Slik innreder du hybelen gratis

På tide å oppdatere klesskapet? Trenger du møbler eller kjøkkenustyr? Vi har samlet tipsene til hvordan du kan gjøre det – samtidig som du skåner både lommeboka og miljøet.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite

Sykler, spill, bestikk og elektronikk. Myke sofaer og computere. Nei – dette er verken et kjøpesenter eller en julegaveliste. Dette og mer finner student Ane i et telt i Groruddalen dedikert til ombruk. Og det beste? Alt er gratis.

— Plukk med deg alt du kan bære, er oppfordringen fra renovasjonsarbeiderne på Haraldrud gjenbruksstasjon.

Ane Ringstrøm finner det meste hun trenger brukt.

Fyller opp med ombruk 

— En håndholdt symaskin! 

Ane Ringstrøm er grunnskolelærerstudent og ombruksentusiast. I dag har hun tatt t-banen til Haraldrud for å gratis-shoppe i Renovasjonsetatens ombrukstelt. Hun forteller at hun sjeldent kjøper nytt:

— Jeg har en tendens til å finne ting jeg har lett etter lenge på loppemarked og gjenbruksarrangmenter. Slik som denne symaskinen. Eller denne limpistolen.

Ane viser frem tre store bærenett, fulle av gratisartikler.

Lånekassebudsjett

— I dag har vi åpnet opp teltet ekslusivt for studenter, forteller Gitte Grønner fra Renovasjons- og gjenvinningsetaten. 

Hun understreker at de jobber målrettet med å nå ut til de som må innrede hyblene på lånekassebudsjett:

Gitte Grønner

— De har jo gjerne litt mindre å rutte med. Men vi har jo alt de trenger! Fra stekepanner til stuebord.

Gitte tipser om at teltet er åpent for alle på utvalgte dager. Da fyller de det med alt fra ski, symaskiner, platespillere og sofaer. I tillegg oppfordrer hun til å ta i bruk minigjenbruksstasjonene rundt omkring i sentrum.

— En trenger egentlig ikke å lage så mye nytt, det aller meste finnes allerede. Ja til ombruk!

Ane Ringstrøm, student

Følg med på Renovasjons- og gjennvinningsetatens Facebookside for å se når ombruksteltet har åpent.

600 000 brukere

At ombruk er i vinden, kan gründerne bak ombruksappen Tise skrive under på. Der kjøper og selger 600 000 brukere brukte klær og og interiørartikler. 

— Jenny (Skavlan, medeier) pleier å si at det er som om hele Norge deler et klesskap, forteller Rebecca Moe.

Rebecca Moe, Eirik Frølyand Rime og Victoria Hauk fra ombruksappen Tise.

Hun tror suksessen ligger i at nordmenn har en veldig god forståelse for delingsøkonomi, samt at unge stadig blir mer bevisste og bærekraftige i sine valg. 

— Det er viktig for oss å være med på å dytte i riktig retning, legger kommunikasjonssjef Victoria Hauk til. 

 — Og nå går det et rykte i bransjen om second hand om ti år er større enn first hand. Og det er jo dødskult om det stemmer da. 

— Det meste finnes allerede

I tillegg til det økonomiske aspektet, synes Ane det er fint å kutte ned på forbruk:

Sofia Langthaler holder fram en grå jakke som hun har byttet under klesbyttedagen. I bakgrunn er en stor folkemengde som er på klesbyttedagen.
Klær, sko og tekstiler
Så enkelt kan du fornye garderoben med gjenbruk

— En trenger egentlig ikke å lage så mye nytt, det aller meste finnes allerede. Ja til ombruk!

Gjør som Ane, og se hvordan DU kan benytte deg av ombruk – så sparer du både miljøet og lommeboka i samme slengen.  

Her er våre beste ombrukstips:

 

Bruktbutikker

 

Ingen gjenbruksliste er komplett uten de klassiske bruktbutikkene. De fleste har nok vært innom Fretex på utkikk etter billige plagg, men det finnes også andre alternativer. Ta for eksempel en tur innom Galleri Normisjon eller M&E Second Hand – et 2000 kvadratmeter stort bruktvarehus på Ensjø. Butikken driftes på frivillighet, og overskuddet går til veldedige formål. Et annet godt tips er Velouria Vintage på Grünerløkka.

Bytte på internett

Finn.no finner man det meste man trenger. Veldig mye av det er gratis, eller selges for en billig penge. Er du interessert i å kjøpe eller selge klær, kan det være lurt å sjekke ut appen Tise. Der selges også eksklusive merkeklær med produksjonsfeil til en billig penge. Ellers finnes det et hav av bytte/selge/gis bort-grupper på Facebook: Er du musiker, håndverker, eller glad i kunst og aktiviteter? Meld deg inn i en av gruppene under:

For musikkutstyr 
For verktøy 
For kunst og antikviteter 

Minigjenbruksstasjoner

På minigjenbruksstasjonene i Oslo kan du komme innom og enten levere eller hente med deg gratis ting. Se også etter renovasjonsetatens to mobile stasjoner. De dukker ofte opp utenfor studenthus. Med appen Oslonøkkelen kan du få mertilgang til minigjenbruksstasjonene etter stengetid. (tips: her er det alltid veldig mange bøker!)

Her er en oversikt over minigjenbruksstasjoner i Oslo.

Sykkelauksjoner og sykkelreparing

Ingen grunn til å kjøpe nye sykler! Polititet holder jevnlig sykkelauksjoner på Furuset. Følg med på denne siden for jevnlige oppdateringer.

Det finnes også flere tilbud hvor man kan få kjøpt sykkel til en rimelig pris, eller få fikset en ødelagt en.

Reperatør i sykkelverksted undersøker sykkel
Levende by
Her får du kjøpt sykkel for en 200-lapp

Loppemarked
Loppemarked er populært

Loppemarkedsesong er det både på høsten og våren. Lokale skoler fylles opp av skjulte skatter til en billig penge. Om du er ute etter klær, interiør, kunst, bøker eller kanskje bare en ny kaffekanne er loppemarkedet stedet for de store kuppene! Følg med på denne siden!

Skattejakt på loppemarked
Levende by
Er du klar for et kupp?

Klesbyttemarked og fiksefester

Kombiner bærekraftige valg med sosiale aktiviteter! På utesteder, studentsamfunn og torg i Oslo har det blitt arrangert såkalte klesbyttemarked. Det innebærer at du tar med deg et plagg du ikke trenger lenger, for å bytte det med noen andre. Ta gjerne med en venn! Her er en gruppe med oversikt over samtlige byttemarked i Oslo.

Tre menn på Fiksefest
Smarte folk
Knust skjerm, treig PC eller ødelagt radio? Det kan fikses!

På fiksefester kan du få hjelp til å reparere ødelagte varer. Defekt brødrister, eller løse skibindinger? Det er både billigere og bedre for miljøet å fikse noe gammelt enn å kjøpe nytt. Følg med her for å se når og hvor sjansen byr seg igjen.

Denne artikkelen ble først publisert i september, 2019, og oppdatert i juli, 2020.