Ti grønne tips til Kulturnatt 2019

Fra Drag Show i gjenbruksklær til japansk animé-klassiker om artsutryddelse: Her er vår grønne guide til Kulturnatt 2019.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite

Fredag 13. september feirer Kulturnatt 15 år! Norges største endagsfestival byr på alt fra technopoesi på Operataket til Islandske mannskor under Oslo S i trebåter. Med over 200 gratisarrangementer over hele byen, finnes det noe for alle. Se fullstendig program på Kulturnatt 2019 sine nettsider her.

På et loft utenfor Stabekk gjør gjengen i Open Drag Stage seg klare med sine siste forberedelser til Kulturnatt. Denne gangen med en aktuell tvist.

Peter David Ramthun, Sofie Bøttger Bratberg Davide Bertelli har sydd om kostymer og farget de med organiske produkter.

Vil utfordre konvensjonene

 I år lager vi egne kostymer ut av gjenbruksmaterialer, forteller Kathinka Stensgaard. 

Hun peker på at de vil utfordre konvensjonene i det som kan være en forbrukstung arena.

— Drag er jo ikke egentlig så miljøvennlig. Det går mye i plast og polyester. Sminke og fargeprodukter kan avgi flere problematiske kjemikalier.

Open Drag Stage

Drag skal være kreativt. Det mener Open Drag Stage. Her øver de til åpningsnummeret ‘Colours’, hvor de leker med farger fra planter og matavfall.

Rødbeter og avokadoskall

En tidligere duk har blitt sydd om til kjole. IKEA-poser og fiskegarn erstatter topper og strømper.

— Denne har vi farget med rødbeter og avokadoskall som gir en fin rosafarge.

Til andre farger har de benyttet seg av kokte blomster, løkskall og knust stein.

— Drag skal være kreativt. Og da er det ekstra inspirerende å være litt innovativ i materialvalget, avslutter hun.

Smarte folk
Tonnevis med klær kastes hver dag. Slik får de nytt liv.

Årets grønne løype på Kulturnatt:

I forbindelse med miljøhovedstadsåret har mange aktører valgt å sette fokus på miljøspørsmål.

Derfor presenterer vi i samarbeid med Kulturetaten årets grønne løype. Her er ti tips til miljøorienterte arrangementer under Kulturnatt:

 

1. Jacob Kirkegaard: Testimonium live (en del av Ultima 2019)

Den danske lydkunsteren Jacob Kirkegaard er opptatt av naturen. Hans kunstnerskap baserer seg på de musikalske mulighetene i blant annet vulkaner og isbreer.

I den spektakulære installasjonen Testimonium konfronterer han utfordringene i hvordan søppel og forurensning håndteres globalt. Feltopptak fra Dandora Dump Site i Nairobi – en av verdens største søppelplasser – møter lyden av forbrenningsanlegg og kloakkbeholdere i Skandinavia. Det hele presenteres i et åttekanals live lydverk under kulturnatt. Gå ikke glipp av anledningen til å bli bedre kjent med dette omfattende og høyst aktuelle prosjektet!

Sentralen, 17.00-17.45.

 

2. Klimalab – En levende utstilling om klima, naturen og mennesker

Utstillingen på Nobels Fredssenter består av store installasjoner du kan ta, føle på og til og med spise. Den er inspirert av Alfred Nobel og hans idé om å handle til «menneskehetens største nytte».

kL 20.00 fremfører Einar Flaa låter fra hans seneste utgivelse Silent String. Albumet tematiserer sunnmøringen sin livslange kjærlighet til naturen og havet. Samtidig tar han et oppgjør med overforbruk og hvordan vi tar naturens ressurser for gitt.

Nobels Fredssenter. 18.00-23.00.

3. Filmvisning: Pom Poko (1994)

FOTO: Film fra Sør

Det var mange som fikk med seg bandet Pom Poko sin energiske konsert på Øyafestivalen i år. Det kanskje ikke alle vet, er at de har hentet navnet sitt fra en japansk kult-animé.

Og i et år hvor Oslo feires som miljøhovedstad; hva er vel mer passende enn å trekke frem denne klassikeren, der skogens vaskebjørner mobiliserer mot trusselen om å bli utslettet av griske og nådeløse byplanleggere? Studio Ghibli-legenden Isao Takahata skapte dette aktivist-eposet på nittitallet, der han tok for seg den voldsomme veksten i Tokyo på 60-tallet og nedhoggingen av skog og natur for å få plass til flere byfolk. En kampfilm om forsvar av miljø, urfolks og dyrs rettigheter og bærekraft.

Film fra sør, Vega Scene. 18.00.

4. Trash art Workshop

Kunstprofessorene Sidsel Hovland og Trine Lise Strætkvern rigger opp et verksted hvor du kan bli med å gjøre søppel til kunst. Til Klimaetaten forteller de at de tidligere har produsert vakre lysekroner og kjoler av antatt ubrukelige materialer. Under Kulturnatt lover de å både sy og brenne om søppel i en inspirerende workshop med uttalt mål om å gjøre verden til et litt vakrere sted.

