Gratis sportsutstyr, mobil-fiks og ombruks-oppussing på det gamle Munchmuseet

Trenger du eller barna ski, snowboard, skøyter eller alpint-utstyr denne sesongen? Gi-bort marked med vintersportsutstyr markerer starten på kommunens ombruksuke.

Tekst Mari Fossheim Foto Ludvig Gundersen

Merk deg dagen nå med en gang. Lørdag 19 november kl. 11 til 13 arrangeres det populære gi-bort markedet for vintersportsutstyr. Denne gangen på gamle Munch (Tøyengata 53). Dette er starten på ombruksuka 2022.

Her finner du brukte ski, snowboard, alpinski, skøyter, akebrett, støvler og staver – og du får det helt gratis! Som tidligere år har Skiforeningen sjekket alt utstyret som er samlet inn av Renovasjons- og gjenvinningsetaten, og preppet det klart for nye eiere. Det er størrelser til alle aldre, og det ryktes om flere skikkelige godbiter. Hver besøkende kan ta med seg maks ett par ski eller annet utstyr.

brukt sportsutstyr, skivask

Ombruksuka dag 1: I en søt eim av rensemiddel fjernes gammel smurning fra skiene som skal videre til Gi-bort-markedet.

Er du nybegynner? Skiforeningen er på plass og gir deg råd om hvilket utstyr du bør velge for å få en best mulig vinteropplevelse, og BUA hjelper deg med preparering og tilpasning av utstyret du får med deg.

dame med ski
Mosjon og friluftsliv
Her kan du leie eller låne sportsutstyr

Gi-bort markedet er heller ikke det eneste som skjer på det gamle Munchmuseet i tiden fremover. For første gang er nemlig hele ombruksuka samlet på ett sted – og hver dag har sitt tema. Så i tillegg til gratis ski og vintersportsutstyr blir det bruktmarked for turklær og utstyrsfiks, juleverksted for barn og unge, musikkstudio for ungdom og ombruksinspirasjon for de som skal pusse opp hjemme.

– Alle dagene er åpent for alle som ønsker og passer alle aldersgrupper, men søndagen og torsdagen retter seg kanskje særlig mot barn og ungdom, forteller Juliane Salicath Gordner, som er koordinator for ombruksuka.

Her er hele programmet

 

Gjenbruksjuleverksted på ombruksuka

Dato

Søndag 20. november

Tid

12:00-15:00

Sted

Tøyengata 53, 0578 Oslo

Bli med på en hyggelig juledag for store og små på det gamle Munchmuseet på Tøyen. Her kan du få hjelp fra RELOVE til å lage din egen julegenser, julebandana eller julekrans ved å bruke gjenbrukstekstiler. Et fint utvalg av tekstiler, julekuler, glitter og stas er tilgjengelig, men ta med plagg hvis du vil prøve deg på omsøm. Det blir også et minibyttemarked for julekostymer og Luciadrakter!

Vil du brette papir som en proff? Papir fra bøker som ble reddet før de havnet i søpla kan brettes til de vakreste julestjerner, hjerter, lenker og annen pynt som kan henges opp eller gis bort i gave. Dette skjer også:

Klimavennlig julekalender
Forbruk og gjenbruk
48 tips til klimavennlige julekalendergaver

Gratismarked for julepynt. Trenger du mer julestemning hjemme? Vi har funnet mange flotte julekuler og andre juleoverraskelser hos kommunens gjenbruksstasjoner. Kan pynten kanskje få feire jul igjen?

Gammel pynt er jo selvsagt minst like fint som ny pynt! Vi har funnet mange flotte julekuler på kommunens gjenbruksstasjoner. Ta med pynten hjem så de får feiret jul igjen. Foto: Unsplash

Inspirasjonsdag for maling og oppussing

Dato

Onsdag 23. november

Tid

15:00-19:00

Sted

Tøyengata 53, 0578 Oslo

Hvordan bruke malingsrester og ombruksmaling? Det kan du lære på onsdag.

