Hvem er din kandidat til Oslo miljøpris?

Kjenner du noen som burde bli årets grønne innbygger, årets frivillige organisasjon eller årets grønne selskap? Nå kan du melde inn din kandidat!

Tekst Mari Fossheim

Kjenner du en grønn ildsjel som fortjener oppmerksomhet?

Hvert år deler Oslo kommune ut Oslo miljøpris, en pris som belønner nytenking og innsats i miljøarbeidet. Nytt for året er en tredeling av prisen; årets grønne innbygger, årets frivillige organisasjon og årets grønne selskap.

– Inndelingen i kategorier gjør det enklere for publikum å forstå hvem de kan nominere, og vil få frem mer av det gode arbeidet som gjøres i byen vår, forteller Tonje Oliversen, arrangementsansvarlig i Bymiljøetaten.

Årets grønne innbygger

14. juni kan alle se video av Marianne Borgen når hun overrekker Oslo miljøpris til vinnerne i de tre kategoriene. Vinnerne annonseres på Oslo kommunes facebookside.

Juryen ser etter blant annet etter kandidater som: har vist miljøinnsats over tid, er et godt eksempel for andre, har vist nytenking, har gjort en innsats som har ført til en reell endring eller gitt gode resultater. I tillegg vil vinnerne i de tre kategoriene ha bidratt til minst et av punktene under:

Årets grønne innbygger, organisasjon og bedrift

Her er årets kategorier:

  • Årets grønne innbygger går til en person som har gjort en ekstraordinær innsats for å leve mer grønt i hverdagen. Personen har dessuten engasjert familie og venner og fått de med på å leve grønnere. Rett og slett et grønt forbilde!
  • Årets frivillige organisasjon går til en frivillig organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslomiljøet. Organisasjonen har stått på, lagt ned et stort arbeid og gjort en betydelig innsats for en grønnere hovedstad. Organisasjonen viser at det nytter å engasjere seg i frivillig arbeid.
  • Årets grønne selskap går til en privat næringsvirksomhet som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslo-miljøet. Bedriften har satset og bidratt betydelig til miljøhovedstaden Oslo, og er et godt eksempel for andre selskaper.

 

Oslo miljøpris

Oslo bymiljøpris ble opprettet i 1998 i forbindelse med Bymiljøkonferansen. Siden da har prisen blitt delt ut til én hovedvinner og opptil to hederlig omtale. De siste årene har navnet på prisen vært Oslo miljøpris. Innbyggere, frivillige organisasjoner og selskaper har konkurrert på lik linje om å vinne hovedpris og hederlig omtale. Det er Bymiljøetaten som har ansvaret for Oslo miljøpris og som er sekretær for juryen.

Vinneren i hver av kategoriene vil premieres med 50 000 kroner hver.

Fristen for å nominere kandidater til er 29. april. Her kan du melde på dine favoritter.

Levende by
Søppel-hackaton på Norway Cup

– I alle kategoriene er det hverdagsheltene vi ser etter. Prisen handler ikke om at vi nødvendigvis leter etter den neste Greta Thunberg, men først og fremst gode forbilder som inspirerer til å ta gode, grønne valg, forteller Oliversen, som ønsker seg mange nominasjoner.

Tidligere vinnere

Utmerkelsen henger høyt, og i fjor var det barnas miljøorganisasjon Miljøagentene som stakk av med den gjeve prisen og 50 000 kr i premie. Her kan du se hvem som har vunnet prisen og fått hederlig omtale tidligere.

 

På grunn av koronapandemien blir det ikke gjennomført en prisutdelingsseremoni i 2020, men fra og med 2021 vil Oslo miljøpris bli delt ut i en egen seremoni, hvor nominerte, finalister og vinnere inviteres med. Arrangementet vil være åpent for publikum slik at alle kan være med og hedre byens grønne ildsjeler.

 

14.juni annonserer ordfører Marianne Borgen vinnerne av Oslo miljøpris 2020 på Oslo kommunes Facebook-side.

Plogging på Tøyen
Smarte folk
Ploggerne i parken