
Nå kan de lade alle elvarebilene på jobb
Akershus Vask er en av flere bedrifter som har fått støtte til å installere ladere til sine syv elvarebiler. Nå kan også din bedrift motta støtte til oppgradering og etablering av ladeinfrastruktur.
I et industribygg på Tveita høres summingen fra et kor av vaskemaskiner. Det er vaskeanlegget til Akershus Vask, som renser utallige matter og mopper. Så kjøres de ut til 750 små og store kunder, fordelt på 10 000 adresser i Oslo og omegn. Mattene og moppene fraktes med firmaets varebiler. Sju av de ti bilene er elektriske, og flere skal det bli! Da trenger bilene også et sted å lade.
– Tidligere var jeg ikke så opptatt av hverken miljø eller elbiler. Jeg synes de hadde for kort rekkevidde og tenkte de ikke ville funke, forteller sjef og daglig leder hos Akershus Vask, Celik Oktay.
– Etter hvert som jeg lærte mer om miljø, skjønte jeg at vi alle må bidra. Da begynte jeg å endre tankegang rundt dette. I 2018 ble vi for første gang miljøsertifisert. Jeg undersøkte mer om elvarebiler, og fant ut at det hadde kommet flere varebiler med bedre rekkevidde på markedet, fortsetter han.
- Her kan du søke på tilskuddsordningen for ladeinfrastruktur til bedrifter.

Sjef og daglig leder for Akershus Vask Celik Oktay.
Flere elvarebiler, flere ladere
Han sier videre at de i sitt virke er avhengig av å ha elbiler som har god batterikapasitet og rekkevidde. Etter grundige undersøkelser bestemte Celik seg først for å kjøpe én elvarebil, en Nissan NV200. Det var for to år siden.
– Den fungerer veldig bra, men vi innså at den er for liten for vår drift. Derfor ventet jeg til teknologien ble såpass god for større elektriske varebiler. I 2021 oppdaget jeg Maxus e-deliver 9, jeg så at blant annet Posten hadde flere av disse. Den virket bedre med tanke på kjørelengde, og derfor kjøpte vi en i juni 2021 for å teste ut, forklarer Oktay entusiastisk.
Etter en måneds testing var de så fornøyde at de kjøpte en Maxus til. Og så fire til etter sommerferien.
– Da måtte vi også endre på ladeområdet og kjøpe flere ladere. Vi ønsket å ha til sammen seks Maxus elvarebiler, og en lader til hver. Det var da jeg kom på tilskuddsordningene til Oslo kommune. Jeg undersøkte og så at det eksisterte en tilskuddsordning for etablering av ladeinfrastruktur. Vi fikk støtte fra Enova per bil, og av Oslo kommune til ladeinfrastrukturen. Disse prosessene gikk veldig raskt, og nå er jo alt på plass, sier en stolt Celik Oktay og viser frem både elvarebiler og ladere.

Celik Oktay plugger lader i elvarebilen.
Tilskuddsordning for bedrifter som bruker elvarebil
Nå kan også din bedrift motta tilskudd til oppgradering og etablering av ladeinfrastruktur for å gjøre det enklere å lade elbil og elvarebil på jobb.
– Vi er glad for å kunne tilby denne tilskuddsordningen. En av de

Bergljot Tjønn
avgjørende faktorene for at bedrifter velger elektrisk er at de har tilgang på ladere. Med denne ordningen håper vi at flere investerer i både elbil og ladeinfrastruktur, sier teknologirådgiver i Klimaetaten, Bergljot Tjønn.
Tilskuddene gis til faste installasjoner som bedriften selv eier, og er maksimalt 30 % av godkjente investeringskostnader. Det er begrenset til 15 000 kroner per ladepunkt.
- Her kan du søke på tilskuddsordningen for ladeinfrastruktur til bedrifter.
Behov for støtte under pandemien
Celik Oktay viser oss rundt på vaskeriet. I det ene hjørnet ligger stabler med matter, i det andre er mopper på samlebånd klare for vask og rens. Når de er ferdigtørket lastes de inn i varebilene klare for utkjøring til kundene. Flere varebiler kjører inn på vaskeriet etter hvert som de kommer tilbake fra tur, og laster ut brukte mopper og matter som igjen skal vaskes.
– Da pandemien var på sitt verste, var det vanskelig for bedrifter som oss. Det gjaldt å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi er opptatt av miljø, og samtidig er det viktig for oss å tenke på bedriftens økonomi. Derfor ble vi veldig glad for støtten vi fikk fra både Enova og Oslo kommune – det hjalp oss mye, forteller Celik. Videre trekker han frem tre grunner til at bedrifter nå bør investere i elvarebil:
– Den ene er at elbilmarkedet er godt nok til å stort sett dekke behovet med tanke på rekkevidde og kjørelengde. Den andre er at det finnes gode støtteordninger som kan hjelpe med finansiering, og den tredje er at miljøet er avhengig av hjelp fra oss mennesker.

Ladingen aktiveres ved hjelp av en mobilapp.

Berk Sezgin setter elvarebilen til lading etter endt arbeidsdag.
Etter hvert som alle varebilene er tilbake på Tveita, parkeres de til lading for natten. Slik blir de uthvilt og får nok energi til morgendagens oppdrag.
- Søk om støtte til ladeinfrastruktur for din bedrift her!
