg bruker den både for å levere i barnehage og dra til jobb daglig. Å sykle er måten jeg kommer meg rundt på og Oslo er blitt en bedre by å bo i fordi det er mer plass til syklister i veiene nå enn tidligere.

Når vi spør Tobias som snart blir 3 år om hva han setter mest pris på, er det spesielt sølepyttene han trekker fram som en stor plussfaktor i hverdagen. Å sykle på sin knallrøde sykkel med hvite dekk gjennom brunt sølevann er både spennende og gøy. Det er med andre ord mange ulike grunner til å glede seg over sykkel som fremkomstmiddel i hverdagen, både for store og små syklister.

Et lite barn sykler på trehjulssykkel i en våt boliggate, på vei mot sykkelskur, iført hjelm og varme klær.

Litt regnvær gjør det bare enda morsommere å sykle til barnehagen.

Trygt og enkelt med sykkelskur

Mattis, Tobias og familien bor i Bentsebrugata på Sagene. Mange her bruker sykkel daglig på samme måte som Matthis. Det er et borettslag med 180 enheter hvor andelen av unge familier er økende, og disse går i bresjen for et grønt løft i borettslaget. Tilrettelegging for en mer miljøvennlig hverdag er derfor viktig og i den forbindelse kom byggingen av et sykkelskur opp som et tema i styret.

Vi får stadig yngre beboere og de ønsker et grønt løft i borettslaget

Beboer

Mattis har valgt bort bil til fordel for sykkel til og fra jobb og på reiser i Oslo.

– Det har vel egentlig aldri vært aktuelt å bruke bil ofte i byen, sier han. Jeg har bil stående, men denne brukes når familien reiser til Haugesund og på fjellet. Til daglig bruk bruker jeg el-sykkel.

Mange andre av beboerne har også valgt bort bil til fordel for sykkel. Da må det ofte forskjellige sykkeltyper til for å dekke de ulike behovene folk har i hverdagen. Andelen av el-sykler og lastesykler er økende, og dette er sykler som er dyre i innkjøp. Trygghet mot tyveri var derfor et viktig tema. Et moderne sykkelskur sørger for dette. I tillegg sørger skuret for at det er plass nok. El-sykler og lastesykler tar mye mer plass enn tradisjonelle sykler, så dette er viktig å planlegge for. At det ikke er trangt, men oppleves enkelt å både hente og sette fra seg sykkelen er viktig.

Samme nøkkel

Enkelhet og funksjonalitet er viktige stikkord, så borettslaget valgte å installere systemlås i skuret slik at beboernes nøkler til inngangsdørene var den samme som til sykkelskuret. I tillegg er det montert sensorstyrt belysning inne, samt utelys som kommer på når det blir mørkt. Og det aller beste er at det heller ikke har vært meldt om noen sykkeltyverier, så langt.

Sykkelskuret gjør at vi er trygge på at syklene ikke blir stjålet

beboer

Borettslaget ble bygd i 1938 og hadde fra gammelt av tilrettelagt for sykkelparkering i kjelleren i hver blokk. Men en bratt trapp og kronglete adgang til sykkeloppbevaringen gjorde at mange ikke investerte i el-sykkel. Muligheten for trygg sykkelparkering utendørs har derfor gjort at flere beboere nå velger å investere i el-sykler og en mer miljøvennlig hverdag i Oslo.

Sykkelskuret har vært en suksess fra dag én og alle er også fornøyde med montering av ekstra parkeringstativ utenfor. Dette avlaster plassen inne i skuret og fungerer i tillegg som gjesteparkering. Suksessen gjør at de nå ser på mulighetene for å bygge et sykkelskur til – og kanskje et med enda bedre plass for el-sykler og cargosykler.