Kan skoene limes? Klart de kan!

Såler som er i ferd med å flytte hjemmefra eller oppflisede skolissetupper trenger kanskje ikke mer enn en runde med lim. Her er 5 nyttige sko-hacks for deg som vil ta vare på undersåttene.

Tekst Redaksjonen Foto Magnus Lundstein

Fiks skoene selv slik at de varer i mer enn en sesong. Det er både bra for lommeboka og miljøet. I tillegg  liker sko å bli tatt godt vare på. De ser mer eksklusive ut av riktig behandling.  

 

1. Lim løse skosåler og shabby lisser

 • Såler som har begynt å løsne kan ofte repareres med sterkt, vannbestandig lim. Flere universallimtyper kan egne seg til dette.  Fiks skoene selv: Vask flatene som skal limes med en fuktig klut og puss forsiktig med sandpapir før du påfører lim. Hold skoen og sålen sammen under press mens limet tørker.
 • Oppflisede skolissetupper kan limes sammen med vanlig hobbylim. Slik gjør du det: Påfør en liten mengde lim på tuppen som har startet å flise opp, og tvinn tuppen. Vent med å bruke lissen til limet er helt tørt.

Se hvordan lim fikser skoa!

2. Få rene, hvite sko

 • Hvite sko kan være vanskelige å holde rene og pene. Gi dem «nye sko»-følelsen tilbake ved å bruke et hviskelær og såpevann til å gni vekk møkk og flekker.
skopuss

Fiks skoene selv! Her viser vi deg hvordan sneakersene blir hvite igjen og penskoa får glansen tilbake.

3. Gi kjærlighet til skoene som er tettest på (Oslo)vinteren

 • Oslovinteren kan være tøff for skoene våre, med mye snø, slaps og salt i gatene. Pass på å impregnere skoene jevnlig, gjerne annenhver uke. Dette forebygger skader og stygge flekker som er vanskelige å bli kvitt.
 • Skinnsko og skinnstøvletter trenger jevnlige omganger med lærfett eller lignende pleieprodukter for å forebygge tørt og oppsprukkent skinn. Dette gjelder særlig for sko som blir brukt i vinterhalvåret, og som utsettes for mye fukt og salt. Fiks skoene selv: Påfør produktet med en tørr klut, vent et par minutter så det får absorbert inn i skinnet og tørk av det overflødige. Ikke glem å inkludere kanten på sålen hvis den er av lær.

4. Slik får du en glidelås som IKKE lugger

 • Har du støvletter eller andre sko med en glidelås som har blitt vanskelig å åpne og lukke? Dette kan ofte fikses ved å gni lærfett langs glidelåstennene med et rent tøystykke.

Fiks skoene selv! Glidelåsen trenger også litt omsorg

Mosjon og friluftsliv
Fiks det selv: Vanntette klær og sko

5. Fiks skoene selv – her er skoene som tåler vaskemaskin

 • Lurer du på hvilke sko som kan maskinvaskes, og hvilket program du i så fall skal bruke? Da trenger du ikke lure lenger, for her kommer fasiten:

Kan vaskes i maskin:

Slik gjør du det: For både skoene og vaskemaskinens del bør du ha skoene i en vaskepose. Vask på finvask/delikatprogram, men ikke overlat tørkingen til tørketrommelen. Det kan nemlig få stoffet i skoene til å krympe, noe som igjen påvirker passformen.

Kan ikke vaskes i maskin:

 • Semsket skinn
 • Gummi
 • Skinn/lær
 • Vinyl

Men rene kan de likevel bli. Sko i disse materialene må bare rengjøres på annet og mer skånsomt vis. Husk at sålene inne i skoen sannsynligvis er løse og kan vaskes for seg.

Har du fått hull i skoene? Slik fikser du det!

montasje av knivsliping
Reparasjon og vedlikehold
4 knivskarpe grep