Slik får du nytt sykkelstativ nær deg

Frykt for å bli frastjålet sykler blir nevnt som en av hovedgrunnene til at folk lar vær å sykle. Dette ønsker Bymiljøetaten å gjøre noe med. Nå trenger de hjelp fra deg til å finne ut av hvor det trengs nye sykkelparkeringer.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite Oppdatert

— De er tilpasset alt fra elsykler, trehjulssykler, lastesykler og Fixies.

Dette forteller Heidi Tomten fra Bymiljøetaten.

— I tillegg er de formet slik at det skal være mulig å låse fast begge hjulene, noe som gjør det vanskeligere å stjele sykkelen, legger hun til.

Nye sykkelstativer

Hun snakker om de nye og oppdaterte sykkelstativene i Oslo. Bare i år er det utplassert ca 1500 nye. De fleste lagt ved skoler og idrettslanlegg. 

De kalles for A-stativer og er basert på liknende modeller fra England. Tomten påpeker samtidig at Oslo trolig er den første byen i verden som har standardisert hvilken type stativ kommunen skal bygge. 

— Det skjer mye spennende med sykkelparkering i Oslo. Blant annet foregår det et pilotprosjekt på Sagene hvor borettslag og sameier har søkt om støtte til låsbare garasjer og parkeringsløsninger til lastesykler og vanlige sykler, forteller hun.

Skal du bygge sykkelgarasje et annet sted i byen, kan du søke om tilskudd her.

Men nå trenger Bymiljøetaten hjelp fra deg: 

piggdekk til vintersykling
På sykkel
Med rett dekk blir vintersykling lett

Kommunen har nemlig ikke oversikt over alle steder det er behov for nye sykkelstativ. Det er det syklistene selv som vet best. Derfor ber Bymiljøetaten om tips for lure plasseringer.  De lover å vurdere alle forslag og blir veldig glade for hjelp! Du kan sende forslag til postmottak@bym.oslo.kommune.no.

Sykkelparkering foran Nationaltheateret

Ved skuespillerinngangen på Nationaltheateret er det satt opp nye sykkelparkeringer.

Gammelt rekkverk ble sykkelparkering

Freddy Olsen tok saken i egne hender og meldte i fra om behov for nye sykkelstativer utenfor Nationaltheateret (FOTO: Nationaltheateret).

— Folk låste fast syklene til trappene utenfor skuespillerinngangen. 

Det forteller driftsjef på Nationaltheateret, Freddy Olsen. Han er en av de som har tipset om behov for sykkelparkering.

Både ansatte på det ærverdige teateret, publikummere og tilfeldige syklister surret sykkellåser rundt det skjøre jernrekkverket på langsiden av det 120 år gamle bygget. 

— Så jeg ga beskjed til Bymiljøetaten om at vi trengte noen ordentlige sykkelstativ. Vi hadde en liten dialog på det, og i sommer dukket det opp noen helt nye. Det er veldig ålreit, veldig glad for det, humrer Olsen. 

— Vane fra København

Blant de som setter mest pris på de nye sykkelstativene er lysmester , Bjørn Olav Hauknes på Nationaltheateret. Han sykler til jobb hele året. Når det blir snø og glatt, bytter han bare til piggdekk. 

Sykkelparkering

Bjørn Olav Hauknes foran Nationaltheateret.

— Jeg har bodd lenge i København, så det er en vane derfra, sier han. 

Samtidig opplever han at det bare blir flere og flere syklister i byen. 

Hauknes har blitt frastjålet sykler to ganger utenfor teateret. Han setter derfor pris på Bymiljøetatens satsing på sykkelsikkerhet.