Steinerhøyskolen. 18.00-21.00.

Levende by
Søppel-hackaton på Norway Cup

 

5. Åpen kaosworkshop/skyggespill

På hvilke måter kan kunst behandle og rette søkelys mot utryddelse av arter? Det skal kunstnerene Anne Mali Sæther og Guri Guri Henriksen utforske under Kulturnatt.

Via et interaktivt skyggespill, improvisasjon og teater skal duoen produsere figurer med utgangspunkt i dyr som er rødlistet (utrydningtruede) i Oslo og Akershus. Publikum vil se hvordan figurene kaster skygger, ulike effekter og hvordan de kan bevege seg til musikk. Arrangementet er lydlagt av jazztrommeslager Terje Evensen.

Guri Guri Henriksen er billedkunstner og tilknyttet både tegneforbundet og nasjonalmuseet. Anne Mali Sæther opererer med scenekunst og driver animalskeproduksjoner.no.

Tegnerforbundet. 17.00-22.00.

6. Losæter – Stemningsfull høstkveld i bakehuset

Losæter inviterer til idyllisk høstkveld (foto: Clare Keogh).

På Losæter i Bjørvika møtes kunst og urbant jordbruk. Her finner du et unikt bakehus, levende matjord, åkerlapper med grønnsaker og urkorn, parseller, urtehage og høner, og du treffer folk som er opptatt av kunst, baking og urban dyrking. Bakehuset holder åpnet med varme ovner. De baker pizza i vedfyrt steinovn. Ta med venner og familie og din egen deig, eller få deig av bakeren! Det blir konsert 18.30 og 20.00.

Losæter. 16.00-21.00. 

7. På innsiden – Samtaler om kunst og miljøvern

Nettopp med tanke på at Oslo er europeisk miljøhovedstad i år har galleriet valgt å rette fokus på hvordan kunstnere jobber med miljøvern. Utstillingen har derfor et klart mål om å fokusere på miljø. Besøkende inviteres inn i samtaler om temaet, og fordi kunstnerene tenker så ulikt og fra forskjellige perspektiver, er det ekstra spennende og lærerikt å se hva som vil komme ut av disse samtalene. Med kunstnere representert i galleriet RAMM-art: Katarina Huser, Anne Bekk Weltzien, Reidun Falk, Morten Leine og Margrethe Oleivsgard Stenslund. Galleri Ramm-Art.

Utstillingen varer ut helgen, øvrige dager 12.00-16.00.

8. Open Drag Stage goes Recycled

Open Drag Stage er et dragshow der både nye og erfarne lokale dragartister deler scene. Som publikummer får man servert en variert blanding av underholdning og uttrykk, og konseptet har blitt veldig populært på kort tid. Til Oslo kulturnatt har dragartistene fått den kreative utfordringen å lage kostymer fra gjenbruksmaterialer til sine numre. Dragartister kjøper eller lager ofte kostymer med helt nye materialer, noe som fort blir dyrt og lite miljøvennlig.

Elsker. 21.00 og 22.15.
Showet varer ca. 40 minutter.
Aldersgrense: 20 år

Min Grønne Utfordring
Smarte folk
En utfordring i uka har gitt Elise nye, grønne vaner

9. Egal Teater – Peter Pan og Kaptein Kroks kamp om klimafremtiden i Drømmeland

For mange er det kanskje vel så aktuelt å ta seg en Kulturettermiddag med de litt yngre. Da kan Egal Teater være stedet å dra. De har en tradisjon for å kombinere familievennlige forestillinger med utfordrende tematikk. Denne gangen er det historien om Peter Pan som kles i en aktuell, klimaorientert drakt:

«Kaptein Krok vil gjerne utnytte Drømmelands rike naturresurser til det fulle: bygge mange veier, starte med oppdrettsfisk og utrydde insekter så landet blir et perfekt drømmeland for turisme og store cruiseskip. Han vil også utvinne gull fra gruver og oljen i lagunen og tiltrekke seg rike investorer ved å gjøre Drømmeland til et skatteparadis spesielt for ham selv. Men det er en som vil det annerledes og det er Peter Pan som vil at naturen ikke skal skitnes til og fortsatt være et fritt paradis som barn kan komme og oppleve eventyr og leke». 

Munkedamsveien 80 A, Egal Teater. 17.30.

10. Kunst og klima i Ekebergparken

Blant Oslos grønne perler, er Ekebergparken en av de mest interessante. Her forenes skulpturer og installasjoner av kunstnere som Salvador Dalí, Damien Hirst og Marina Abramovic med natur og en spektakulær utsikt over Oslo.

Under Kulturnatt viser parken seg frem fra sin beste side:

Høydepunkter inkluderer Fujiko Nakayas tåkeskulptur «Pathfinder», Klimavandring i parken og Skulpturvandring med solnedgang.

Besøkssenteret holder åpent og viser blant annet frem Marina Abramovic Munch-inspirerte kunstfilm «The Scream«, samt James Turrels lysinstallasjoner.

Ekebergparken. 11.00-21.00.