Grønn jul med mindre avfall

Juleferinga kan føre med seg mye avfall. Her er tipsene for å kutte mengden og sortere det som må kastes riktig.

Tekst Mari Fossheim

Ingenting får oss til å handle inn så mye mat, gaver og pynt som når julen nærmer seg og butikkene er stengt flere dager på rad. Vi skal jo ha gjester! Matbordet skal bugne, og kommer til å bli trangt om plassen for  gavene under treet.

Men klarer vi å spise opp all maten vi handler inn? Og hvordan skal vi greie å kaste mindre avfall?

Mindre svinn etter julefeiring

Mette Nygård Havre, forfatter av boka «Spis opp maten» og damen bak Instagramkontoen @spisoppmaten er ikke i tvil om hva mange av oss gjør feil.

Juleferiring og avfall

Mette Nygård Havre har gjort avfallsreduksjon til en livsstil. Hun jobbet flere år i avfallsbransjen, og mener vi kaster altfor mye spiselig mat. Nå vil hun julesvinn til livs. FOTO: Christin Eide

– Vi kjøper inn mye mer mat enn vi klarer å spise og vi tilbereder mye mer mat enn gjestene har plass til i magen. Da er det i hvert fall viktig at maten du serverer kan tas vare på om det blir rester, sier hun og tipser:

– Det er lurt å planlegge julens måltider. De aller fleste spiser tradisjonelt på julaften. Men hva skal du spise på 1. og 2. juledag? Er det noe fra disse dagene som du kan trylle om til en deilig resterett i romjulen? En restefest i romjulen kan bli et høydepunkt!

Matvinn ikke matsvinn! Denne familien har klart det!
Smarte folk
Like god etter «best før»

I følge Havre kan pinnekjøtt- og svineribberester fint serveres til lunsj i romjulen. Gjerne i en grov vaffel eller i en tacolefse.

– Serverer du grøt til lunsj på julaften, så husk at restene kan brukes til å lage rislapper dagen etter.

Og ribbefettet? Det fjernes med tørkepapir og kastes i grønn pose. Det bør nemlig ikke helles i vasken eller i do. Da gir du mat til rotter som bor i avløpsrørene. Fett kan også tette igjen rør og sluk.

Slik blir du en matredder

  • Husk å bruke sansene. Se, lukt og smak på maten. Har du mat som har passert best-før-dato så kan den trolig spises eller drikkes enda. Det finner du ut ved å lukte og smake.
  • Inviter til en restefest i julen. Lag en deilig restegryte eller la gjestene ta med seg restemat som dere lager en deilig buffet av.
  • Få kontroll over hva du har i kjøleskap, frys og tørrskap før du handler inn til jul- og nyttår.
  • Lag liste over hvilken mat du skal lage i julen. Sjekk hvilke ingredienser du har og hvilke du må handle inn. Ikke gå sulten på butikken. Spis før du handler. Ellers går det mye mer i handlekurven enn det du har på listen.
  • Husk at julens middager er supergode som restemat en dag eller to etter. Pass derfor på at du har oppbevaringsbokser eller glass tilgjengelig som kan fylles med godsaker som brukes på nytt dagen etter. Både pinnekjøtt- og svineribberester er fint å servere til lunsj i romjulen. Gjerne i en grov vaffel eller i en tacolefse!
  • Serverer du grøt til lunsj på julaften? Restene kan brukes til å lage rislapper dagen etter!

 

Mindre avfall

Hvis du skal klare å redusere avfallsmengden som produseres i løpet av jula handler det om å være bevisst. Det er ikke bare matsvinn som er problemet:

Gavepapir, gavebånd og papp og emballasje fra nye gaver som pakkes opp må også tas med i regninga. Sørg for å ha en pose til plastavfall tilgjengelig på julaften, og sorter papir og papp for seg. Stort sett skal gavepapir i restavfallet, men gråpapir og avispapir, med eller uten farge og mønster, kan sorteres sammen med papiret. Husk å fjerne alt gavebånd først; for dette skal i restavfallet.

Kvinne holder opp en plastpose med søppel
Smarte folk
Slik vasker du plasten

TIPS: Lekkert gavepapir kan være ganske pent, så det skader ikke å ta vare på det for å gjenbruke igjen til neste år! Gavebåndet kan også brukes på nytt! 

Unngå julesvinn

Ta vare på det fineste innpakningspapiret og bruk det til neste jul!

 

Mye julekos ligger i aluminiumsbokser og glassflasker, og enten det er julebrusflasker eller kaviartuber, så kan det gjenvinnes mange ganger!

– Legg det derfor i ditt nærmeste i returpunkt for glass- og metallemballasje, så kan vi gjenvinne det. For dette er ressurser som det er kostbart for miljøet om vi skal produsere og utvinne mer av, forteller  kommunikasjonsrådgiver Andreas Haslegaard, fra Renovasjonsetaten i Oslo kommune.

  • Flere gode tips for juleryddingen finner du her!

Du brune, dryssende

Velg helst kortreiste, levende juletrær av norsk gran eller furu. Når juletreet ditt har gjort sesongarbeidet sitt er det godt å vite at i januar kan juletrærne til Oslos innbyggere hentes av kommunen. Det finnes flere hundre hentesteder rundt om i Oslo, og tilbudet er helt gratis. Følg med her for mer informasjon. Juletreet kan også leveres ved en av de store gjenbruksstasjonene.

Oslo kommune henter juletreet ditt gratis i januar. Når det gjelder juletrenettet og nettet til vedsekkene: kast dette i en restavfallspose med dobbel knute på posen. Disse nettene kan nemlig sette seg fast i sorteringsanlegget, og må ikke kastes som løst avfall.

Gunhild Solberg portrett
Smarte folk
Slik kaster du glass og metall

Avlagte juletrelys og adventsstake med ødelagt pære

Ødelagte juletrelys og andre elektriske eller elektroniske produkter er spesialavfall. Dette må leveres til en av våre gjenbruksstasjoner eller til et utsalgssted for slike produkter.

Ødelagt juletrepynt av plast og glass skal i restavfallet. Husk å pakke det godt inn, slik at det ikke ødelegger posene med kildesortert avfall. 

Julefeiring og avfall

Telys: kast stumpene og telysholdere av plast i restavfallet. Telysholdere av metall kan leveres til nærmeste returpunkt for glass- og metallemballasje, men da må du huske å løsne veken fra holderen og  fjerne stearin før du kaster det der!