Satser på sykkelcontainer med elsykler og sparkesykler til byggeplassen

En sykkelcontainer med tilskudd fra kommunen skal gjøre det lettere å reise til og fra jobb under storutbygging på Ulven. Finn ut hvordan din bedrift også kan søke om støtte til smart jobbreise eller andre løsninger.

Tekst Mari Fossheim Foto Per Christian Lind Oppdatert

Spørsmål: Hvordan tilrettelegge for at ansatte skal velge å reise klimavennlig til jobben?

Svar: Søk om støtte fra kommunen og bygg en sykkelcontainer! Fyll den med elsykler og el-sparkesykler og la de ansatte bruke dem til og fra jobb.

Vil du ha ekstra stjerne i boka? Legg solceller på taket slik at syklene kan lade på solenergi.

Det var akkurat det Veidekke gjorde. Og nå er resultatet klart:

– Containeren fungerer helt supert! Syklene er alltid fulladet med strøm, og nå sykler jeg til og fra jobb, så og si hver dag, forteller Filip Flugstad, trainee i Veidekke.

Smart jobbreise til byggeplassen

Veidekke bygger for øyeblikket bygger 3000 boliger for OBOS på Ulven. På byggeplassen står altså Oslos smarteste container i all sin røde og nymalte prakt.

Bare dager etter at den stod ferdig ble det det klart at dette var et populært tilbud mange ansatte benytter seg av.

– De fleste syklene er i daglig bruk. De er enkle å sykle og har en bra rekkevidde, forteller Flugstad. Han sykler tur-retur jobben på Ulven og leiligheten på Bislett.

– Det er en bra start på dagen, og jeg slipper å reise kollektivt, som jeg ellers ville ha gjort, forteller han.

Veidekke har fått kommunal støtte til klimatiltak
Smart reise
Mangler bedriften ladestasjoner? Sjekk hvordan Veidekke løser det

Det var i 2019 bedriften søkte på tilskuddsordningen Oslos smarteste jobbreise. Og tidlig det ble tidlig klart at Veidekke ønsket å lage noe helt spesielt – en mobilitetscontainer drevet av solcelleenergi.

Søk om tilskudd til trygg sykkelparkering for bedriften din her!

Filips Flugstad står foran sykkelcontainer

Filip Flugstad benytter seg daglig av mobilitetsconteineren og håper at han kan fortsette når været blir kaldere også. – Piggdekk på disse hadde vært flott nå som jeg har blitt vant til å sykle.

Nyvinningen gjør reisen til og fra jobb og møter enklere for både ansatte og besøkende. I en by med mange biler og få parkeringsplasser er dette kjærkomment, fortalte Audun Blegen, strategidirektør i Veidekke Eiendom den gang.

Sykkelcontainer med egen app

– Jeg har begynt å sykle hver dag nå på grunn av denne ordningen, og låner ofte elsykkel når jeg skal til hovedkontoret på Skøyen også, forteller Celine Greger Haugen, trainee i Veidekke. Hun viser hvor lett det er å bruke mobilen for å hente ut en sykkel.

-Jeg har tidligere vurdert å kjøpe meg elsykkel, og denne utlånsløsningen har gjort at jeg virkelig har fått testet det ut. Så nå håper jeg disse containerne videreføres til andre byggeplassprosjekter også.

Det er ikke umulig at det blir flere Veidekke-containere, men foreløpig er finnes det bare ett eksemplar. For en sykkelcontainer drevet på solenergi er ikke hyllevare.

Teknologien og syklene er levert av Otto, et selskap i Bertel O Steen-gruppen, og prislappen kom på over 500.000 kroner.

Kommunen var med på spleiselaget, og gjennom tilskuddsordningen Klimasmarte jobbreiser fikk Veidekke tilsagn på 250.000 kroner til den første containeren.

Dame som sykler
Smart reise
Gjør det enkelt å gå, løpe eller sykle til jobb

Oslo sykler!

En aktiv reisevei er bra for klimaet, de ansatte og bedriften.  Det er derfor kommunen åpner lommeboka:

– Vi trenger nye løsninger i en ny hverdag, hvor mange ønsker å sykle til jobb. Kommunen vil fortsette å spleise på  jobbreiseløsninger for næringslivet. Det gjør vi fordi det er viktig for de ansattes helse, bedriftens parkeringsutfordringer, av klimahensyn og ikke minst for å avlaste kollektivsystemet i en vanskelig tid, forteller direktør i Klimaetaten, Heidi Sørensen.

For Oslo sykler som aldri før! Sykkeltellerne i byen går seg varme om dagen. Så langt i år ligger sykkeltrafikken i Oslo 27 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor, viser tellinger fra Bymiljøetaten.

– Når høsten og vinteren kommer vil kravene til god tilrettelegging på arbeidsplassen øke. Derfor bør alle bedrifter i Oslo sjekke ut www.klimatilskudd.no –  det er mye penger å hente for dem som vil gjøre en innsats for klimaet og sine ansatte, oppfordrer Sørensen.

Trenger din bedrift en sykkelcontainer? Eller noe helt annet som legger tilrette for miljøvennlige jobbreiser?

Les mer om tilskudd til miljøvennlige jobbreiser her!