Eksplosiv vekst i sykkeltrafikken

Nå vil oslofolk sykle! I juni i år økte sykkeltrafikken i hovedstaden med utrolige 42 prosent, sammenlignet med fjoråret. Nå kan byens næringsliv få tilskudd til ordninger som gjør det lettere å være aktiv til og fra jobb.

Tekst Ingunn Solli Foto Nils Gelting Andresen

At det er sunt å gå eller sykle til og fra jobb, er kjent for de aller fleste. I tillegg har korona-pandemien gjort det mindre aktuelt å reise kollektivt. Også i august ble det satt rekorder gjennom sykkeltellerne i Oslo, med en vekst i sykkeltrafikken på 34 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Så langt for året ligger sykkeltrafikken i Oslo 27 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor. Det viser tellinger fra Bymiljøetaten.

Sigurd Oland Nedrelid

– Den kraftige veksten i sykkeltrafikken har antakelig flere forklaringer. Koronapandemien er åpenbart en viktig grunn – mange vil unngå fulle busser og trikker. Men noe av effekten skyldes nok også at tilretteleggingen for sykling er blitt bedre, og at folk inspirerer hverandre når sykling blir mer synlig i bybildet, sier Sigurd Oland Nedrelid, mobilitetsrådgiver i Klimaetaten.

Han forteller at bedrifter i hovedstaden kan søke tilskudd fra Oslo kommunes klima- og energifond til en rekke ulike tiltak som gjør det lettere å velge beina eller sykkelen som fremkomstmiddel.

Klimasmarte jobbreiser

  • Aktiv til jobb. Motta tilskudd til tiltak som legger til rette for ansatte som ønsker å gå, løpe eller sykle til jobben.
  • Trygg sykkelparkering. Motta tilskudd til å etablere trygg og tørr parkering for sykler på jobb.
  • Vrakpant for parkeringsplass. Motta tilskudd til å bruke parkeringsplassene på jobb på helt nye måter.
  • Oslos smarteste jobbreise. Har du en god idé til et prosjekt som fører til at flere ansatte reiser klimavennlig til jobb? Da kan du motta tilskudd fra kommunen.

Du kan lese mer og søke om tilskudd på klimatilskudd.no.

15 minutter er nok

Helsegevinstene ved å være litt mer aktiv i hverdagen, er enorme. Og det skal svært lite til – faktisk mindre enn man tidligere har trodd, viser nyere undersøkelser. Bare et kvarters gange eller en sykkeltur om dagen gir stor effekt. Går, løper eller sykler du til jobb, unngår du dessuten smitterisikoen på fulle trikker og busser.

Ønsker din bedrift støtte for å tilrettelegge for aktive jobbreiser? Les mer og søk støtte her.

– Litt fysisk aktivitet er også en fantastisk start på dagen – du blir i godt humør og hjernen blir mer aktiv og kreativ. Det vinner både den enkelte ansatte og bedriften på, sier Lotte Frost.

syklist i Oslo
På sykkel
10 råd på sykkelveien

Sykkelvennlig arbeidsplass

Hun er prosjektleder i Syklistenes Landsforening, og jobber med bedrifter som ønsker å tilrettelegge for jobbsykling og bli en Sykkelvennlig arbeidsplass. Det er etter hvert veldig mange.

– For to år siden lanserte vi sertifiseringsordningen «Sykkelvennlig arbeidsplass», og til nå har om lag 75 Oslo-bedrifter fått denne sertifiseringen. Stadig flere bedriftsledere får øynene opp for alle gevinstene man kan få når ansatte har mulighet til enkel, miljøvennlig og forutsigbar jobbreise, kombinert med hverdagsaktivitet, forteller prosjektlederen.

