Trenger du sportsutstyr for vinteren? Her FÅR du det brukt

Nå kan du få tak i brukte langrennsski, slalåmski, snowboard, kjelker, staver, langrennstøvler, slalåmstøvler, snowboardstøvler og skøyter. Pris: kr. 0,-

Tekst Mari Fossheim Foto Nils Gelting Andresen

Kanskje trenger du nye ski? Har barnet ditt vokst fra fjorårets skøyter? Eller kanskje har du bare lyst å teste ut slalåm eller langrenn for første gang?

Da er det greit at ikke terskelen er altfor høy for å skaffe seg utstyret som trengs. Du trenger nemlig ikke flunkende nytt utstyr for en god ski-opplevelse.

Lørdag 20 november kl. 11 blir det gi-bort marked hos Bykuben i Myntgata 2.

Her dukker det opp flere godbiter, ifølge Gitte Næss Grønner, ombrukskordinator i Renovasjons- og gjenvinningsetaten. Hun har vært med på å samle inn utstyret som lørdag skal få nye eiere.

Hovedvekt på ski og skiutstyr

Gitte Næss Grønner

– Utstyret er innleverte varer ved byens gjenbruksstasjoner, forklarer Grønner og presiserer at dette er utstyr av god kvalitet. Forbruket av vintersportsutstyr er stort, og det ser vi på volumet av brukbart utstyr som leveres ved våre gjenbruksstasjoner. Her dukker det garantert ikke opp knekte staver eller ødelagte bindinger.

– Ansatte fra Skiforeningen har kvalitetssikret varene i forkant, og de kommer også på lørdag for å gi råd om hvilket utstyr den enkelte bør velge og tips om hvordan utstyret best vedlikeholdes, smiler Grønner, og legger til:

– Det blir hovedvekt på ski og skiutstyr, altså langrenn og slalåm, men vi har også mye skøyter, akebrett og kjelker blant varene.

Også greit å vite: Hver besøkende kan ta med seg maks ett par ski eller annet utstyr (komplett sett). Markedet varer til det er tomt for utstyr å dele ut.

Tips: Har du allerede støvler, så ta gjerne disse med for å sjekke at de passer til bindingene!

brukt sportsutstyr, ski

Renovasjons- og gjenvinningsetaten har fått inn store mengder ski og annet sportsutsyr på gjenbruksstasjonene. Nå skal det deles ut igjen.

Skiglede er ikke synonymt med det nyeste utstyret

Gi-bort markedet skjer i partnerskap mellom Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Skiforeningen, Bykuben og Bymiljøetaten. Programmet ligger her.

Helge Bredeli Kanck

Helge Bredeli Kanck, prosjektutvikler i Skiforeningen er veldig glad for å være bidragsyter i bærekraftsprosjektet. Skiforeningen var også med da ombruksmarkedet ble avholdt første gang i 2019. Som forrige gang har de nå også kvalitetssikret pallekassene med skiutstyr, og bekrefter at det er god kvalitet.

– Det er mange som har mye ubrukt utstyr i boder og kjellere, og det er helt supert at det kommer til nytte og kanskje når nye mer uerfarne brukere, sier Kanck. Han legger vekt på at skiglede ikke er synonymt med det beste og nyeste utstyret.

– Vi vil gi så mange som mulig mulighetene til å komme i aktivitet ute. Vi er heldige i Oslo som har marka så nært. Det kan være en del utstyrsjag i skimiljøet, men arrangementer som dette er med på å gjøre vintersport til en lavterskel-aktivitet.

brukt sportsutstyr, sjekk av ski

Tonje C.A. Schmidt, Anne Grosvold og Miranda Tryggeset fra Skiforeningen sjekker hver ski nøye. Hvis sålen er ødelagt eller for slitt blir den kassert. Dårlig utstyr skal ikke stå i veien for skiglede og mestring for de nye eierne.

På gi-bort markedet bidrar også Skiforeningen med sin ekspertise:

– Seks av våre skiskoleinstruktører er på plass for å veilede og hjelpe til. Lurer du for eksempel på hvor lange skiene bør være eller hvordan du bør kle deg for å ha en fin dag ute i sporet, er det bare til å huke tak i en av instruktørene, forteller Kanck. Skiforeningen er mer enn klar for å bidra på likende prosjekter:

– Vi vil skape forståelse og entusiasme for vintersporten!

brukt skiutstyr, skirens

I en søt eim av rensemiddel fjerner Marte Kristiansen og Tonje C.A. Schmidt gammel smurning fra skiene som skal videre til Gi-bort-markedet.

Bua, Finn og bruktmarkeder

Det finnes også andre måter å skaffe seg billig og bra skiutstyr dersom du ikke har mulighet til å ta turen til gi-bort markedet. Mulighetene for å låne og leie er nemlig bedre enn noen gang. På BUA lånes det ut utstyr til sport og friluftsliv helt gratis, sommer som vinter. Her finnes utstyr til langrenn, alpint og skøyting, men også mye turutstyr som lavvo, sekker og soveposer.

BUA som står for barn – unge – aktivitet består av 152 utlånsordninger i 126 kommuner, og i Oslo finner du de her:

Her kan du låne sportsutstyr gratis

Gyldig ID er som regel alt som trengs for å låne utstyr gratis én uke.

Flere avdelinger over hele landet, blant annet to i Oslo; på Frogner og St. Hanshaugen. Skattkammeret tilbyr gratis utlån av sportsutstyr til barn og unge under 18 år, og utleie til voksne. Tilbyr også gratis aktiviteter for barn og unge, blant annet nå i vinterferien.

FRIGO har et stort utstyrslager som alle skolene i Oslo kommune kan benytte seg av. Lån av utstyr for skolene er gratis. Det er også utlån til private.

Drives av Holmlia Sportsklubb og har lokaler ved Lusetjerndalen. Gratis utlån av vintersportsutstyr, primært til beboere på Holmlia.

Vil du ha utstyret til odel og eie: På Finn.no finner du mye sportsutstyr til salgs, men også en god del gis bort gratis. Her kan man legge inn relevante søk og bli varslet dersom noe nytt innen det du søker dukker opp.

Mosjon og friluftsliv
Slik kommer du deg på vannet uten å eie egen båt

Psst:

Gi-bort markedet på lørdag 20 november hos Bykuben foregår utendørs, og folk slippes inn puljevis. Køen står ute, og der blir det servering av solbærtoddy og kaffe til de som har med egen kopp, så husk å ta med deg kopp og ikke minst – varme klær til å vente ute i!

OBS! Førstemann til mølla.