De lysegrå rekkehusene ligger som perler på en snor langs grønne hekker og hageflekker i Frydenlund borettslag. Ute i vårsola hamrer håndverkerne i jevnt tempo. Men inne hos småbarnsforeldrene Tora Fause og Pål Kragstad er det lyden av lek og kaffekos som fyller stua.

– Da ny isolasjon endelig var på plass, merket vi med én gang hvor mye den hadde å si for både temperatur og lydnivå. Spesielt når arbeidet pågår for fullt hos naboen, forteller Tora. 

Måtte spare på strømmen i vinter

De nybakte tobarnsforeldrene flyttet inn i september. Da hadde borettslaget allerede vedtatt å skifte ut fasade og tak på samtlige boliger. I den forbindelse ble det søkt om tilskudd til isolasjon fra kommunen. Da arbeidet startet opp i februar, hadde familien rukket å kjenne på den bitende trekken som kom sivende inn fra vinduer og loftsluka.

– Det ble fort veldig kaldt på rommene til jentene. Vi visste at det ville bli dyrere å bo i hus enn i leilighet, men de høye strømregningene kom likevel brått på. Man vil jo gjerne ha det godt og varmt i alle rom, men vi var tvunget til å spare på strømmen, sier Tora.

en liten jente sitter på gulvet og stabler klosser

Med ny isolasjon på plass er det mest lyden av lek som fyller stua til småbarnsfamilien på Ellingsrud.

Kraftig reduksjon i energiutgiftene

Mens musikerparet har vekslet mellom flytting, oppussing, jobb og foreldrepermisjon, har borettslaget tatt seg av alt arbeidet med å gjøre boligen mer energieffektiv. For Tora og Pål har det hatt mye å si.

– Naboene som fikk den nye isolasjonen på plass i fjor høst forteller at forskjellen har vært enorm i de kaldeste månedene. 

Når veggene holder på varmen og strømregningen blir lavere, gjør det naturligvis boligen mer attraktiv. I tillegg vil det antagelig ha en del å si for taksten på huset.

En mamma og pappa sitter på gulvet i stua og leker med barnet sitt.

Nå kan Tora og resten av familien sitte lenge å leke på gulvet uten at de kjenner på trekken fra vinduene.

Tilskudd ga større spillerom

Etter mange år i leilighet på Etterstad hadde eget hus etter hvert begynt å føles som et luftslott.

Men med barn nummer to på vei og manglende muligheter til å øve på trombonen og valthornet under pandemien, begynte de likevel å se seg om etter noe nytt.

– Vi var forberedt på å måtte flytte ut av byen, så vi er  kjempefornøyd med å ha oppfylt drømmen om en hageflekk her i Oslo. Her er det enkelt å sykle til og fra jobb, og vi har både barnehage og skole rett ved siden av, forteller Tora.

Støtten borettslaget har fått fra kommunen, kommer fra Klima- og energifondet. Fondet deler ut midler som skal bidra til å redusere klimagassutslippene og effektivisere energibruken i Oslo. Med tilskuddet betaler Tora og Pål bare en brøkdel av hva de selv hadde måttet betale for etterisolering av boligen. Det har gjort det mulig å heller bruke penger på øvingsrom og nytt bad.

Enova gir nå inntil 10 millioner kroner i støtte til borettslag og sameier som gjennomfører energibesparende tiltak. Dermed er det ikke lengre mulig å søke Oslo kommune om tilskudd til lignende tiltak.

Vi er veldig takknemlig for at vi bor i et borettslag som tilrettelegger så godt for et lavere energiforbruk. Nå gleder vi oss til gode og varme nattahistorier med jentene utover høsten og vinteren.

mor leser for sin datter. begge sitter på gulvet foran et vindu

Det blir mange muligheter for lune eventyrstunder og gode nattahistorier på sengekanten fremover.