Lotte Frost i Syklistenes Landsforening mener de fleste bedrifter kan gjøre noe for å legge bedre til rette for de ansatte som ønsker å sykle og gå til jobb. Foto: Per Christian Lind

Sykkelvennlig arbeidsplass-sertifiseringen kan sammenlignes med Miljøfyrtårn-sertifisering. Bedriftene kan få gull-, sølv-, bronse- eller på god vei til å bli-sertifisering, og gull henger høyt. Da skal bedriften ha fantastiske forhold både for sykkelen og syklisten. Men Lotte Frost understreker at det ikke bare handler om å få gull. Det å bli sykkelvennlig bedrift handler om å tilrettelegge med utgangspunkt i de forutsetningene bedriftene har å jobbe med.

– En sykkelvennlig bedrift er dessuten bra for flere enn de som sykler. De som liker å løpe eller gå til jobb, vil også ha blant annet ha glede av garderobefasiliteter og et sted å tørke vått yttertøy, sier hun.

Frosts erfaring er at ledere som vil noe med satsingen, de får det også til.

– Ledelsen er nøkkelen til å skape en aktivitetskultur. Der man har ledelse og HR-avdeling som ønsker å bli gode på dette, får de virkelig bra resultater.

Les mer om tilskuddsordningen Vrakpant for P-plass her.

Kraftig vekst i sykkeltrafikken i Oslo

«Alle» vil ha trygg sykkelparkering

Hennes beste råd til bedrifter som lurer på hvordan de skal gå fram, er å spørre de ansatte til råds. Hva ønsker de seg? Hvordan kommer de seg til og fra jobb i dag? Hva skal til for at de skal velge sykkel eller beina – hver dag eller av og til?

– Det trenger ikke være en formell spørreundersøkelse, men gå og snakk med folk eller ha det som tema på møter. De ansatte har ofte mange gode forslag.

Syklistenes landsforenings erfaring er at trygg sykkelparkering står aller øverst på folks ønskeliste. Deretter følger dusjmuligheter og garderober. Og selv bedrifter som ikke tror de har plass, kan kanskje ha det likevel.

Dame foran sykler
Smart reise
Har sykkelparkering til 400 – kun 20 parkeringsplasser til bil

– Tenk muligheter i stedet for begrensninger. Det er ofte veldig fint for bedriften å sette i gang et prosjekt og gjøre det beste de kan ut fra sine forutsetninger. Når ledelse og ansatte involverer seg og jobber sammen, er det både sosialt og bra for arbeidsmiljøet. Kanskje må bedriften investere litt, men man investerer jo samtidig i de ansattes helse. Vi vet også at sykefraværet kan gå ned på sikt, sier Frost.

Har din bedrift en god idé? Les mer om tilskuddsordningen Oslos smarteste jobbreise her.

Her er hennes fem tips for å få de ansatte til å bli mer aktive:

  1. Involver folk! Kartlegg de ansattes reisevaner, ønsker og behov, og lytt til deres innspill.
  2. Skap arenaer der sykkel og annen aktivitet er i fokus. Kan dere for eksempel ha en sykkelmekkedag? Eller lage en intern konkurranse der avdelingene noterer ned antallet «aktiv til jobb-dager»?
  3. Trygg sykkelparkering er erfaringsmessig det aller viktigste for at folk skal ta sykkelen til jobb, så begynn gjerne med det. Enda bedre er det om sykkelen også kan stå tørt.
  4. Be om hjelp og tips fra Syklistenes Landsforening, eller søk inspirasjon hos andre bedrifter.
  5. Sjekk ut tilskuddsordningene i Oslo kommune, som bedrifter kan søke på. Se klimatilskudd.no!

– Det er ikke så enkelt å gi generelle råd, for alle bedrifter har ulike forutsetninger. Men dersom din bedrift ønsker å bli sertifisert som Sykkelvennlig arbeidsplass, kommer vi på befaring og kartlegger muligheter, ønsker og behov. Deretter vil dere få konkrete råd tilpasset deres situasjon og utgangspunkt, sier Lotte Frost.

verksted
På sykkel
Her får du reparert sykkelen din