Sammen med KOI fargestudio og IKEA får alle kommer innom servert høstens beste sparetips: hvordan man kan pusse opp hjemme uten å måtte kjøpe nytt! Det er både bra for miljøet – og bra for lommeboka.

KOI fargestudio har hentet maling fra gjenbruksstasjonene i Oslo, og setter sammen flotte fargepaletter som viser hvordan du kan bruke malingsrester og ombruksmaling. Finner du en maling du liker? Da kan du ta med deg malingsspannet hjem helt gratis! Ønsker du deg vakker personlig kunst? Kom innom for å lage ditt eget ombruks-maleri på Gamle Munch med personlig veiledning fra to kunstnere. Vi har samlet inn gamle rammer og malerier som fortjener en ny sjanse. Du kan male om hele bildet på nytt eller bruke elementer av maleri og ramme. Dette skjer også:

Bli med når IKEA gir deg sine beste «IKEA-hacks» for hvordan du kan oppgradere dine gamle IKEA-møbler – kanskje alt du trenger egentlig bare er litt maling og nye håndtak?

ombruksuka

Mobilspa og musikkverksted

Dato

Torsdag 24. november

Tid

16:00-20:00

Sted

Tøyengata 53, 0578 Oslo

 

Gjør deg klar for mobilspa og musikkverksted for ungdom mellom 12 og 18 år. Her kan du både fikse mobilen og lage din første rap på ombruksukas elektronikkdag på Gamle Munch. Det blir også matservering.

Mobilfiks: Trenger ladeporten en rens, funker headsetet dårlig, eller har ladekabelen fått seg en trøkk? Sjekk inn telefonen på Restarters sitt mobil-spa, så får den et bedre og lengre liv. Er skjermen knust? Du kan bli med i trekningen for å få den fiksa.

ombruksuka

Få telefonen til å vare -ta den med på mobilspa. Torsdag er elektronikkdag på ombruksuka. Foto: Unsplash

Musikkverksted: Har du lyst til å lage din egen rap låt? Bli med på hiphop-verksted med Jonathan Castro fra HipHop 101 Studios, og få hjelp til å skrive din første tekst. Han kan også hjelpe deg med å spille inn din helt ferske rap-tekst i Oslos kanskje minste lyd-studio. Vi avslutter med en mini-konsert hvor de som vil kan prøve seg på scenen med sin splitter nye rap-tekst. Dette skjer også:

Lær hvordan du kan ta opp lyder og lage en beat av det. Vi tipser om gratisprogrammer du kan ha på telefonen, så du kan fortsette hjemme hvis du vil.

 

Grønn fredag

Dato

Fredag 25. november

Tid

11:00-19:00

Sted

Tøyengata 53, 0578 Oslo

Det Gamle Munchmuseet feirer grønn fredag og er fylt med alt det du trenger for vintersesongen. Har du noe som skal repareres? Ta det med. Du kan også kjøpe og selge bruktskatter på DNT’s store bruktmarked for brukt turutstyr og vinterklær.

Har du friluftsutstyr liggende som ikke brukes? Det kan enkelt selges på bruktmarkedet. Du får utdelt vippslapper og kleshengere. Da er det bare til å fylle ut lappen med info, feste til plagget og heng opp på klesstativene/ eller legg utstyr på bordene.

Sykkelfiks på ombruksuka. Ta med deg sykkelen så er den klar for å rulle vinteren gjennom. Foto: Unsplash

Sykkelfiks &mekk: Vil du gjøre sykkelen vinterklar? D20-sykkelhub og Paahjul står klare til å hjelpe deg med en generell tilstandssjekk, pumpe opp dekk, smøring av drivverk, kontroll av skruer og bolter eller justering av bremser og gir.

Dette skjer også:

Få gratis hjelp til å reparere ditt eget sportsutstyr! BUA hjelper deg med enkel fiks og preparering av langrenn-, alpinski og snowboard, samt sliping av skøyter.